2013. január 29., kedd

Narancsos sütőtöklekvár




















Az idén jó hosszúra nyúlt a sütőtök szezon. Már augusztus legelején megjelent a piacokon és még mindig lehet kapni.
Ajándékba kaptam pár napja egy szép nagy zsákkal, egy részéből lekvárt készítettem. Finom lett, de az én ízlésemnek kissé édes, persze a férjem szerint viszont épp így a jó. Legközelebb azért kóstolgatva adom hozzá a cukrot. A hozzávalók közé már kevesebbet is írok.
Hozzávalók:

  • 2 kg megtisztított tök
  • 6 nagyobb narancs
  • 3 citrom
  • kb. 10 cm hosszú gyömbér
  • egy tk. vanília őrlemény (vagy egy rúd kikapart magja)
  • kb. 60 dkg cukor
Egy szép nagy tököt tisztítottam meg, Épp két kiló lett a húsa. Felkockáztam és egy nagyobb edénybe tettem. Kifacsartam a narancsok és a citromok levét, a tökre öntöttem, ráreszeltem a gyömbért és hozzáadtam a vanília őrleményt is. Fedő alatt puhára pároltam. 
Amikor megpuhult hozzáadtam a cukrot, felforraltam és botmixerrel pürésítettem. Most már állandó kevergetés mellett főztem, míg kellően be nem sűrűsödött. Nem kellett sok idő neki, kb. 5 perc alatt készen lett. 
Sterilizált üvegekbe töltöttem, celofánnal, majd az üveg kupakjával lezártam. Az üvegeket 5 percre fejre állítottam, majd száraz dunsztba tettem hűlni.
Nagyon jó volt a frissen sült fánkhoz, de foszlós fonott kalácson is megállta a helyét.





2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia, több helyen olvastam, hogy előzőleg megsütik a tököt. Viszont egész mások az alapanyagok, és mindegyik tartalmaz tartósítószert is, amit nem szeretnék beletenni. Én imádom a sült tököt, egész más az íze, mint főzve. Mit gondolsz, ugyanezekkel a hozzávalókkal- nyilván kevesebb főzési idővel-, is hasonló lesz az eredmény? Eddig mindig beváltak a receptjeid! :-) Előre is köszönöm válaszod. Zita

Limara írta...

Érdemes kipróbálni, szerintem oké lesz, de az biztos, hogy azt is kell főzni majd kicsit. Az idén nagyon vizesek a tökök....