2011. július 28., csütörtök

Török kenyér


















A törökök legalább úgy szeretik a kenyeret, mint mi magyarok. Egyszer, ezer évvel ezelőtt jártam Isztambulban, az akkoriban nagyon divatos három vagy négy napos bevásárló úton. Esküszöm, a bazár környékén több volt a magyar, mint a török és nem létezett olyan üzlet, ahol ne beszéltek volna magyarul. Persze ma már sajnálom, hogy ilyen butaságra pazaroltuk azt az időt és nagyon keveset törődtünk a város nevezetességeivel, a gasztronómiájával pedig szinte semmit. Igaz, a szállodában rettentő pocsék volt a kaja, így utólag már azt hiszem, próbáltak valami európai menüt összehozni, kevés sikerrel, de a kenyerük eszméletlen jó volt. Naponta többször is vettünk az utcai árusoktól.. Emlékszem, hoztunk is haza belőle.
Kis veknik voltak, nagyon hasonlítottak a mi békebeli zsúrkenyerünkre, de ropogósabb volt a héja, a belseje pedig egészen különlegesen puha. Árultak szezámmagos karikákat is (simit), gyönyörű volt mind. Hamarosan hozom azt is.
Persze Törökországnak rengeteg féle kenyere van. Ott vannak a lapos kenyerek, a pidék, az ekmek kenyér ami a fehér kenyerük és például a csodálatos papírvékonyságú, hatalmas kenyér, a yufka, amit boszorkányos ügyességgel készítenek.
Ezt a szezámmaggal megszórt kerek kenyeret ramadán idején sütik tudomásom szerint. Egyszerű, élesztős tésztája van, nagyon könnyű elkészíteni.
Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Kelesztőtálba duplájára kelesztjük:


Lisztezett felületre borítjuk:
Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk:
Letakarjuk, én ráborítottam a kelesztőtálat, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt s ütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt tésztába az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe  
nyomjuk a mintát:
















Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.

28 megjegyzés:

NEDUDDGI írta...

Nagyon jól néz ki, elmondhatom, hogy megfertőztél, mert naponta sütök, és próbálgatom a legjobban a saját szám ízére formálni az általad megadott alap kenyér ízét, ill. a zsömlét kialakítani.Köszönöm :D
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

babette írta...

Ismét egy remekmű! Nagyon klassz!

Éva írta...

Nagyon jól néz ki,guszta! Csak sima lisztből és nem fekete szezámmagom van abból nem jó? Kiszeretném próbálni !

Bianka írta...

Nagyon szép darab

Blogkonyha írta...

Nagyon gusztusos! Furfangos a formája! Tök jó!

Elif írta...

2 nap és épp eljön az ideje a Ramazan pidének... Ez aztán az időzítés! :) Mi is hasonlóképp készítjük és szeretjük nagyooon, idén insallah úgy alakul, hogy még anyósoméknak is készíthetek belőle kinn Törökországban.

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)
Éva! De, megfelelő úgy is:)
Elif! Szuper jó lesz nektek!:)

Petra írta...

Nagyon tetszik, ki fogom próbálni! A formázás rendkívül ötletes. :)

Andicsek írta...

Annyira szépek a képek is, hogy én a béna sütnipróbálkozó egyed is kedvet kap hozzá. és milyen finom is lehet:)

Tündér írta...

Ó, de örülök ennek a kenyérnek! Régóta kerestem!Nagyon mutatós!
Köszönöm!:)

Maimoni írta...

Hűűű, Limara, ez megint nagyon szuper!! egyszerű, és nagyon jól variálható... Már tornázik rajta az agyam.

Bori írta...

Ez a videó is nagyon érdekes! Mit csinálnak utána azzal a hatalmas lepellel? Hogyan eszik meg?

Julika írta...

Mostanában hanyagoltam valahogy a kenyér és péksüti sütést. Többször vettünk kenyeret egy ne mrégen megnílt pékségben. És ott mindig szemeztem a török kenyérrel. De mégsem vettem. Ott persze nem ennyire szépséges. Ki fogom próbálni hamarosan, emrt a hideg beköszöntével már ismét rendszeresen sütögetek :)

Brigitta írta...

Nagyon jól néz ki,jöjjön a hideg/Julika!:))/ majd ügyeskedem én is!

Moha írta...

Nagyon szép, és milyen egyszerű formázni! Nem is gondoltam volna, mikor először megláttam a készről a fotót!

Petra írta...

Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám. :)

Éva írta...

Limara arra szeretnélek megkérni, hogy ha megtennéd nézd már meg a blogomon ezt a kenyeret amit ma elkészítettem és kíváncsi vagyok a véleményedre!

Szemi írta...

Hú, ez nagyon tetszik, igazán guszta!

Virág írta...

Megsütöttem:-)))
Nagyon fincsi lett.
Le is fotóztam, ha meg szeretnéd nézni a blogomban megtalálod.
http://szamira.blogspot.com/2011/07/limaratol-remek-recept-et-kaptam.html

Ildikó írta...

CSODÁLATOS!
Azon gondolkodom,h. hamár török akkor milyen lenne mézzel és pl.levendulával? vagy valami más olyan keleties fűszerrel?

Névtelen írta...

Kedves Limara! Csodálatos a kenyér, de már nagyon várom a simit receptet is. Találtam többet is a neten, de komoly alapanyag eltérések vannak köztük, és nem tudom eldönteni hogy melyik a jó. Én úgy gondolom, hogy még ebből a kenyér receptből is érdemes kipróbálni. Üdv. Kati

Sarolta írta...

Kedves Limara!
Már egy jó ideje nyomon követlek, sőt rengeteg receptedet elloptam, amik hála a tökéletes és részletes leírásaidnak, mind remekül sikerültek. Most legutóbb a török kenyeredet csentem el, remélem a képet sikerül feltennem! (a dolog pikantériája, hogy épp most tértünk vissza Törökországból, úgyhogy éppen aktuális volt :D)
Hálás köszönet a rengeteg jobbnál - jobb receptért! :D
Üdv.: Saci
https://lh5.googleusercontent.com/-S9kCWP1ftqs/TjrNCh1gGLI/AAAAAAAAHEg/YcgrZyNg4Ro/s720/DSC_0570.JPG

lapinou írta...

Kedves Limara, nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat, sok receptedet "elloptam" már, hobbipékként a receptjeidet követve nagyon finomakat sütök. Nagyon jól magyarázol, könnyen követhetőek, s folyamatosan kedvet adnak újabb és újabb receptjeid kipróbálásához:) Igaz, én mindenhez tönkölylisztet használok és majdnem mindig teljes kiőrlésűt is adok hozzá. Nagyon köszönöm, s további sok sikert Neked:)

Unknown írta...

Nagyon egyszerű és nagyon finom! Köszönjük!

yazziedee írta...

ez valami eszméletlen finom!!!! kedves Limara, meghajlok a zsenialitásod előtt, ez már nem az első finomság, amit tőled megsütöttem, de esküszöm, ez lett a legtutibb, igazi SIKERÉLMÉNY, így, csupa nagybetűvel! amilyen szép, pontosan olyan finom is :)

imádom a különféle lepénykenyereket, de még soha nem sikerült úgy eltalálnom, mint ezt: a héja vékony, ropogós, mégsem kemény (ez nálam az örök mumus), a bélzete éppen az, amit szeretek, és miután tang zhonggal készítettem, napokig puha, foszlós... hihetetlen, komolyan mondom :)
elsőre ugyan kicsit sótlan volt nekem, de duplázva a só - és a cukor - mennyiségét tuti lett, önmagában is finom, a gyerekeim odavannak érte, nem győzök eleget sütni, szóval, köszönet, köszönet, köszönet!!!!!!

és miután ez az első kommentem itt, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy a blogodhoz, meg a rengeteg remekművedhez gratuláljak; hálás köszönetem a rengeteg jobbnál jobb receptért, és további ihlettel teli munkát kívánok neked, üdv:
D. Jázmin

Limara írta...

:) :) :)

Szuper, nagyon örülök! :) És köszönöm szépen! :)

Mehercule írta...

Kedves Limara! Nagyon örülök ennek a receptnek, mert én is nagyon szerettem a Törökországban kóstolt kenyereket. Mondhatom, ott ettem a legjobb kenyereket az életben, főleg amit nem a boltban, hanem pékségekben árusítottak. Megrögzött lustaként az lenne a kérdésem, hogy ezt a receptet meg lehet-e sütni kenyérsütő gépben, illetve ha nem, akkor tudsz-e esetleg gépi receptet is. Köszönöm!

Limara írta...

Tulajdonképpen meg, bár nem próbáltam, csupán az élesztő mennyiségét kell felére csökkenteni. A blogon vannak gépi kenyérreceptek is....