2010. január 5., kedd

Panasonic kenyérsütőgép megint


A gép és én még mindig az ismerkedésnél tartunk, de biztosan mondhatom, a barátságunk örökre fog tartani. Jogos volt a kritika, ezért a megadott recept szerint készítettem be egy alap fehér kenyeret. Na jó, a cukrot alaposan visszavettem, másfél evőkanállal nem voltam hajlandó beletenni, mindössze egy teáskanálnyi került bele. De a többit változatlanul hagytam, annyira, hogy még száraz élesztőt is vettem, pedig soha nem használom, kenyérsütéshez meg főként nem. Bekészítettem mindent a gépbe, a megadott sorrendben. Beprogramoztam, elindítottam. Szentül megfogadtam, hogy a következő négy órában inkább nem megyek a konyhába, de a gépet nem fogom kinyitni. Nem sikerült betartani, fél óra múlva muszáj volt arra járnom és persze belekukucskálnom. A gép épp nokedlitésztát kevert. Gyorsan tettem bele két púpozott evőkanálnyi lisztet, közben azért csendesen veszekedtem magammal, hogy semmit nem bírok betartani. Legközelebb viszont tényleg csak akkor mentem ki, mikor szép halkan csipogott a gép, hogy elkészült a mű. Egészen helyes, feszes kis kenyeret vettem ki, aminek a teteje hülés közben azért megráncosodott, pedig nem permeteztem le vízzel. Mégis csak megveregettem a vállamat, sok a folyadék, ha nem teszek bele lisztet egészen biztosan beesik a teteje. A következő lépés a megfelelő, pontos folyadék mennyiségének beállítása lesz.
A kenyér bélzete teljesen rendben volt, egyenletesen lyukacsos, puha, szaftos.

Ma a dagasztó programot is tesztelhettem. Fotókat kértek tőlem, nagy méretben. Én viszont nem tárolom őket, így gyorsan sütnöm kellett egy kenyeret és egy kalácsot. Soha nem sikerült ilyen tésztát dagasztanom még. Sem kézzel, sem más kenyérsütőgéppel, de még a Bosch gépemmel sem. Mesés volt, már úgy vettem ki a gépből, hogy telis tele volt kis hólyagokkal. Amikor kiborítottam az első kelesztés után hatalmas levegőbuborékokkal volt tele, imádtam. Megformáztam a kenyeret, hagytam kelni, majd a szokásos módon bevágtam és betettem sülni. Elindítottam a konyhai órámat. Fél óra múlva benéztem, vajon mekkora a kenyerem, hát én balga a sütőt elfelejtettem bekapcsolni. A kenyér ugyan nagyobb volt, de nem sült. Az első indulatomban ki akartam kapni, összegyúrni, mondván jó lesz az öregtésztának, de végül csak ráindítottam a sütőt. Nem bíztam semmi jóban, hiszen a villanysütőnek kb. 25 perc kell míg eléri a 230 fokot. Buzgón imádkoztam a kenyér és az élesztő szelleméhez (Ildikótól tanultam) és két percenként lestem be, vajon összeesett-e a kenyérkém. A kis drágám nagyon jól viselkedett, csak emelkedett és emelkedett, teljesen betöltötte a nyolc literes jénait, nagyon óvatosan bírtam csak kivenni belőle. Abban a pillanatban el kezdett beszélgetni, öröm volt hallani. Gyönyörű lett.

A kalácsot hasonlóan gyönyörűen dagasztotta be a gép. Öröm volt a tésztával dolgozni.  Magas, könnyű lett a kalács, ahogy a rácsra állítottam szinte alig bírta el a saját súlyát.


36 megjegyzés:

horimarika írta...

Te jó ég!!! Érezni a kenyér illatát.... csodálatosan néznek ki!

Marcsi írta...

Hűűűűűűűűűű, de csodásak!!!!!!

Raindrop írta...

Elájulás!!!!! :O
A pékségben nincs ilyen kenyér és kalács Limara!

Mary írta...

Limara!
Veled mindig ott van az élesztő szelleme! Amúgy az írásaidat öröm olvasni! Gyönyörüek!!!

Névtelen írta...

Szia Limara!

A kérdésem nem egészen ide tartozik, de nem tudom, látod-e a korábbi hozzászólásokat is!

A DNK buciktól jutottam el Hozzád, aztán ittragadtam, és lassan, konokul, sorban sütöm meg a kenyeredet, kiflijeidet, zsemléidet, és mindig nagyon finomak lesznek!

