2011. július 2., szombat

Túrófánk

Végre megérkezett a kisebb. Épp ideje már, mert először osztálykiránduláson volt, majd épp csak kimostam a ruháját, csomagolhattam megint, indult A Szuppi táborba. Ő remekül érezte magát, de nekünk csendes volt nélküle a ház. 
Berta is lógatta az orrát, hiányzott neki a kisgazdája. Először csak szomorú volt, állandóan figyelte az ajtót, hátha felbukkan, majd egy idő után csak rosszalkodott. Számtalan mély lyuk az udvaron, szétrágott cipők, letört, lerágott növények mindenütt. Ha rajtakaptam, ártatlan kivert kutya képpel nézett rám, sokáig nem lehetett rá haragudni. Ráadásul alig evett. Azt az örömet viszont látni kellett volna, amit produkált tegnap mikor kiszállt a kicsi az autóból! Majd eszét vesztette, annyira boldog volt...
Ma a kicsi azt kérte, süssek neki túrófánkot. Ritkán szoktam készíteni, annyira nem rajongunk érte, nehéz, zsíros étel. Inkább csak egy hideg téli estén szokott eszembe jutni, bár ami a mostani időjárást illeti, lassan hajaz rá. 
Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 5-6 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. cukor
  • csipet só
  • 1 ek. rum
A túrót, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a lisztet és a rumot alaposan elkeverem. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd beleforgatom a túróba. 
Egy mélyem serpenyőben olajat melegítek. Közepesen forrónak kell lennie, mert ha nagyon forró kívül megég a fánk, belül nyers marad, ha nem elég meleg, akkor pedig nagyon megszívja magát az olajjal. Egy kanalat az olajba mártok, majd kis gömböket szaggatok a tésztából. Egyszerre csak kevéset teszek a serpenyőbe, mert megdagadnak, ráadásul ha van elég helyük, akkor amint kész az egyik oldaluk, megfordulnak maguktól a kis fánkocskák. Jópofa, ahogy pörögnek..
Papírtörlőre szedem őket és valamilyen gyümölcsmártást, esetleg csokoládé öntetet adok hozzá.
Most friss málnából és fekete ribizliből készítettem. Mindkettőből volt egy-egy kisebb adag itthon. A gyümölcsöket külön-külön, mert a fiúk nem szeretik a fekete ribizlit, kevés citromlével és cukorral (esetleg bodzaszörppel) botmixerrel pürésítettem, majd szitán átpasszíroztam.

8 megjegyzés:

MrsSame írta...

Nagyon jól néz ki,szívesen ennék belőle!
Gyere nézz be hozzám, játszani hívlak!

Újságíró Világvégén írta...

És mekkorát nőtt a kutya!:)

Bori írta...

nagyon édes a kutyus!!! :-))

Medora írta...

Szegény jó kutya nagy elhagyatottságában a kerti garnitúrán! Rohanok és megsimogatom.

Petra írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Petra írta...

Hű, de guszta! Az öntet is szuper lehet. Vinnem kell a receptedet, már megint!
A kutyus hatalmas lett, édes!

ilolina írta...

Jól néz ki a fánkod! Jöhetett volna fénypostán :) A kutyus hatalmas lett.
puszi

Névtelen írta...

muffintepsiben, sütőben kell sütni és nemszívja tele magát olajjal.