2013. január 31., csütörtök

Tönkölykenyér sárgarépával

















Két napja tologatom ezt a képet, mert hát ugye, nem valami nagy szám, de a kenyér annyira jó volt, hogy megérdemel egy bejegyzést.
Fele-fele arányban van benne fehér és tk. tönkölyliszt. Burgonyával akartam lazítani, hogy a drága gyermekem is megfelelőnek találja, de végül sárgarépa került bele, azon egyszerű okból, hogy épp a konyhapulton volt a húslevesből kimaradt főtt zöldség.
Nincs répa íze, de szép lett a színe és másnap is egészen lágy, puha maradt a bélzete.
Szerintem nyers répából is el lehetne készíteni, akkor a reszelő legkisebb lyukú oldalán reszelném le. A levét kinyomkodnám, de csak azért, hogy kiegészítsem vízzel a megfelelő mennyiségre...

Hozzávalók:

  • 250 g BL 80 liszt
  • 250 g tk. tönkölyliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 80 g főtt sárgarépa villával összetörve
  • 250 g öregtészta
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dl víz
A szokásos módon a kenyérsütőgép segítségével összeállítjuk a tésztát. A répa minőségétől függően egy-két ek. vízzel vagy liszttel lehet, hogy korrigálni kell az állagán. Azt javaslom, hogy csak 2,8 dl vizet öntsünk az elején az üstbe, és csak szükség esetén a többit.
A bedagasztott tésztát 30 percig pihenni hagyjuk (érleljük), majd óvatosan átgyúrjuk  cipót formázunk belőle és letakarva hagyjuk további 10-15 percig pihenni. 
Ezután a kezünkkel kilapítjuk és megformázzuk.
Én most nem veknit, hanem hosszúkás rudat formáztam belőle, mint pl. itt.  Most sütőzacskóban akartam sütni, ugyanis kaptam egy csomagot, amiben a Rollbox termékeiből volt egy összeállítás. Többek között sütőzacskó, nagyon praktikus csomagolásban, a doboz oldalán egy mozgatható vágókéssel, amivel precízen és pontosan le lehet szabni a magfelelő méretet. (Még ennél is jobban tetszik az ugyanilyen frissen tartó fólia, vége a reggeli mérgelődéseknek uzsonna csomagolás közben).

















A megformázott tésztát a sütőzacskóba tesszük (vagy jénaiba) és kb. 50-55 percig hagyjuk kelni. Ekkor bevágjuk, és a sütőt előmelegítjük. Zacskós sütéskor 200 fokra, jénais sütéskor 230-ra.
Ha kellően forró a sütőnk, a tésztát lepermetezzük vízzel, majd kb. 50 perc alatt pirosra sütjük. 
Ha ropogósabb héjú kenyeret szeretnénk, akkor a sütés végén kivesszük a zacskóból (jénaiból) és résnyire nyitott ajtó mellett a sütőben hagyjuk még 8-10 percig.
Végül rácsra tesszük és finoman lefújjuk vízzel.  

Nincsenek megjegyzések: