2011. július 19., kedd

Kovász a hűtőből


















Tudom, volt már szó a kovászról, de ezt most megint muszáj megmutatnom. Pár napja sütöttem egy kenyeret, a dobozból elfogyott az öregtésztám. Nem is bántam, mert már jó tíznapos volt.  A doboz széléről összekapargattam a rátapadt tésztát, hogy könnyebb legyen majd elmosogatni. De sajnáltam még ezt a keveset is kárba veszni, így elkevertem 20 g liszttel és 20 g vízzel. A hőség miatt féltem, hogy könnyen túlérik még pár óra alatt is, ezért nem hagytam a konyhapulton, hanem egyből betettem a hűtőbe. Este megnéztem, gyönyörű, habzó kovászom volt. Most 50 g lisztet és 50 g vizet kevertem hozzá, és megint azonnal ment vissza a hűtőbe. Reggelre gyönyörű aktív lett a kovász. Ismét megetettem, és hűtőbe tettem. 3 nap után már egy kenyérre való mennyiség lett. Azóta is etetgetem.
Ha kenyeret akarok sütni, akkor többet, ötven, száz gramm lisztet és vizet adok hozzá, ha csak az állapotát akarom fenntartani, akkor csak 20-20 g-ot keverek bele.

A felső képen az aktív, az alsón pedig az épp megetetett kovászom.

20 megjegyzés:

Újságíró Világvégén írta...

ezt neked találtam: http://deserte.ro/en/node/5167?page=1
a forma szerintem nagyon limarás - hátha tudsz vele kezdeni vmit.

Petra írta...

Ezek a véletlenek...:D
Nagyon szeretem, hogy ennyire szemléletesen elmagyarázod. Ezért is mertem belefogni a kenyérsütésbe anno. :)))

Névtelen írta...

Szia
Jól látom hogy az érett kovász kicsit nyúlós- ragadós? Nem tömör mint a kenyér?
Válaszodat előre is köszönöm!
Éva

Medora írta...

Etetgetni a kovászt, ez aranyos.

Limara írta...

Köszönöm!:)

kedves Éva! A kovász nyúlós, ragadós :)

NEDUDDGI írta...

Kedves Limara!
Ha valaki nálam kezdőbb, az csal vagy festi magát, az lenne a kérdésem, hogy hogy kezded, ha elfogy a kovászod? Mert itt azt írod, hogy etetgeted, de a kezdés az hogyan indul? Nemrég (1 hete) találtam meg a blogodat, egy másik blog irányított ide, és eddig csak olvasgattam ,és gyönyörködtem, de most már annyira kíváncsacsi lettem, hogy nekiveselkednék. A cél, a zsemle, ezért akarok nekikezdeni a dolognak.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

NEDUDDGI írta...

Engedelmedet kérem ahhoz, hogy összeszedtem azokat a dolgokat, amiket a kovásszal, illetve a péksuliban találtam, és csak és kizárólag saját tanulási célra letöltöttem magamnak egy filéba, hogy könnyebb legyen a dolgot tanulni. Az öreg kenyér, amit emlegettek róla nem találtam eddig leírást, de remélem meglelem, az biztos, hogy fent leírt kérdésem innentől kezdve okafogyottá vált, mert válaszodat megleltem a kérdésemre, részletesen, és kimerítően megtaláltam. További kérdéseimmel viszont előre is elnézést kérve, biztos, hogy zavarni foglak, mert érdekel a dolog. Most megyek olvasni, de ha nem engedélyezed a dolgok összeválogatott letöltését, a tanulás után azonnal megsemmisítem a dolgot, ezt megígérem.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Limara írta...

Kedves Neduddgi! Örömmel tölt el a tanulás utáni vágyad, hisz épp ez a cél:)) Töltsd le nyugodtan, amit csak hasznosnak gondolsz! Öregtésztanéven találod a kovászt:
http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html

NEDUDDGI írta...

Köszönöm Szépen a címet, de bevallom olyan vagyok mint egy buldog, ha valami érdekel, és nem hagyom félbe, úgyhogy az imént találtam meg az öreg tészta bejegyzést. A letöltés megtörtént, a Limara pékség péksuli néven egy dokumentumba :D
Köszönettel, és továbbra is 10-telettel NEDUDDGI

Bebi írta...

