2013. július 1., hétfő

Orosházi banánlevél


Az orosházi banán a MagyarPékszövetség szerint Békés és Csongrád megyében elterjedt péksütemény volt, egy orosházi pékmester, Pável Bertalan készítette először.
Ennek ellenére, szegediként én nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna a boltokban ilyen péksüteményt. Így amikor először kaptam felkérést a péksütemény előállítására, nem nagyon tudtam, hogy miről is van szó. A Pékszövetség leírása sezrint sikerült itthon is előállítani ezt a remek péksüteményt, ami azon felül, hogy nagyon finom, igen tetszetős is.
A tésztája egyszerű kalácstészta, a tölteléke puha vaj cukorral és fahéjjal, esetleg kakaóval vagy vaníliával kikeverve. Különlegességét a formája adja meg.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 5 dkg puha vaj
  • 2-3 ek. porcukor
  • 1 tk. fahéj vagy 1 ek. kakaópor
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a cukorral.
 A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, de futtatni nem kell.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős tejet, a tejszínt és a tojás sárgáját. 
A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
A dagasztást a szokásos módon, kenyérsütőgéppel is elvégezhetjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabba vágjuk,majd egyesével gömbölyítjük. A gombócokat letakarjuk és kb. 10 percig pihenni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. a puha, de nem olvasztott vajat kikeverjük a porcukorral, és a fahéjjal vagy a kakaóporral. Én kettévettem a vajat és egyik felébe fahéjat, másikba kakaóport kevertem.
Ezután egyesével 1-2 mm vastag körlapot nyújtunk a tésztagombócokból. Vékonyan megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, mint egy szivart, kb. 25 cm hosszú legyen.














Éles késsel az alsó felét, hosszában végig hasítjuk, majd a maradék felső felét is félig bemetsszük. A felső, kisebb részt kifordítjuk, majd az alsó részt emellé felhajtjuk. Így:























A többi tésztával is ugyanígy járunk el. Sütőpapíros tepsire fektetjük őket és azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percig pihentetjük a banánokat, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd megint lekenjük őket. Megszórjuk a felületüket kristálycukorral és a forró sütőbe toljuk a tepsiket.
















Kb. 20-25 perc alatt sülnek szép pirosra.

Orosházi banán itt is.

13 megjegyzés:

Mariska írta...

Köszönöm, hogy általad most visszaemlékezhetek erre a péksüteményre, a nevére nem emlékeztem! Iskolába menet gyakran vettük (kb 48-50 éve)az Előd u. sarkán ahol a piac kezdődött. Bár egy árán legalább 3 kiflit (20fill./db) kaptunk volna, de ez olyan finom omlós, puha édes és illatos volt, hogy nem lehetett neki ellenállni, érdekes, hogy az illatára jobban emlékszem mint az ízére! Én mindig cimetest kértem, talán még a vaníliás rémlik, nem volt sokféle. A Tiéd talán csak annyiban különbözik külsőre hogy az emlékeim szerint a közepe kicsit kisebb volt , jobban "kinyílt", és világosabbra sütötték.

Kirmizi írta...

Nagyon szép, de szerintem nevezd el inkább tulipánnak. Nem látom mi az összefüggés a banánnal...

Márti írta...

Jé! Valóban volt ilyen a gyerekkoromban.... Kb 30 éve, Hódmezővásárhelyen... Vaníliásra emlékszem, és tényleg így nézett ki, banánlevél volt a neve. Meg is sütöm a fiaimnak, meg anyuéknak is ezt a retro péksüteményt. :)

Éva írta...

Nagyon szép, valóban volt ilyen régen bár a neve banánlevél volt.Fahéjjal ízesítve biztos hogy kifogom próbálni./Hogy a formázás elsőre hogy sikerül azt még nem tudom:-)) /

Éva írta...

Nagyon szép, valóban volt ilyen régen bár a neve banánlevél volt.Fahéjjal ízesítve biztos hogy kifogom próbálni./Hogy a formázás elsőre hogy sikerül azt még nem tudom:-)) /

Medora írta...

Nagyon szép, bár én még sosem láttam ilyet, de biztosan megsütöm a családnak. Nagyon ügyes vagy, hogy kitalálod ezeket a tekergetéseket, fonogatásokat, rá nem jönnék a titkára. De jó, hogy Te tudod. Köszi. És szerintem is tulipán.

Zéanyu írta...

Orosházi vagyok, de még sosem ettem, de nem is nagyon láttam a pékségekben. Biztos csak vaksi voltam :)

Andi/cuki írta...

Csodaszép, mint mindig:-)) Követekezőre megpróbálom. Most a meggyes pitét készítettem sorozatban háromszor, mert váratlan vendégeink is voltak.:-))

Mariska írta...

Pocika, hát csak a 60-as években láthattad és ehetted.... azaz igen régen!

Szente Olga írta...

Szia Limara!
Érdeklődni szeretnék,hogy a tejszín az habtejszín vagy főző?
Köszönöm :D

Limara írta...

Mindig habtejszín! Nem használok főzőtejszínt....

Csaba írta...

Mi tulipán néven találkoztunk vele a közelmúltban és élmény volt:)
Úgy találtam először nagy nehezen a banánleveles receptre, hogy a tulipánt kerestem. Felvettük a TODO listánkra:)

Unknown írta...

Drága Limara! Csodaszép, mint minden recepted! Oda vagyok a receptjeidért. Sokat elkészítettem már. Soha nem.okoz csalódást .Annnyira érthetően részletesen irod le őket. Plusz a még a képek. Köszönöm.