2010. július 17., szombat

Vaníliafagyi olívaolajjal és sóval

Fagyi, megint. Remélem nem unjátok, de most mást nem készítettem. Hiányzik már a tésztadagasztás, de képtelen vagyok bekapcsolni a sütőt ebben a rettentő melegben. Marad a gépi kenyérsütés és a fagyikészítés. Most egyszerű vaníliafagyit készítettem, sűrített tejjel, mézzel. Max olívaolajos, sós fagyija nagyon régen csábít már, muszáj volt végre kipróbálnom.  Csak annyit tudok mondani, hogy hű!   
Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

Hozzávalók:
  • 320 ml sűrített tej (cukrozatlan)
  • 200 ml tejszín
  • 5 tojás sárgája
  • 5 ek. méz
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
Lidl -ben vettem a sűrített tejet, 320 ml volt a dobozban, cukrozatlan. Ha cukrozottat kaptok nem kell hozzá méz. A hozzávalókat egy jénai tálba teszem és vízgőz felett állandóan kevergetve besűrítem. Alaposan lehűtöm, legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni. Másnap fagyigépbe töltöm és kidolgoztatom vele.
A gyerekek így kanalazták, a mi adagunkat megszórtam egy csipet himalája sóval és kevés nagyon jó minőségű olívaolajat locsoltam rá. Köszönjük Max!

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én ma 2 kenyeret sütöttem, a te receptjeid alapján (graham és cukkinis, mindkettő öregtésztával). Hát, nem fáztam a konyhában...:D A fagyi most készül, de nálam csokis lesz.

Limara írta...

Hős vagy!:))

Chef Viki írta...

Tavaly augusztusban volt szerencsém egyenesen a Mester által készített verziót megkóstolni :-)

Hű, de nagyon finom volt!!!

Gyönyörű a fagylaltod :-)

Névtelen írta...

Na, ez azért már sok! Pfúúúj! Bocsánat!
Eddig minden más olyan klassz volt itt nálad és tetszenek is máig is, de a sós, olajos vanília fagyi...
(Amúgy.. a fotón jól néz ki, de szinte látom magam, ahogy belenyalok és SÓS!!!)

Maimoni írta...

Ezt a fagyit én is kóstoltam, szintén a Mester maga adta kezembe, és NAGYON FINOM!
Csak így látatlanba fújjogni nem sportszerű. Senki sem mert volna új ételeket kitalálni ezzel a szemlélettel. Ki próbálkozott volna meg a mézes csirkével? A kínai édes-savanyú mártással? A chilis csokival?

Max írta...

Annyira örülök, hogy bevállaltad, és annak meg külön, hogy ízlett!
Kedves Névtelen! Ezt az ízkombinációt, Jamie Oliver is megemlíti az egyik könyvében. Az íze nem sós, hanem hihetetlenül gazdag, utánozhatatlan. Kell egy adag bátorság, de megéri, sok embert térítettem meg így. De ez mindenki saját útja, hogy nyitott e az új dolgokra.

Edit (Esc) írta...

En is azok taboraba tartozom, akik a Max altal keszitett verziot megkostoltak. Elso latasra/hallasra valoban bizarr, de annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni.
Nevtelenul konnyu "pfuj"-ogni...

Bianka írta...

Izgalmas én simán megkóstolnám :)))

Vera írta...

hm. nem mondom, hogy elsőre nem megdöbbentő, de mivel a jó sós karamellát imádom, talán egyik nap ennek is adok egy esélyt.

Chef Viki írta...

Nahát! Látatlanban ítélni és fújjolni! Nem is látatlanban: kóstolás nélkül...

A fagylalt hibátlan, ennyien egyszerre csak nem tévedhettünk :-DDD

Tűzpadka írta...

Jól is esik ebben a hőségben az a kis fagyi! Nem tudom "névtelen" mit szólna az én középkori étel kísérleteimhez, ha már ez sem nyerte el a tetszését. Azért mondjuk szívesen megkóstolnák egy névtelen ételt is:)

Ziti írta...

Az édes és a sós íz együtt a megfelelő arányban verhetetlen páros. Nem csak fagyiban, szinte mindenben. Limara, gratula!
Zita

bévé írta...

Én egyáltalán nem unom, sőt! Odavagyok a különleges fagyikért.
Megbizsergettél ezzel az ízkombinációval. Jövő héten ki is próbálom! A sós karamell után biztos, hogy ez is nagyon fog ízleni.

Névtelen írta...

Igen, ez egy Jamie Oliver recept, az olasz könyvéből.

Limara írta...

Sajnálom, hogy kiverte a biztosítékot, de hidd el, hogy érdemes kipróbálni! Persze egy-két éve még én is így reagáltam volna talán...:))
Jamie Olivernek lehet hinni!:))

Névtelen írta...

Szerintem kicsit túlreagált a hozzászóló, mert mégis mi az a csipet só? Én minden édességbe teszek egy csipettel, piskótába, más süteménybe, krémekbe is. Csipetnyit, azaz épp annyit, ami csodálatosan kiemeli az édes ízt (gondoljunk csak az instant kakaókra, vagy a Nutellára, vagy bármilyen bolti édességre, amelyekben jócskán van só, mégis függőséget okoznak a gyerekeknél - vagyis épp ezért okoznak függőséget).
Ha már valamit bizarrnak találnék, az esetleg az olívaolaj, de ennek ellenére csak azért is ki fogom próbálni:)
És egy - számomra fontos - kérdés Limarához: nincs fagylaltgépem, és nem is tervezem, hogy veszek. Óránként mechanikusan átkeverve-habosítva is elkészíthető ez a recept?

Ági

Limara írta...

Szia Ági!
Igen, ennek a csipet sónak is épp az a feladata, hogy kiemelje az ízeket!:))
El lehet készíteni fagyigép nélkül is, krémes, lágy az alap. :))