2010. január 20., szerda

Tönkölykenyér juharsziruppal és dióval

Megmondom őszintén, sokáig csak hírből ismertük a juharszirupot. Egyszerűen nem voltam hajlandó több ezer forintot adni egy kis üveg aranyló "mézért", ahogy sokáig nevezte a kisfiam. Aztán kaptunk egy üveggel. Az első kóstolónál még nem értettem, mi ez a felhajtás körülötte, de mire elfogyott a rabja lettem, hát még a kisfiam. Szerencsére azóta jóval olcsóbban, bár szerintem még mindig arcátlanul drágán, de hozzá lehet jutni még ilyen kisvárosban is, ahol mi lakunk. Főként amerikai palacsintára csorgatjuk, verhetetlen  ropogósra sütött baconnal. Akár minden reggel. Hétvégén is ezzel ébresztettem a fiúkat, majd utána készülődtem a kenyérsütéshez. Kéznél volt még a juharszirup, így tettem azt is a tésztába. Hogy a diós íze jobban érvényesüljön került még bele durvára vágott dió is, illetve tk. tönkölyliszt. Csodás ízű kenyér lett belőle.
Recept a Diningguide-on.

12 megjegyzés:

starfi írta...

remekül néz ki, biztosan isteni volt!:)

erika írta...

Sajnálom, hogy nem blog olvasással kezdtem a napot! Így most nekem dió és juharszirup nélkül kel a tk. tönkölyös kenyerem.(bevallom, nincs is juharszirupom-de ami késik...).Gyönyörű ismét a kenyered, gondolom, az íze is fenséges.

Névtelen írta...

Rég olvaslak, néha kérdezek és segítő válasz is jön! Gratulálok minden egyes receptedhez!!! Nálunk nagyon beváltál! A "menő" repertoárom 80%-a Tőled van!:-))
A mai kérdésem, hogy ezt a tönkölyös kenyeret nem lehet sütőzacsiba tenni, mint a többit? Mert az nekem úgy bevált és ezt a vizes verziót a sütőbe, még nem alkalmaztam...
További szép sikereket!
Bogi

Monika írta...

Hú,csodásan néz ki,hát még milyen finom lehet!!!!!!!
Annyira örültem tegnap,mert a lányom most vitt először magával én-sütötte kenyeret -bár itthon már evett belőle,úgyhogy nem egészen értem a dolgot.:)-és felhívott,hogy: anya! A kenyered!!!!csodás és süssél és küldjél!!!!:))))))Ez a siker!:)
De ki fogom próbálni ezt a diósodat!!!!Köszönöm!

Tinkmara írta...

Ez már megint mi? :)))) Limara, kifogyhatatlan a tárházad finom falatokból.

trinity írta...

Fantasztikus!!!

Anna írta...

Nagyon szép! Írtam neked egy mailt.

Lonci (Győr) írta...

Már +int lemaradtam valamiről:-))) Most már tudom, Méhike miért kért juharszirupot tőlem Angliából:-(((Magamnak meg nem vettem!

Manoanya írta...

Kedves Limara!

Te hol szoktál venni juharszirupot, és milyen fajtát? Én még sosem vettem, nem is nagyon láttam, pedig már régóta szeretném kipróbálni!
Zet a kenyeret tuti meg fogom sütni, isteni lehet!
Köszi!
Móni

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))
manoanya! A DM-ben lehet kapni bio juharszirupot, azt szoktam venni:)

Nóra írta...

Kedves Limara, a múlt héten sütöttem először meg ezt a kenyeret, és ettük napokig, és ma reggel sem volt még semmi baja, "elfelejtett" kiszáradni. Nem tönkölyt, hanem 15 dkg rozslisztet tettem bele, és dió híján pirított mandulát. Elképesztő volt! Ez a legújabb kedvenc, most kel a következő! Isteni, ajánlom jó szívvel mindenkinek!

Zsuzsi írta...

Kedves Limara.Minden héten sütök kenyeret mióta a fiam áttért az egészségesnek mondott régi hagyományos magyar táplálkozásra.
Nézegettem a receptjeidet,és valamit nem értek.
Ha teljes kiőrlésű tönköly lisztből sütöd a kenyeret,de adsz még hozzá búza lisztet,ami ráadásul nem teljes kiőrlésű,hanem fehér búzaliszt,még öreg tésztát is teszel hozzá,ami szintén fehér búzalisztből készült,az arányok eltolódnak erősen a fehér búzaliszt felé,akkor miért nevezed tönköly kenyérnek?
Maximum tönkölyösnek nevezhetnéd!
Amit teljes kiőrlésű kenyérnek neveznek az is átverés lenne? Lehet,hogy csak jobb esetben a liszt fele teljes kiőrlésű a többi fehér búzaliszt?