Most a bagett van soron, és a kérdésem a sikerélményem nyomán keletkezett, mert isteni finom lett, és kivételesen a sütőzacskó is jó állapotban megmaradt, nem volt szívem kidobni eddig. Szóval: szerinted süthetek benne újra, vagy ez tényleg csak egyszer használatos konyhai segédeszköz?

Marcsi

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))
Marcsi! Süthetsz benne nyugodtan, amíg jó a zacsi. Én is úgy szoktam! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek! :)

libi írta...

Nagyon szépek lettek!
Kinek lenne szíve megfosztani Téged ettől a géptől? ;-) Olyan ütemben sütsz, hogy el sem tudom képzelni ki eszi meg. Bár abból a gyönyörű kenyérből én is tudnék enni néhány szeletet! Szólj, ha nem bírjátok a tempót!

Limara írta...

gyere! Máris várunk! :))

Vali írta...

Gyönyörűek lettek, bár neked mindig szépek a sütéseid. A géphez adott receptet használtad?

Brigitta írta...

Csak azt tudom Neked kívánni,hogy legyen a Tied ez a gépecske!Olyan sok öröm sugárzik az írásodból,és annyira gyönyörű minden,hogy csak ez lehet a kaland vége!Drukkolok!:))

WALDORN JUDIT írta...

Limara - Limara, te vagy a kenyér Nagyasszonya! Remélem e cég Neked adja gépet - természetesen FREE OF CHARGE - nem is egyet, mert Nálad jobb és autentikusabb személy nincs széles e hazában!!!
Szegény párom máér látja a sorsát, mert a képek nagyon meggyőzőek és tudja, addig nincs nyugalma amíg nem kapok egy ilyet az 50-DIK SZÜLETÉSNAPOMRA, és senki sem vádolhat majd önzéssel.
Gratulálok és várjuk a további tapasztalatok megosztását.

Üdv: Judit

Bombadil Toma írta...

limara,
gyártass le a céggel egy ablakos verziót magadnak, mert meg fogsz bolondulni:)
amúgy nagyon jól néznek ki a kenyerek a képeken. kezdek elgondolkodni rajta, hogy nem-e kéne már lecserélni az öreg gépemet egy ilyenre...

Nóra írta...

Nagyon irigykedem!! :-)
Ez a fehér kenyér döbbenetesen jól néz ki...

Macus írta...

Isteniek!

Nagyon kellene nekem egy dobozforma, hogy végre szép nagy kalácsot süthessek. Ez a képen is annyira "ennivaló".

A mai kenyerem is jó lett a géppel. Persze a te fehéred receptje...

gondaanyu írta...

Csak ámulok és bámulok.

Garffyka írta...

Limara, ezek valami fantasztikusan csodaszépek!
Jól sikerült az ismerkedés és a villanysütőd se hagyott cserben :), jól kezdődik ez az éved :)

Adós maradtam, elnézésed kérem, most pótolom: BUÉK! :)

Monika írta...

Én úgy használom a kenyérsütőgépemet,hogy abban dagasztom,kelesztem,aztán cseréptálban sütöm meg.Ezerszer finomabb és szebb,mint a gépben..)
http://mammka.blogspot.com/2010/01/otthon-mecsesek-mindennapi-kenyer.html
Jénaiban a tetejét leveszed,vagy rajta van?
És teszel a sütőbe kis edénybe vízet alulra,mint a régi asszonyok?

erika írta...

Limara! én úgy látom, egyaránt sikeresek, gyönyörűek a gépben sült ill. sütőben sült kenyereid!!(...és minden egyéb sütésed, főzésed) Szívből örülök, hogy tesztelheted ezt a szupi gépet.

Kata írta...

Ez a kenyér...még jó, hogy már megvacsoráztam! még így is tudnék törni belőle...

trinity írta...

Istenem....ezek mind gyönyörűségesek lettek!!
OFf: Tomának igaza van:)))

Száva írta...

épp az előbb határoztam el, hogy ilyen későn/korán már nem eszem...
azon gondolkodtam, hogy valamit értenek ezek a fejesek még a hiteles reklámozáshoz ;)
ahogy írsz, bár nem igazán sütök kenyeret, de akarok egy ilyen csodagépet! :)

Névtelen írta...

Limara, köszönöm a gyors választ! (És a finom recepteket!) Sütök tovább! :)

Marcsi

Tinkmara írta...

Ó, anyám... Limara Te a kenyerek tündére, hercegnője, királynője... csodaszépek... és milyen finomak lehetnek.

Ági, aki főz írta...

Nagyon szépek!

