2013. január 17., csütörtök

Melegszendvicskenyér





















Ennek a kenyérnek édes változata van már a blogon, talán több is (pl. ez a csokis), legyezőkenyérnek vagy harmonika kenyérnek-kalácsnak szokás nevezni. Az én melegszendvics imádó nagyfiam amikor először készítettem sós változatban, nagyon örült neki. Azóta így kéri, mikor sütsz megint melegszendvicskenyeret...
A tölteléke tulajdonképpen bármi lehet, de persze nálunk is a legmenőbb a sonkás és a kolbászos, netán a baconös. A pirított gombás meg egyenesen verhetetlen. Akkor sem kell kétségbe esni, ha mindenki más tölteléket szeretne, a kenyér eleje lehet ilyen, a közepe olyan, a vége ilyen és olyan.
Legutóbb is kétféle töltelékkel készült, de most nem feleztem a kenyeret, hanem egyik tésztalapra sonka, másikra kolbász, következőre sonka, majd megint kolbász került, míg az összes tészta el nem fogyott.
Társaságban, buliban is megállja a helyét, de maratoni filmnézés közben is verhetetlen. Az asztal közepére teszem a kisült még meleg kenyeret és mindenki tépi magának. Finom, forró tea jár mellé.
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl víz (fele lehet tej)
  • 2 tk. só
  • 3 dkg puha vaj 
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • sonka
  • kolbász
  • sok sajt (fele füstölt)
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel állítom össze, ha szükséges, kevés vizet még adok hozzá, hogy kb. pizzatésztát kapjak. Letakarva fél órát kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 2-3 mm vastagra nyújtom, majd akkora négyzeteket szabok belőle, ami épp belefér a dobozformába. A formát kibélelem sütőpapírral és az oldalára állítom. beleteszek egy tésztát, arra egy szelet sonkát, tetejére sok sajtot, majd megint tésztát. A következőre kolbász kerül, én elmorzsoltam, arra sajt, tészta, és így tovább, míg el nem fogy az összes.






















Ha kész a tetejét is megkenem kevés olvasztott vajjal, aki fényesebbre szeretné az megkenheti felvert tojással is és letakarva ismét fél órát kelesztem.


A sütőt ezalatt előmelegítem 180 fokra. Kb. 40-45 perc alatt sül készre.





10 megjegyzés:

helada írta...

Besz@rás! (bocsánat!) Hogy jut ilyen eszedbe? Nagyon jó!!!!!

Viki írta...

Ez valami isteni. Jövő hétvége gyerekes nap nálunk, biztos sorra kerül. (vagy még előbb)

Klára írta...

Ezt ki kell próbálnom!
Fantasztikus csaj vagy! Nekem ilyen sosem jutna eszembe, de ez bombasztikus.

MrsSame írta...

Eszméletlenül ötletes!

Chef Viki írta...

Szenzációs :-)))

hard_cyclone írta...

Kedves Limara. Ismét szenzációs receptet posztoltál. Még csak most kezdtem el a blogodat böngészni, de menthetetlenül beleszerettem a házi pékségeskedésbe. A férjem azonnal rárepült erre a receptre, úgyhogy hamarosan elkészítem. Az egyszerű tejfölös kifli recepted is akkora sikert aratott, hogy dupla adagot kellett sütnöm, pedig 3-an vagyunk rá egyelőre :).

Hari írta...

Szia Limara!Imádom a receptjeidet,most is éppen az express croissant-od sül:-) Ezt a melegszendvicskenyeret is ki szeretném próbálni,de nem tudom mekkora doboz formára van szükség?Légyszíves írd meg a méretét,hogy milyet használtál.(gondolom a gyümölcskenyér forma kicsi lenne). Köszi, Ági.

Limara írta...

köszönöm szépen!
Belinkeltem a dobozról az infót...

Unknown írta...

Kedves Limara! Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg előre el lehet-e készíteni a "kenyeret", egy éjszakát hűtőben hagyni s másnap megsütni? Válaszát előre is köszönöm szépen. u.i.: Imádom a blogot, már a kezdetektől "követő" vagyok.

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Igen, el! :)