2010. január 2., szombat

Kenyértorta


Van némi adósságom a szilveszteri menüvel. A barátaink jöttek át hozzánk, úgy volt, csak pár órára, de végül sikerült az éjfélt megvárnunk. Nem vagyunk nagy bulizósak, a kötelező fennmaradás kényszere álmosságot hoz ránk általában. Ha a tv műsorra kellett volna hagyatkoznunk valószínűleg most is így járunk. A gyerekek karácsonyra póker szettet kaptak ajándékba, így azzal szórakoztunk. Mondanom sem kell, én voltam az első, aki minden zsetont elbukott. Hiába...
Kósza ötletként felmerült, hogy süssünk malacot, de a karácsonyi lakomák után még mindig nem kívántuk. Így svédasztalos vacsora mellett döntöttünk. Sütöttem egy csomó apró fasírtot, baconba göngyölt aszaltszílvát, készítettem majonézes salátákat, kenyértortát. A barátnőm hozott finom sonka-, és sajttekercseket. Sütött lekváros kiflit, én sajtos szálat és eklerfánk szerűséget.
A kenyértorta nem az én ötletem, sajnos. Ha jól emlékszem Anna Olson tv műsorában láttam valamikor.
Egyszerű elkészíteni, remek bulizós kaja. Kell hozzá szendvicskenyér, jó ha van fehér, és teljeskiőrlésű is. Háromféle saláta. A kenyér a piskóta szerepét tölti be, a saláták a töltelékek.
Egy tortaformát vagy a széthúzható dobozformát kell kibélelni folpackkal. A kenyeret 1 cm vastag szeletekre vágtam, megszabadítottam a héjától. A formát alját és oldalát is kibéleltem vele:

Az aljára került az első réteg saláta, ami majonézes hússaláta volt. Némi főtt húst (jó a kockára vágott sonka is), almát, főtt krumplit kevertem össze kevés tartármártással. Mivel piros, fehér, zöld töltelékkel képzeltem, uborka helyett céklát tettem bele.

Ezt ismét kenyérszeletekkel fedtem be. Erre került a "fehér" krém, ami tojássaláta lett. 5 db lereszelt főtt tojást sóval, borssal, kapribogyóval, mustárral, majonézzel kevertem ki.


Természetesen ezt is befedtem kenyérrel. most a zöld krém következett. Avokádóból készítettem. Sóval, borssal, chilivel, citromlével, törtem össze, került bele apróra vágott újhagyma is, majd tejföllel kevertem krémesre.


Kenyérrel zártam le, majd pár órára hűtőbe tettem.



Tálalótálra borítottam, díszítettem. Lehet maradék krémmel is, de én füstölt lazacos krémmel és snidlinggel dekoráltam.



15 megjegyzés:

Viki írta...

Ehhez a gyönyörü összeállitáshoz gratulálok, Boldog Uj Évet Kivánok és jobbulást is. Biztos vagyok benne, hogy jobban éreztétek magatokat mintha a TV müsorok mellett döntöttetek volna. (mi is igy tettük)

Macus írta...

Guszta ez a kenyértorta!
Ügyesek voltatok a készülődéssel, nem kellett éhezni...

Bodzás Vendégház írta...

Igazán bőséges a választék. Itt nem mondható el, hogy "Nem kell mindig kaviár...":)

Lia írta...

Kedves Limara!
Nagyon finomat készítettél ismét.
Szeretnék nagyon Békés boldog Új Évet kívánni Neked és családodnak.Szeretettel:Lia.

Gabojsza írta...

Oh, ez már megint igen kedvemre való!:-)

BÚÉK!

trinity írta...

Akárki is találta ki, gyönyörűen megvalósítottad!!!Gusztusos, el is mentettem!! Köszi!!

Raindrop írta...

Micsoda terülj terülj asztalka! :)
Az ötlet is zseniális!

Andi írta...

Nagyon ötletes!
És az az asztal....

Mariana írta...

B. U. E. K.

Andi/cuki írta...

Micsoda jó ötlet,gratula!:-))
Boldog Új Évet kívánok Neked és szeretteidnek is!:-))

Ottis írta...

Örömteli, boldog új évet kívánok én is!

babett írta...

Boldog és Sikeres Új Évet Kívánok Neked!

szazala írta...

Nagyon boldog új esztendőt kívánok Neked és Családodnak!
Szeretnék kérdezni,hátha tudsz segíteni!
Pannon fehér BL80-as lisztet használok a kenyérsütéshez,általában a 'jól beváltadat'sütöm.Sajnos mindig megszürkül,pedig próbáltam már a kelesztési időt variálni.A kenyér finom,de sajnos zavar a szürkeség.A liszt lehet az oka,vagy én hibázok?(nincs lehetőségem más fajtával kísérletezni,örülök,hogy ezt is kapok)Van ötleted?Köszi a választ!

Limara írta...

Szia Szazala!
Akkor szokott elszürkülni a kenyér, ha túlkel. Próbáld kicsit hamarabb sütni, ha akkor is ilyen, akkor az a liszt hibája lehet.

szazala írta...

Köszönöm!