2013. január 1., kedd

Lencsesaláta

















Boldog Új Évet kívánok minden kedves Pékség olvasónak!

Újév napjához rengeteg babona, szokás tartozik. Ezen a napon pl. nem szabad kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket. Nem szabad veszekedni, mert az egész évünk veszekedéssel telik majd. Nem szabad baromfihúst enni, mert elkaparja a szerencsénket. A hal is tiltott, mert elúszik vele, kivéve a folyó parti vidékeken, mert ott ahány pikkely, annyi pénz áll a házhoz. Szilveszter napján tilos minden ételt elfogyasztani, hogy az újévben se szenvedjünk hiányt....
Ezen a napon érdemes felvágni egy egész kenyeret, hogy egész évben legyen kenyerünk. Hosszúra kell nyújtani a rétest, a boldogságunk miatt. Ha korán reggel friss kútvízzel mosakodunk szerencsénk lesz, frissek és egészségesek leszünk. Töltsük tele az összes kiürül vagy félig lévő tárolódobozt (liszt, cukor, só, fűszerek,kávé, stb....)hogy egész évben bőséggel éljünk!
És amit szinte mindenki betart, együnk lencsét, hogy az új évben se ürüljön ki a pénztárcánk! Nos, én biztos ami biztos alapon a szilveszteri vacsorához lencsesalátát, újév napjára pedig lencselevest készítettem. Azt gondoltam, hogy a kiskorú szakasz (ahogy a barátnőm emlegeti a gyermekeket) nem is fogja majd megkóstolni a salátát, de kellemesen csalódtam, ízlett nekik is, és az egyébként nem nagy lencsefogyasztó barátainknak is.
Apukám mindig azt mondta, amit ezen a napon teszünk, azt fogjuk egész évben is tenni. Ezért úgy gondoltam, ma rögtön írok egy bejegyzést, hogy egész évben meglegyen az ihlet és lencsével kezdem, hogy a gazdagság is velünk tartson és most nem feltétlenül a pénzbeli gazdagságra, hanem a barátokra, kedves olvasókra is gondolok!

Mivel előző este elfelejtettem beáztatni, kuktába tettem és 15-20 percig főztem egy fej hagyma, és egy gerezd fokhagyma meg persze némi só és bors társaságában kb. 20-25 dkg lencsét. A lényeg, hogy megpuhuljon, de ne főjön szét.
Leszűrtem és hagytam kihűlni (a hagymát, fokhagymát kidobtam).
Míg hűlt egy fej lila sonkahagymát vékony karikákra vágtam és lesóztam. Állni hagytam, így veszített az erejéből és az illatából is.
Kisebb darabokra vágtam 4-5 db olajban eltett aszalt paradicsomot is.
Egy serpenyőben füstölt, szárított sonkát, amit előzőleg csíkokra vágtam, kevés olívaolajon kissé lepirítottam. Kiszedtem a sonkát és a forró zsiradékhoz adtam még egy keveset a paradicsom olajából, majd tettem hozzá egy teáskanál mustárt, és egy szardellafilét. Krémesre kevertem.
Egy tálban összekevertem a lencsét, a kinyomkodott hagymát, az aszalt paradicsomot és a megpirított sonkát.2-3 ek. kapribogyót és egy szál felaprított szálzellert is belekevertem. Ráöntöttem az ízes olajat, majd egy kis citromlevet is facsartam a salátára.Végül borsoztam és megszórtam friss petrezselyemzölddel.

8 megjegyzés:

Zsuzs írta...

Boldog új évet Neked és kedves Családodnak!
Remélem egy-két babona bejön, pl., ha ma bejegyzést írtál egész évben ezt teszed majd !! Nálam csak a Családom fog jobban örülni ennek :) Jó egészségedt, sok mosolyt és még több igaz barátot kívánok Neked erre az évre!Zsu

Hobbychef írta...

BUÉK!

Brigitta írta...

Boldog Új Évet az egész családnak!

Muskátli Büfé írta...

Nálunk is lencsesaláta lesz a bőrös malackarajhoz! BÚÉK!

NEDUDDGI írta...

Boldog új évet kívánok én is Neked, és egész családodnak, azt kívántam, hogy idén is sok finomságot lássak ebben a blogban :)
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

marisz57 írta...

Sikeres, boldog 2013-as esztendőt kívánok!

Medora írta...

Tényleg nagyon finom volt!

Vjudi írta...

Nagyon Boldog Új Évet Kívánok! Itt Pest környékén is élnek ezek a szokások.