Kedves Limara!
Levendula mániámban sorra készítem a receptjeid alapján a levendulás dolgaidat (szirup, szörp, fonottka, briós).
Természetesen hivatkozással közlöm őket a blogomon.
Remélem nem probléma!
Köszönettel
Bebi
www.bebitunderorszaga.blogspot.com

Erika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Limara írta...

Kedves Erika!
Köszönöm szépen! :)
Ezt most nem nagyon értem, mármint a kérdést. De ezt a kovászt használhatod öregtészta helyett. ha élesztőt is teszel mellé, pont úgy mint az öregtésztánál, akkor nem kell hosszan keleszteni, ha csak magában használod, akkor igen...

Erika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Erika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Limara írta...

Igen. A hűtőben hideg van, így ott nem tud aktív lenni, oda csak akkor tesszük, ha nem akarjuk tovább szaporítani vagy nem akarunk belőle sütni pár napig. Ha 12 óránként megeteted akkor nem érik túl. Épp most írok egy nagyobb bejegyzést a kovászolásról, lépésről-lépésre, pár nap múlva fent lesz!

Erika írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sz.marika írta...

Kedves Limara! Hűséges és kitartó "tanítványod" vagyok már Margitkától kezdve folyamatosan. Köszönöm a lehetőséget :-)
Valamikor a kovászolásos dolgot feladtam, ellenben az öregtésztásat alaposan kitanultam.
Most viszont fejleszteném magam kovász terén, hogy jó kis rozsos kenyeret is sikerüljön komponálnom. ( Nem utolsó sorban adnám is tovább a tudományt szüleimnek, apukámnak egészségügyi okokból ez lenne az ideális kenyér)
Nekem egy nagyon primitív kérdésem lenne(koromhoz, tapasztalatomhoz képest:-)...mennyivel korábban kell kivenni a hűtőből a kovászt a felhasználás előtt. Előző este,( vagy ez már ár neki, mert sok idő) vagy elég pár órával korábban.
Esetleg az öregtésztához hasonlóan?

Bizonyára valahol leírtad már a sok év alatt, és én mindent el is olvastam a témában, de nem akadtam rá. Ha az időd engedi megköszönném a választ. Köszönettel, üdvözlettel és további sok sikert kívánva..egykoron "imarcsi"

Limara írta...

Szia Marcsi! :)
Ha úgy akarod használni a kovászt, mint az öregtésztát, azaz adsz mellé egy kevés élesztőt is, akkor mehet egyenesen a hűtőből a dagasztógépbe.
Ellenben, ha csak kovásszal szeretnél sütni, akkor egy kicsit több törődést igényel. Sütés előtt ugyanis 2x-3x, ha régóta a hűtőben van, akkor akár 4x is meg kell etetni használat előtt. Én úgy szoktam, hogy kiveszek 20-30 g-ot a hűtőből, azt megetetem ugyanannyi vízzel és liszttel reggel. Este megint etetem, amennyi az össz kovász ugyanannyi vizet és lisztet adok hozzá. Ha reggelre nem elég erős még, azaz nem bugyogva aktív, csak buborékos, akkor ismétlem még 1x-2x, csak utána használom. Ha a kovász nem elég erős akkor ugyanis a kenyér tömör, keletlen, és savanyú lesz.....

sz.marika írta...

Szia Limara!

Köszön szépen, hogy időt szakítottál rám, és ilyen precíz választ adtál a kérdésemre.
Ez ,hogy: bugyogva aktív, vagy csak buborékos, na ez nekem nagyon nagy segítség!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet. imarcsi

mea írta...

Kedves Limara!
Végigolvatam a kovászkészítésről a bejegyzéseidet, és több más szerző írását. Azt szeretném megkérdezni, hogy a hűtős kovász és a melengetett között mi a különbség? Illetve azt, hogy miért kell kidobni minden etetésnél a sima kovász nagyobbik részét, a hűtőst pedig miért hizlaljuk napról napra. Lehet, hogy csak én értettem félre a leírást?
Válaszodat köszönöm.
Bacskay Bea