2010. január 25., hétfő

Egyben sült karaj citrommal és zsályával

És persze fokhagymával, petrezselyemmel töltve, paszternákkal sütve.Igen, megint egyben sült karaj volt tegnap az ebéd, a kisfiam kérésére. Most egy nekünk új ízesítéssel próbáltam ki, remek lett, elnyerte mindenki tetszését. A receptet a cetlijeim között találtam, valószínűleg valamelyik tv műsorból írtam fel. Talán Gordon Ramsay-től  láttam. Az elkészítése hasonló az őszibarackos egyben sült karajhoz, csak a töltelék más.
Vettem egy szép nagy darab karajt, most bőr nélkülit, de lehet bőrösből is készíteni. Ebben az esetben a bőrét be kell vágni centiméterenként egészen a húsig. Az egyik oldalán a csont mellett egy éles késsel leválasztottam a húst, ide tettem a tölteléket.
Töltelék:
  • citromhéj
  • zsálya
  • petrezselyemzöld
  • vaj vagy olívaolaj
  • só, bors
  • 4-5 g fokhagyma
A rést besóztam, borsoztam, vajszeletkéket tettem bele. 1 citrom héját, 8-10 zsályalevelet egy csokor petrezselyemzöldet tömködtem a nyílásba, majd a fokhagyma gerezdeket. A húst visszahajtottam,  egy zsineggel szorosan átkötöztem. Kívülről is fűszereztem, sóval, borssal, őrőlt köménnyel és őrőlt chilivel.
Olívaolajat és vajat melegítettem, a húst körbe sütöttem benne. Egy tepsit kibéleltem alufóliával, rácsot tettem bele, erre ültettem a körbesütött húst, a visszamaradt vajas olívaolajjal meglocsoltam. Tettem mellé paszternákot, cikkekre vágott vöröshagymát, gerezdekre szedett fokhagymát, öntöttem alá egy pohár fehérbort (vagy vizet, vagy húslevest). Letéptem egy nagyobb darab sütőpapírt, összegyűrtem és jól bevizeztem. 220 fokra előmelegített sütőben sütöttem 30 percig, majd visszavettem a hőt 170 fokra és további kb. másfél órán át hagytam sülni. 30 percig hagytam pihenni, csak ezután szeleteltem fel.

12 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Húúú de jól néz ki!

Macus írta...

Nagyon guszta!!

christaylor írta...

arra van külön valami ajánlatod, hogy milyen fehérbort érdemes használni hozzá (ha nem húslevest akarok vagy mást)? szárazat vagy másfélét? vagy igazából ez olyan sokat nem is számít?

Vali írta...

Ez nagyon jól néz ki. Finom is lehetett.

Mary írta...

Nagyon szép!

Araniel írta...

Ahh...de guszta. Úgy beleharapnék^^

szepyke írta...

Bocsánat, hogy beleszólok, de nem kell drága fehérbor, az alkohol tartalma úgyis elfő... Jó, ne legyen savanyú, vagy ecetes, de főzni jó az olcsóbb (nem a tök gagyi)változat.

Limara, bocsánat, hogy beleszóltam helyetted.

Viszont ez az étel valami fantasztikus. És én is tele vagyok cimkékkel, bár nálam folyamatosan be van kapcsolva a dvd, ha valamit látok, nyomom a felvétel gombot... Tele van a memóriája egy-két perces szösszenetekkel, amiről egy hét után már nem tudom, hogy hogy kezdődött, mi is az, és egyáltalán....:))))

christaylor írta...

Azért köszi szepyke! :)

Limara írta...

Chrystaylor! Valóban, nem kell hozzá több ezer forintos bor, de azért ne is legyen kannás... :)) Időnként kapunk ajándékba száraz borokat, amiket mi nem szsretünk, de mégis örülök neki, mert felhasználom őket a főzésnél. :)

Unknown írta...

Szia!

Érdekelne, hogy mit csináltál az összegyűrött és bevizezett sütőpapírral. A rács alatt van?

Limara írta...

Szia! Nem, a rács alá alufóliát teszek, hogy ne égjen a tepsi, a bevizezett sütőpapírt a hús tetejére terítem, az alatt sül :)

Daisy írta...

Soha nem szoktam karajt sütni így, de ezt muszály lesz kipróbálni. A Gordon R. féle fűszerezést én is leírtam, de elkutyultam, pedig jól hangzik.
A bort nagyon jól lehet fagyasztani 1-2 dl-enként kimérve, ha nincs aki megigya a maradékot. Nekem vörös és fehér is van mindég a fagyasztóban.