2013. január 10., csütörtök

Tönkölyös bagett amaránttal



Tegnap végre elérkezett a nap, hogy kipróbáljam az új, gyönyörűséges és nagyon okos MIELE sütőmet. Bár  nincs még a helyén, nem bírtam tovább várni, a földön kucorogva tanulmányoztam a programokat, a lehetőségeket, majd figyeltem az első bagett minden másodpercét a kisfiam társaságában. 
A kezelési útmutatót már jó párszor elolvastam, és biztos vagyok benne, hogy jó párszor el is fogom még mire megismerjük egymást ezzel a szépséggel. 
A sütő 12 üzemmódban süt, több mint 50 automatikus programmal, tud párával kombinált sütést is, amit sült húsokhoz és kenyérfélékhez ajánl. Talán mondanom sem kell, hogy ezt a klímavezérléses programot próbáltam ki először egy egyszerű bagett recepttel.

Hozzávalók:
  • 250 g kenyérliszt
  • 50 g tk. tönkölyliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. só
  • 10 g amaránt pehely
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 dkg élesztő és 100 g öregtészta)
  • 250 ml író
Egészen finomra őrölt teljeskiőrlésű tönkölylisztet kaptam, ilyennel még eddig nem találkoztam. A tésztát nem is sötétítette le nagyon.
Az amaránttal jó pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg, amikor a gluténmentes gabonákkal foglalkoztam. Egészen különleges értékekkel bíró ősi növény, disznóparéjnak is hívják. Biológiailag jól hasznosuló vasból, kalciumból, cinkből és magnéziumból is a búzalisztnek a többszörösét tartalmazza. Bőségesen találhatunk benne vitaminokat is: riboflavin-, niacin- és tokoferol is van benne, sőt, a többi gabonától eltérően a B1 és az E vitaminon kívül aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag, és hasznos, hogy élelmi rostanyaga is jelentős, 7-15 százalékos. (forrás)
Kenyérfélékhez én a legjobban a puffasztott formáját szeretem használni, egészen puha, szaftos lesz tőle.

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd elindítottam a dagasztás programot. A végén kikapcsoltam és így kelesztettem, azaz érleltem a tésztát 30 percen keresztül. 
Ezután lisztezett felületre borítottam, három egyforma darabba vágtam és gömbölyítettem őket. Letakarva keltek újabb 15 percig. 
Megformáztam a bagetteket és a sütőformába tettem. Mindössze 15 percig pihentek így, letakarva.
Ezután a még hideg sütőbe tettem a tepsit. Beállítottam a sütőt. Klímasütést választottam, két gőzlökettel, 220 fokon. Rögtön kérte is a vizet. Egy pohárban kell kimérni a megfelelő mennyiséget, a betöltőcső alá tenni, a gép felszívja, majd kezdődhet is a sütés. Felfűtési szakasszal indít, ami alatt a tésztagyönyörűen tovább kelt. A sütési idő legelején, majd a vége felé adagoltam neki, de ez még további kísérletezés tárgya lesz.
A tészta gyönyörűen kelt, majd sült a sütőben, öröm volt nézni. összesen 25 perc kellett neki.







Még jó langyosan megvágtuk, csodaszép lyukacsos szerkezete volt, a héja pedig annak ellenére, hogy a tészta csak tejtermékkel készült, ropogós lett.


Füstölt halas szendvicskrémet készítettem hozzá.

12 megjegyzés:

Mariska írta...

Használd jó sok évig, süss benne finomakat nem csak a magad de szeretteid örömére (és persze megmutatni nekönk itt)

kisrumpf írta...

Használd egészséggel, Limara!(Hú, de irigykedem. Gondolom, öntisztítós, ugye?)

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :)
Igen, öntisztítós! :)

Medora írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz:legyen benne sok örömöd és nekünk is süss csodaszép dolgokat!Szerintem a minőség megtalálta a minőséget.

Rebarbara írta...

Nagyon klassz! Használd egészséggel!!

Mary írta...

Fantasztikus a sütőd Limara használd egészséggel! :)

Zita írta...

Szuper ez a sütő, és Te biztosan ki tudod használni ezt a rengeteg programot is. :-)
Egy gyakorlati kérdés - inkább kíváncsiságból, mert szerintem nekem sose lesz ilyenem...
A gőzölős funkcióhoz van valami víztartály, amit fel kell tölteni, vagy hogyan működik?

Márti írta...

Használ egészséggel ezt a csodás masinát!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Zita! Igen, valójában van egy cső, olyasmi mint a kávéfőzők gőzölője és az alá kell a megfelelő mennyiségű vizet tenni, amit felszív a sütő...

barack007 írta...

Kedves Limara!
Hagyományos sütő esetén a formázás után kelesszem hosszabb ideig és forró sütőbe tegyem (persze kis vizet öntve alá)?
Köszönöm előre is!

nelly írta...

Valaki csukja be a számat, mert tátva maradt! Csak csodálattal tudom nézni ezt a meseszép gépet! Gratulálok Marcsi! Megérdemelted! Tudom, hogy ezután még több remekmű fog kikerülni a kezed alól ebben a varázs dobozban! De így van ez jól! Mi is nyerünk ezáltal, mert még több tanácsot, segítséget fogsz adni nekünk. Ezt a bagettet máris levett kalappal szemlélem..... -:))))))))

Limara írta...

Kedves barack007! Igen, ahogy írod, vagy ahogy az egyszerű bagettnél írtam! :)

Kedves Nelly!
Köszönöm szépen! :))