2023. november 21., kedd

Mákvirág

 


Szeretettel az olyan mákimádóknak, mint amilyen én vagyok. 


Tészta:

50 dkg finomliszt

1 mk. só

7 dkg cukor

2,5 dl langyos tej

1 tojás

1 tojássárgája

7 dkg puha vaj

2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

1,2 dl tej

12 dkg cukor

25 dkg mák

5 dkg vaj

1 citrom reszelt héja

Formázáshoz:

5 dkg puha vaj

kb. 2 ek meggy dzsem

 

A töltelék készítésével kezdjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a mákot. Felmelegítjük és kevergetve addig főzzük, amíg a nedvességet magába szívja. Ezután beletesszük a vajat és a reszelt citromhéjat, elkeverjük, majd a tölteléket kihűtjük.

 

A tésztához tálba öntjük a tejet, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A tálat letakarjuk és 10 percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

Közben a tojást felütjük és felverjük. Körülbelül a negyed részét félretesszük a lekenéshez, a többit az élesztős tejhez adjuk.

Tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős keveréket, a többi tejet és a tojássárgáját. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk nagyjából összeállt, két részletben hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztunk. Amikor a puha, de nem ragacsos tésztánk szép rugalmas és elválig az edény falától, a tálat letakarjuk és kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Közben két sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát 6 egyforma darabra osztjuk és mindet gömbölyítjük. Letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.

Ezután egy tésztacipót 28 cm átmérőjű körlappá nyújtunk. Vékonyan megkenjük a puha vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a máktöltelék negyedével. Befedjük egy másik, ugyanekkorára nyújtott körlappal, azt is megkenjük kevés puha vajjal és arra is ráterítünk egynegyed rész máktölteléket. Ezután egy harmadik, 28 centiméter átmérőjű tésztalapot borítunk rá.

A három rétegű tésztát 8 egyforma cikkre vágjuk.




A háromszögek talpáról egy vékony csíkot levágunk, hogy a tésztánk egyforma legyen.



Ezután a háromszögek sarkait a tészta közepére hajtjuk, a csúcsokat jól lenyomjuk. Most fogunk egy grillpálcát és a visszahajtott tészták közepét alaposan lenyomjuk.






A megformázott mákvirágokat a sütőpapíros tepsire fektetjük.

Ezután a másik három cipót is kinyújtjuk, megtöltjük, cikkekre vágjuk, megformázzuk és tepsire fektetjük.

A háromszögek talpáról leesett tésztát összegyúrjuk, elfelezzük és ceruzavastagságúra sodorjuk. A két szálat összesodorjuk és csigavonalban feltekerjük. Tepsire fektetjük.

A tepsiket letakarjuk és a mákvirágokat kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha a két tepsit egymás után sütjük ki, akkor az egyiket kissé hűvösebbre tesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha légkeveréssel egyszerre sütjük, akkor 180 fokra.

A megkelt tésztákat a félretett tojással lekenjük, a közepükre teszünk egy-egy teáskanál meggy dzsemet és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.





2 megjegyzés:

Éva írta...

Csodás látványnak is de az íze is nagyon finom lehet!

Kátya írta...

Megint zseniális, karácsonyra kötelező:)) Kérdésem: hogyan tudnám sütés előtt fagyasztani? Formázás után azonnal? vagy a készre kelesztés után? S ha működhet valamelyik út, mi a metódus a fagyasztóból kivéve? Ki kell engednie, vagy keményen megy a forró sütőbe? Köszönöm!