2023. november 3., péntek

Sütőtökös narancsos csokis csiga

 


Igazi őszi hangulatú péksütemény. Gazdag, krémes, szájban olvadó. Tésztájában sült tök, és ha tök, akkor narancs és fahéj, na meg persze csoki. 

Hozzávalók:

2 dl habtejszín

1 dl friss narancslé

2,5 dkg friss élesztő

15 dkg sülttök

1 tojás

1 tojássárgája

60 g cukor

1 narancs reszelt héja

60 dkg finomliszt

fél tk. só

 

Töltelék:

12 dkg puha vaj

10 dkg barna nádcukor

1 tk. fahéj

1 tk. vanília kivonat

10 dkg kandírozott narancshéj

10 dkg csokoládécsepp (vagy étcsokoládé)

Dagasztógép táljába öntjük a habtejszínt és a narancslevet. Belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tökpürét, a tojást és a tojássárgáját. Tetejére szitáljuk a lisztet, belereszeljük a narancshéját, végül rászórjuk a sót. A gép alacsony fokozatán dagasztjuk 7-8 percig. Ha a tészta kemény (a tök nedvességtartalmától is függhet) akkor adunk hozzá még 1-2 kanál narancslevet vagy tejet. A gépet magasabb fokozatra kapcsoljuk és még 3-4 percig hagyjuk dolgozni. A puha, de nem ragacsos tésztát tálba tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amíg a tésztánk kel a puha vajat a barnacukorral, a fahéjjal és a vanília kivonattal krémesre keverjük, majd betesszük a hűtőbe.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 60x 50 cm nagyságú téglalap formára nyújtjuk. A cukros, fahéjas vajból dió nagyságú kupacokat teszünk a tésztára, majd egy spatulával egyenletesen elkenjük.

A kandírozott narancsot apróra vágjuk és a csokoládécseppel a tésztára szórjuk. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Ezután egy éles késsel (vagy például fogselyemmel) 12 egyforma darabra vágjuk.

Sütőpapírral kibélelünk egy 28x22 cm nagyságú tepsit és a csigákat egymás mellé beletesszük. A tepsit egy fóliával letakarjuk és kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.




A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük.

A tepsit a forró sütőbe toljuk és a csigákat kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.




Régebbi sütőtökös receptek:

Sütőtökös-mákos csiga


Sütőtökös-narancsos habcsókos kalács





2 megjegyzés:

Éva írta...

De jó itt lenni!
Szép és bizonyára finom a sütemény. Kívánok neked jó hétvégét.

Barbara77 írta...

Most készítettem el. Fantasztikusan finom 😍