2011. május 9., hétfő

Kürtőskalács


Amióta feltettem a Kenyértölcsér receptjét azóta szinte nem telik el nap, hogy az ott emlegetett kürtőskalács receptjét ne kérné tőlem valaki. Mármint a sütőben sütött változatét, a faszénparázson készültről van már itt egy remek videó, igaz nem én követtem el, hanem Szabolcs.
Sok helyen láttam már sütőben sütött kürtőskalácsot, kóstoltam is ilyet. Nagyon szépek, de nekem a legtöbbről pont az hiányzott, amitől kürtőskalács a kürtőskalács. Arra a finom roppanós karamell rétegre gondolok, ami körbeöleli a lágy kalácstésztát. Azt pedig szerintem egyszerű, meleg sütőben nem lehet elérni, ahhoz igen magas hőmérséklet, grill kell. A tészta bármilyen kalácstészta lehet, ami a kedvenc. Én egy egészen egyszerűt készítettem hozzá:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet és 30 percig hagytam pihenni a tésztát.
Ezalatt előkészítettem a "sütőformákat" . A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem erre a célra, az ötlet ha jól emlékszem Terikétől származik.Becsomagoltam őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a fóliázott hengereket. 
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam.

Feltekertem őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. 
Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések.
Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákatt és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük.
A sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is (dió, fahéj, vanília), de én nem szeretem rajta azt a plusz réteget ezért el is hagytam.

Könnyű, puha tészta, ropogós karamell réteg, szinte tökéletes lett. A bódékban árusított kürtőskaláccsal simán felveszi a versenyt.

62 megjegyzés:

chriesi írta...

Több, mint tökéletes!

Melinda írta...

Fantasztkus!!!:)
Köszi a receptet!:D

libi írta...

Én is kérek!

Garffyka írta...

Ezek nagyon szépek! És az illatuk, hmm, idáig lengedez :)

Barbi írta...

NAgyon szépek és nagyon érdekes az elkészitési mód, már régóta játszom a gondolattal én is.
Amikor azt irod :" a sütőt grill fokozatra kapcsolom" akkor egészen pontosan mit értesz?
Bocs ha idióta a kérdés, nem otthon élek,és próbálom kideriteni milyen feltételek kellenek ehhez a gyönyörűséghez.
Nekem itt villanysütöm van, alsó-felső fűtőszállal, tehát amikor én itt grillezésről beszélek,akkor nekem a felső fűtöszálat kell bekapcsolni, de az tényleg nagyon gyorsan éget.
Nálad hogyan megy ez?
Köszi,és elnézést ha túl naiv a kérdésem.
Barbi
Calgaryból.

Szemi írta...

Limara, a legjobbkor jött ez a poszt, már három gurigát összegyűjtöttem én is! :))
Jó ideje készülök rá, hogy kürtőskalácsot süssek a sütőben, de ugyanaz tartott vissza, ami téged, hogy úgy gondoltam,ez csak faszénparázs felett lehet az igazi. De ha szerinted jó, akkor biztos jó! :)

Egy kérdésem lenne: van valami oka annak,hogy a vajat jóval később adod a tésztához? Én mindig rögtön bele szoktam tenni az üst aljába a folyékony hozzávalók közé.

Ja, és a lényeg: tökéletesen néznek ki, ide érzem az illatukat! :))

Limara írta...

Chriesi, Melinda! köszönöm!:))

Libi! Fénypostán? :)

Garffyka! Köszönöm szépen!:))

Limara írta...

Barbi! Az én sütőm is tud alsó-felső, csak alsó, csak felső sütést és van rajta grillezés, amikor csak a felső szál ég, de az nagyon. Ezt használom ehhez.

Limara írta...

Szemiramisz! Bár ezt nem kérdezted, de azt írod, az üst aljába teszed a folyékony hozzávalókat. Fordítsd meg, alulra kerüljön a szárazanyag, arra a folyadék, így ugyanis meghosszabbíthatod az üst élettartalmát.
Igen, később adom a zsiradékot a tésztához, ha magas az aránya, azaz legalább 5 dkg kell belőle. A vaj ugyanis körbeöleli a lisztszemeket még mielőtt az élesztőgombák odaérnek, így sokkal nehezebben és kevésbé szépen kel meg a tészta. Ezért megvárom, míg az élesztő dolgozni kezd, csak utána teszem hozzá a zsiradékot.

Éva írta...

Nagyon-nagyon szép. Megkísérlem kipróbálni, csak az a kérdésem sima gáz sütőben sikerülhet?

Szemi írta...

Nagyon szépen köszönöm mindkét tanácsodat, meg fogom szívlelni! :)

Limara írta...

Éva! Próbáld meg, de nagyon, nagyon forró sütőben:)

Szemiramisz! :))

Livia írta...

