2010. május 29., szombat

A tej világnapja

Május 29. a tej világnapja: vásároljon tejet a termelőtől!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Termelői tej adatbázissal kíván segítséget nyújtani azoknak, akik támogatni szeretnék a hazai termelőket, a kisüzemi gazdálkodást azzal, hogy közvetlenül a termelőtől vesznek tejet illetve tejterméket.

Az adatbázisban azokat a budapesti és vidéki árusító helyeket gyűjtötték össze, ahol a fogyasztóknak lehetőségük van automatából vagy kocsiból kínált tejterméket vásárolni. A termelői tej adatbázis elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/jo_termekek/termeloi_tej linken.

Az adatbázis létrejöttét számos tényező indokolja:

• A kimérős tejet illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.

• Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.

• A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék – a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben – akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

A tejtermelők kiszolgáltatott helyzetéről, a nagyüzemi állattartás buktatóiról szól a Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje is. A film megtekinthető és letölthető a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1571 oldalon.

Háttér információ: tejtípusok

A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben az alapanyag további feldolgozások során esik át. A boltban kapható tejek dobozán olyan kifejezések olvashatóak, mint 'pasztőrözött', 'friss', 'ultrapasztőrözött' vagy 'tartós'. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne?

Nyers tej: nyers tej a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.

Házi tej: nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.

Friss tej: a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss" tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.

Pasztőrözött tej: a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej: a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.

Ultrapasztőrözött tej: közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej: közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is.


A mi családunkban a nagyfiam és én nem isszuk a tejet, a férjemnek és a sütéshez, főzéshez házitejet hozok. Szerencsére az utcánk végén árulják hetente háromszor, de a közeli kisboltban is felállítottak már egy tejautomatát. A kicsi fiamról viszont három hónap után kiderült, hogy nem bírja a házitejet, így neki sajnos dobozos tejet vásárolok, pedig ő szereti a legjobban.

8 megjegyzés:

meecee írta...

Jó ez a link. Mi Fuchs tejet veszünk, próbáltam a Bicskei tejet is az automatából, a Fuchs valamiért sokkal finomabb.

tökmagi írta...

Gratula Príma konyhai cikkedhez..:)

tökmagi írta...

Én csak magyar tejet vagyok hajlandó venni.Ha tehetem házi tejet veszek.az az igaz.:)

Márta-Zsófi írta...

Nem értem hogy miben tud annyira különbözni a házi tej a hőkezelt, homogénezettől( bár értem az eljárások lényegét) hogy az egyiket bírja valakinek a szervezete, a másikat meg nem. Mi csak házi tejet iszunk, mert boltit csak felnőttkoromban kóstoltam, és sosem barátkoztam meg vele, szerencsére a kislányomnak sincs semmi baja tőle, én nagyon szeretem a különféle tejből készült dolgokat, és nem is igazán tudnám elképzelni tej nélkül az életem.

Berry írta...

Mi is rajongunk a tejért! Házi tejért főleg, de a boltit is szeretjük. Vettem ma is házit a piacon, nem a megszokott helyemen és összement! Gyanús volt már az elején, úgyhogy csak kicsit forraltunk fel belőle próbának. Az a drága tej!!! Sebaj, túrónak tökéletes lesz! :DDD (Próbálnák csak túrót fakasztani a boltiból!)
A termelők, a magyar termelők nevében is köszönjük, hogy felhívtad a figyelmünket erre a napra! Kár, hogy olyan méltánytalan helyzetben vannak. Mert a magyar tej igenis remek! Még akkor is ha megsavanyodik :D

Névtelen írta...

szabad egy off?
mi volt a makói hagymafesztiválon?

Névtelen írta...

A kis verebek azt csiripelték Hódmezővásárhelyen, hogy valami nagyot alakítottatok...vannak fotók?
Laci

Nóra írta...

Eddig minden ismerősömről kiderült, hogy nem tejérzékeny, mióta házi tejet iszik.
Érdemes mindenkinek megfontolni, kipróbálni és elgondolkodni ezen.