2010. május 19., szerda

Bodzalé mentával és naranccsal

Ugyan téliesre fordult az időjárás (egész egyszerűen lefagytam a biciklimről mire hazaértem, csízmás, télikabátos emberkék rohangálnak az utcán), a bodza viszont virágzik, illatozik. Nagyon szeretjük üdítőnek is, vagy palacsintatésztába mártva desszertnek is. Gondolom mennyei lehet a belőle készült fagyi is.
Hagyományos módon szoktam általában készíteni az italt, de egyik ismerősöm megkínált narancsos ízesítésűvel és nagyon tetszett. Így a citrom mellé tettem egy felszeletelt narancsot is, és mivel van a kertben egy csokor mentát is.
Hozzávalók egy 5 literes üveghez:
  • 6-8 bodzavirág
  • 30 dkg cukor
  • 1 dob. citrompótló
  • 1 narancs felszeletelve
  • 1 citrom felszeletelve
  • 1 csokor menta
A virágokról lemosom a port, majd a többi hozzávalóval üvegbe teszem. Felöntöm vízzel és hűvös kamrában három napig hagyom állni. Leszűröm, üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom.

24 megjegyzés:

Kála írta...

A bodzaszedés nálunk is tervben van (már ha megszűnik a szélvihar :-S), úgyhogy tuti kipróbálom! Csak egy kérdés: az 1 doboz citrompótló az mennyi (nálunk több méretben létezik :-) egyébként sima citromsav nem lehet helyette szerinted?

ingyom bingyom írta...

http://gizi-receptjei.blogspot.com/ oldalon citromsav is van benne, meg citrompótló is és egy kicsit más a módszer, mint Limaráé, de nagyon jó ötleteket adtatok, majd öszvéresítem a két receptet és kipróbálom.

Limara köszönöm a választ, a Lidl-be én is járok ez biztos nem állandó terméke, mármint a derelyeszaggató, de majd nézegetem, mert úgy látom, hogy ez egészen nagy méret amivel te dolgozol.

Puszi!

Bianka írta...

Ez a bodza szörpike nagyon guszta. Mennyeien hívogató a kép

mariska48 írta...

én is csinálok minden évben szereti a család,de csak eddig bodzát tettem bele ,most kiprobálom a te recidet,köszike

Orsi írta...

Én úgy tudom, hogy a virágport nem kell lemosni a bodzakorongokról. Miért mosod le?

Limara írta...

Köszönöm szépen!
Kála! A nagyobb doboz volt:)Citromsavat nem szoktam beletenni, de biztosan jó, mintjárt megnézem Gizi receptjét is:)
Vidám Panni! Nem a virágport mosom le, hanem az út porát:)

Ginger írta...

Egyik fő kedvenc italom!:)Mentával még nem próbáltam.

Tűzpadka írta...

Ez volt a másik dolog, amit limaránál megkóstoltam, a mentával nagyon finom! Mi is szoktunk készíteni, de mentával még nem kóstoltam. A virágokat tényleg nem árt leöblíteni.

Tűzpadka írta...

Bocsi, néha ragad a billentyűm. helyesen: Limaránál

Katina írta...

Kedves Limara!

Két dolog:
Az egyik: fel tudnál tenni ebből a képből egy olyat, amit kitehetek háttérképnek? ha nem megoldható, küldenél? Ha igen, írok majd egy e-mailt és tudnál rá válaszban küldeni? gyönyörű!!!
másik: Bodzafagyi Szombathelyen az egyik nagyon régi családi cukrászdában kapható (Mészáros a neve). én csak azt eszem, amikor árulnak:D de van, hogy 2-3 gombócot egyszerre ^^

Viki írta...

Ez egyszerüen gyönyörü, s mentával nagyon finom is lehet. Kár, hogy mifelénk a közelben még bodza sincs csak az utak mentén. Igaz, hogy most ebben a hüsitő időjárásban nem nagyon szennyezi az ut pora, de akkor is (sajnos) nagyon messze van. Sajnálom, mert régen nagyon-nagyon sokat készitettem, még szörpöt is.

Thrini írta...

Jó ötlet a menta!!
Nálunk már elkészült az ital és isszuk.
Én viszont nem mertem tenni bele citromot héjastól , mert hogy bio-t nem tudok beszerezni, a vegykezeltet pedig 24 óráig bennetartani az italban, majd úgy meginni.... Inkább nem...
Az én változatom:
http://faluvgikurtakonyha.blogspot.com/2010/05/viragzik-bodza_17.html

Limara írta...

Katina! Küldj nekem egy mail címet!:))

Felhőlány írta...

Eddig én is csak a hagyomás formában készítettem, de ez a mentás-narancsos változat nagyon ígéretesnek hangzik! :) Szerintem teszek vele egy próbát, ha úgyis "pacsálok"... :)

Ami írta...

Nagyon finom lehet! :) Ki fogom próbálni :)

Dia írta...

Nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni majd.

Nekem idén eddig nincsenek jó tapasztalataim a bodzáról, már 2-3 alkalommal próbáltunk belőle itókát készíteni, de se íze, se bűze, kifejezetten rossz ízű lett. Arra jutottunk a férjemmel, hogy a folyamatos esőzés kimossa belőle a virágport és amiatt.:(

erika írta...

Drága Limara! már a sokadik üveggel készítjük, mi is nagyon szeretjük a bodza ivólevet--hála a reciért! de most már az üdítő mellé kérnék egy kis "jó idő recit " is!!

Nóra írta...

Tegnap egy kis boltban vettem 5 doboz citrompótlót. Az eladó lány csodálkozva blokkolta, és mondta, hogy ma mindenki ezt viszi, mi lehet??
Felvilágosítottam, hogy itt a bodzaszezon! :-)
Kérdezte, hogy az finom!? Ő még sosem ivott.

Melinda írta...

Szia! Én is kipróbáltam ezt a receptet. 3 napig állt, fél nap alatt elfogyott. Igazán jó így naranccsal.

Névtelen írta...

Már alig várom a tavaszt, ezt a receptet elolvasva meg főleg.:)
El is mentem és meg is fogom csinálni.Annyira jónak tűnik.Köszönöm...ezt is:))

Limara írta...

Szívesen! :) A tavaszt én is nagyon-nagyon várom! :))

Kriszta írta...

Citrompótló? Gondolom mehet bele inkább citromlé.

Unknown írta...

Üdvözlöm!
Egy másik hozzászólásában írta, hogy készített mentás cukrot. Én is szerettem volna készíteni, de amikor megmostam a leveleket, hagytam egy kicsit száradni, utána olyan fanyar, fonnyadt illatuk lett. Szeretném tudni, ön hogyan csinálta.

Szép napot:
Erika

Limara írta...

Nem tudom, mi lehetett az oka, én a cukrot és a mentát késes aprítóba teszem úgy dolgozom össze. De ezt nem tárolom, azonnal felhasználom.
Tároláshoz egy üvegbe tenném a cukrot és egy kávéfilterbe tennék szárított mentát, úgy a cukorba. Pár nap alatt átvenné az aromáját....