Fantasztikusan néz ki a recept, egy legközelebbi baráti összejövetelen ki kell próbálni, nélkülük nem merem, mert ketten megesszük a hatot. :))

Meg tudod esetleg írni, hogy hány fokon sütötted? Nekem is van ilyen grillszál a sütőmben, de még sosem használtam magában. :) A tészta is szépen megsül így?

Névtelen írta...

Szia MARCSIM!
Nagyon "edesen "gyonyoruek lettek! Most be is dolgoznek belole. hihi Gratula mert mindig kitalalsz vmit hogy eszegethessunk. Szia : a "sutiszorny"ILDIKO

Betty írta...

Fúúú ezt imádom! Nagyon szépek lettek. Nem sütsz esetleg holnap is? Úgy is megyek Makóra!

Barbi írta...

Köszi Limara a sütő tájékoztatót, akkor szerintem az én felső fűtőszálra kapcsolt sütőm is tudni fogja.Most már csak papirgurigákra várok..pont tegnap dobtam ki egyet ...hmm...
Van nekem erdélyi fa formám is,rövid nyelű. talán ha a nyelét is betekerem fóliával, akkor nem égne le. Szerinted???
Köszi mégegyszer.
Ezt tényleg ki fogom próbálni.

Kri írta...

A tésztát egy kis átfedéssel szoktam rátekerni.

Márti írta...

Nagyon eredeti! én is már rég szeretnék sütni, sütőben még nem mertem kipróbálni, és a gurigás ötlet? fantasztikus:)

Andi/cuki írta...

Limara, ez isteni lehet!:-))

Főkolomp írta...

Nagyon köszönöm, kipróbálom!

nöné írta...

A recept bődületes! Már kel a tésztám, gurigák betekerve várják a sorsuk beteljesedését:o) Még jó, hogy a múltkori tölcséres recepted óta gyűjtögetem őket, pont 6 db volt:o)

nöné írta...

El is készült, a blogomban már megtekinthető:o) Fincsi lett!
Nagyon köszönjük ezt a remek ötletet!

Boboce írta...

... szinte érzem az illatát ... :))))

4Gyerek írta...

mutizom a pasimnak, s nem hitte, hogy nem parázson sült. mikor mondom kinek a blogját mutatom, azt volt a válasz: ja, az más.
:D

köszi az emilben a kovászos választ, azért hasznos volt ám.

foncsi írta...

temagassásogoség! műalkotás! szerintem preparálnod kellene pár példányt ezekből a csodákból, aztán nagy üvegburák alá rakni, kis üvegekbe illat- és ízmintákat tölteni, és egy az egyben egy múzeumba vinni, hogy ezeket majd 200 év múlva is érezhessék/láthassák az emberek. szerintem már most történelmet írtál, sokat gondolkodtam azon, hogy hány ember kezdett el csakis és kizárólag MIATTAD sütni? és ebből a sok emberből 20-30-40-50 év múlva sok-sok boldog nagymama lesz, még több boldog unokával, dédunokával, akik ugyanúgy öröklik majd a sütés szeretetét. hát, ilyen magasröptű gondolataim vannak mostanság. :)

Bianka írta...

Gyönyörű, egyik nagy kedvencem így ki kell próbálnom

Foodafok írta...

Ha törik, ha szakad, kipróbálom.

Névtelen írta...

Ez nálam is telibetalált. Lányom már rég nyaggat, hogy süssünk kürtőskalácsot, de eddig lepattintottam azzal, hogy azt csak sütőfán lehet. Persze biztos azon az igazán tuti, de ezzel a leírással -valljuk be- megszűnt minden kifogásom...
Csatlakoznék az előttem szólóhoz én is Limara "bátorítására" fogtam bele a sütésbe. Az "igét terjesztem", több embert vittem már ezzel bűnbe. Köszönet érte! Magam sem tudtam, mi a francnak gyűjtögetem a papírtörlő tekercseket, de ma megvilágosodtam :-)

erika írta...

Hűűűűű de szupi!(mondjad csak melyik vásárban árulod a "portékát"? pusz)

Raindrop írta...

Nálam is elérkezett az idő.
Veszek egy nagy levegőt és megpróbálom. :D Sok gyötrelmes, gyáva év után nekifogok.. :DDD
... mert imádom!

Zsu írta...

Szépek, mint mindig! :)
Örülök, hogy rátaláltam a blogodra :)

Roza írta...

Volt már egy próbálkozásom, én sörösdobozon sütöttem, tepsibe "állítva". Nos fektetve kellett volna. Nem volt rossz, de szép se:)
Legközelebb a Te recepted és útmutatásod alapján fogom elkészíteni.
Gyönyörűséges minden, amit készítesz.

Alíz, Erdélyből írta...