Limara, írtam neked egy e-mailt, már kétszer elküldtem. Megkaptad?

egycsipet írta...

Húú, azok a cserepek!

Névtelen írta...

Kérdés: mitől lesz ilyen a kenyér héja? Próbálkozom, és minden rendben magával a kenyérrel, de a héja sosem néz ki így :-(

Névtelen írta...

szia, én azt szeretném megkérdezni, hogy a pelyheknek mi a szerepe, ízben vagy állagban javítanak a kenyéren? És tényleg mitől lesz ilyen szép cserepes a kenyér teteje? kösz, meecee

Gál Balázs írta...

Az evőkanál cukor sajtóhuba. A receptkönyvében már teáskanál van, de ott is sok folyadékkal, amitől nyirkos lesz a kenyér.

Limara írta...

Sziasztok! Köszönöm szépen! :))
Mammka! Nem teszek vizet a sütő aljába. Nem is lenne értelme, a zárt jénaiba nem jutna be a gőz, ellenben a jénaiban fejlődik annyi, amennyi a szép cserepes kenyérhez kell. Sokkal több, mint ha a sütő aljába tennék vizet.
Mitől lesz a kenyér cserepes? A megfelelő gőzösítéstől, a megfelelő hőfoktól, a megfelelő kelesztéstől és a megfelelő folyadék-szárazanyag aránytól. Ennek mindnek rendben kell lennie, akkor lesznek cserepek. :))
Ennyi pehely, amit én teszek a kenyérbe, az ízén nem érződik, viszont az állagán sokat segít. :)

Névtelen írta...

A francba!Hamarabb kellett volna beneznem Hozzad,mert kb.egy honapja vettunk egy Moulinex sutogepet.Par receptet mar kiprobaltam,de nem az igazi.Kezdo vagyok, az igaz, de a megadott mennyisegek szerint adagolom a hozzavalokat,jo minosegu a lisztem,megis neha a teteje picit beesik, nem domborodik szepen,ahogy kellene.Nem "szaftos",mint a Tied,szaraznak tunik.Persze szeretjuk, mert messze jobb,mint amit az uzletekben kapni(Erdelybol vagyok),csak megsem az igazi.Olvaslak,szerzem a tapasztalatokat Toled is(koszonet erte)-egyszer hatha csak osszejon.Mit tudsz a Moulinex sutokrol(bagettet is sut)?
Udv.Gyongyos

Limara írta...

Szia Gyöngyös!Sajnos semmit nem tudok a Moulinex gépekről. Ha beesik a kenyér teteje vagy a folyadék vagy az élesztő sok benne. Üdv

Gyöngyös írta...

Szia Limara!
Köszönöm válaszod.Sütöttem végre egy igazi,szép kerek kenyérkét.Lesem Tőled a titkokat közben,mert szeretnék kipróbálni többféle változatot is,korpás,magvas,rozsos,stb.Szeretem a zöldfűszereket használni,gondolom idővel a kenyérsütéshez is használhatok egy-két bevált fűszert,mondjuk oregánót,esetleg bazsalikomot,persze csak módjával.
Most azon vagyok,hogy cserepes legyen az én kenyerem is:)

Marcsi írta...

Kedves Limara!
Panasonic kenyérsütőről írt cikked alapján már a 2. gépet voltam kénytelen megvásárolni :)
Az elsőt annyira megszerette anyukám a látogatásai során, hogy neki ajándékoztam (SD-255) és holnap hozzák az új SD-2500 típusút.
Szeretném megkérdezni, hogy ezt a típust is ki fogod próbálni? Leginkább a lekvár főzés érdekelne és minden egyéb :)
Egyben szeretnék gratulálni az oldaladhoz, szinte naponta nyerek ötletet.
Marcsi

Limara írta...

Kedves Marcsi! örülök, hogy Nektek is tetszik a gép:)) Nem gondolom, hogy mostanában kipróbálom, nem tervezek új gépet venni:))

Emese írta...

Kedves Limara!

Eddig Philips kenyérsütő gépem volt, de már a másodikat használtam el, mert vélhetően nem bírják hosszú távon, hogy teljes kiőrlésű lisztekkel sütök jórészt.
Azért esett viszont kétszer is erre a gépre a választásunk, mert nem találtunk másik olyat, ami 500 gr-os kenyeret is tud készíteni. Létezik vajon másik ilyen típus is? A Philips-szel más egyéb bajom amúgy nem volt, csak ahhoz drágának tartom, hogy kb két évet bírjon. Előre is köszönöm!

Limara írta...

Sajnos nem tudom, nem figyeltem egy ideje az új típusokat....