Ez pont olyan lett, mintha édesanyám sütötte volna Klári szomszédasszonyával. :) Ők még szoktak beletenni - ha van a ház körül - egy kis reszelt citromhéjat is, attól nyer egy kis pikáns ízt. Szülőfalumban (Székelyföldön) lakodalmakra, különféle rendezvényekre százasával sütik.

Névtelen írta...

Szia !
Csak egy kérdésem lenne. Előző este megcsinálhatom és berakhatom a hűtőbe, hogy másnap frissen tudjam kisütni? Előre is köszi
szia
Zsuzsi

Névtelen írta...

Szia Limara,

Hétvégén én is megsütöttem a vendégseregnek, annyi módosítással, hogy nem papírtörlőre, hanem alufóliával betekert lapátnyélre tekertem fel a tésztát. (direkt vettem erre a célra egy új lapátnyelet és a tepsi nagyságának megfelelően levágta a párom a sütőfákat)
A maradék tésztából pedig kijött még a másnap reggeli fahéjas csigánk is. :)
Egészen kiváló lett, köszönöm a receptet!
fáni

Limara írta...

Szia! Szerintem túl fog kelni és nehéz lesz a tészta....

edo írta...

ötlet a sütéshez...én így készítem a receptedet...nekem olyan nyújtófám van,aminek a közepe egy tengelyen forog.Az egészet be szoktam alufóliázni,erre teszem a tésztát és egy olyan apró tepsi segítségével sütöm aminek a peremén megtámasztom mindkét végét a nyújtófának.Így nem ragad le,hiszen a levegőben lóg a tészta.Forgatni is lehet,szépen egyenletesen sül meg.Amúgy hallottam már a "sörös dobozos" megoldást is...A papírgurigás sütésnél a tészta alja is megsül illetve nem ragad le az olvadt cukor miatt? Üdvözlettel Edina

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Már alig várom, hogy kipróbálhassam ezt a receptet! A kérdésem az lenne, hogy a sütőm grillje max. 300C-os,ennél kisebb hőfokon kell sütni vagy kell a 300C?

Limara írta...

Most megfogtál, mert fogalmam sincs, hogy az én grillem hány fokos. Az biztos, hogy elég, de figyeld a tésztát, ha túl meleg lenne neki, akkor nyisd ki a sütő ajtaját pár pillanatra...:)

Névtelen írta...

Köszönöm! Majd figyelek:)

Ledorka írta...

Köszönöm a tippet! :) Tegnap megsütöttem az első adagot (7 guriga lett) ma a másodikat. :D Nem állítom, hogy minden nap lesz kürtős kalács, de elnézve a gyerekeimet, azt kell mondjam, gyakran fogok sütni :)))

Marika írta...

Szuper ötlet, mint minden ebben a blogban! Biztos , hogy rövid időn belül ki fogom próbálni! Gratula, Limara!!!!

Limara írta...

Köszönöm szépen, remélem, tetszeni fog!:)

Veronika írta...

Elkészült. Leizzadtam, de sikerült. Isteni lett. :D

Farci írta...

Megsütöttem,és már elfogyott! :)
http://farcialkot.blogspot.com/2011/09/kurtoskalacs.html

Laucica írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Hu az anyjat, az szuper joooooooo (bocsi angliaban nics ekezet :-) )
Tudom, mit fogok csinalni ha vanannyi gurigam ami kell, bar nekem erdelybol megvan a forma amin lehet sutni, de meg eddig nem csinaltam, most viszont tutti kiprobalom
koszi
Ildiko

Eszter írta...

Kedves Marcsi! A héten elkészítettem ezt a finomságot is. Valami isteni lett! Igazi téli-ünnepi hangulatot varázsoltak a lakásba és kicsit enyhítik a honvágyamat... Köszönet érte! (Ha gondolod itt megnézheted, hogy sikerültek http://dublin-log.blogspot.com/2011/12/mar-csak-20-at-kell-aludni-es-jon.html)

Cila Zzy írta...

Szia!
Isteni finom lett, imádunk! Köszönöm, köszönöm!!!!
Legyen boldog az új éved!!!! Idén utoljára voltunk együtt a konyhámban:-) Te lélekben a recepteddel és mi. :-)

Névtelen írta...

Szia! Nincs esetleg valakinek valami jó ötlete, hogy papírguriga hiányában mivel tudnám helyettesíteni? Nagyon szeretném kipróbálni és nincs türelmem kivárni míg összegyűjtök 6 gurigát...
Előre is köszi az ötletekért...:))
Csúcs ez a recept!!! :D

Marcsi írta...

Szia! Ami azt illeti van, nekem is még csak 2 papírtörlős gurigám van, wc papíros viszont annál több! Jó szorosan betekerve az is ugyanolyan jó, 2esével, és így nem is lesz olyan hosszú egy kalács, épp egy laza egyszemélyes.

Kedves Limara!
Újfent itt vagyok, hogy megköszönjem a remek receptet! Úgy látszik mindig így kell kipróbálnom, hogy vendéget várok, mert ilyenkor vagy sikerül vagy igen :D És mert ilyenkor általában bejön. Ma épp a kürtőskalácsnak futottam neki, és - bár tartottam tőle, mert olvastam, hogy a harcedzett háziasszonyok is megizzadtak tőle, de - szerencsére nagyon jól sikerült. Egy tippet esetleg hadd osszak meg. Én sem igazán tudtam, hogy mennyire melegítsem be a sütőt, felcsavartam 250 fokra, hát fél óra alatt se érte el, lassan melegít a grill funkció.. :D Mindenesetre amikor 180 fokos volt akkor már betettem a tésztát, hagytam jó 4-5 percig csücsülni, megolvadt szépen rajta a cukor és megdagadt a tésztája, de nem akart pirulni. Ekkor jött az ötlet: légkeveréses grill funkció. Még sose használtam, de szenzációs volt, 20-30 másodperc alatt megbarnult a tészta teteje és sűrűn kellett forgatni. Szép fényes és ropogós lett, mit ne mondjak, osztatlan siker volt. Ja még egy extra tipp, a cukrozást én egy őzgerinc formában végeztem, így szépen egy helyen maradt a cukor az alján, nem pacsmagoltam szét, és kényelmesen lehetett forgatni a tésztát.
Egyébként ez előtt múlt héten pitát csináltam, ami rémesen lapos maradt, valószínűleg mert nem jól nyújtottam ki. Nem hagyott nyugodni, ezért újra nekiálltam és másodjára már lett egy kicsi zsebe. Azért ezen még dolgozok :) A galériában fent vannak ezek az újak is, remélem tetszenek:

http://s283.photobucket.com/albums/kk297/Thriodien01/sutes-fozes/

Gaby írta...

a recept tokeletes. en ures sorosdobozokat vontam be alufoliaval, megkentem olajjal es erre tekertem a tesztat. allitva sutopappirral belelt tepsibe tettem es legkevereses sutoben sutottem.

Mangu írta...

Hűűűű, ezt meg kell sütnöm izibe'!
Sajnos olyan papírtörlőnk van, amiben nincs guriga, de megoldottam... wc-papíros gurigából kell 3-3-3, az egyiknek benyomtam fent és lent az oldalát, így bele lehet csúsztatni a két szélsőbe. Így "normál méretű" rudat kapunk :-)

ChéfTündér írta...

Drága Marcsikám! Összeszedtem a bátorságom, és nekiláttam a TE kütőskalácsodnak! ez lett belőle:
http://cheftunder.blogspot.hu/2012/10/kurtoskalacs-sutoben-sutve.html
Szerintem ismételni fogom .....
köszönöm az ismét megbízható és super receptet! üdv. ChéfTündér

Csilla írta...

szuper recept, tökéletes lett a kalács:) Köszönöm!

Szofi írta...

Drága Limara, ma elkészítettem kétszer is,isteni :))))

Manolya írta...

Sziasztok!
Akinek nincs grill funkciója a sütőn ne nagyon álljon neki, nekem egyelőre nincs de nem bírtam ki hogy ne csináljam meg. A tészta kicsit ragacsos volt több liszt kellett, talán sok a tej vagy tényleg ilyen a tészta?! A másik hogy sokáig hagytam hogy legyen színe így jól kiszáradt, a második adag egy fokkal jobb nem hagytam addig de a színe így világosabb de puhább. Engem kicsit elszomorított de pár hónap múlva új lakás, új sütő, majd újra beszámolok. Remélem sikerrel! Szuper az oldal, ügyesek vagytok! Manolya

Rosita K írta...

Kedves Limara,
Vajon le lehet fagyasztani gurigástól?a rokonok kb.2 órára laknak tőlünk.szeretnének hazavinni belole,de ez frissen az igazi. Ha lefagyasztom,kiolvasztás után ugyanúgy kell sütni? A cukros réteget fagyasztas előtt,vagy után tegyem rá?
Köszönöm a választ!

Unknown írta...

Szia jobbnal jobb recepteket talalok itt. Nekem olyan kerdesem lenne hogy milyen kenyersütőd van?? Illetve milyet ajanlanal nekem inkabb dagasztasra kellene.. mert azert kezzel dagasztani nem olyan egyszerű.. bar nyilvan nem lehetetlen csak geppel egyszerűbb.

Limara írta...

Nekem Panasonic van, de dagasztásra bármilyen jó! egy lapátos az jobb és legyen rajta csak dagasztás program....

Anikó írta...

Nekem is Panasonic van, kedves Limara. Melyik a dagaszto program rajta, ami csak dagaszt? En nem lelem. :(

Limara írta...

A gyors programon dagasztok :)