2010. július 27., kedd

Sárgabarackos gombóc

Említettem már, hogy a sok barackból nem csak lekvár, levendulás dzsem, pite, hanem gombóc is készült. Szerintem a sárgabarckos gombóc simán veri a szilvásat. És volt fagyi is belőle, mármint a barackból, nem a gombócból.
A gombóc nekem sokáig mumus volt, pedig nem nagy ördöngősség elkészíteni.
Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • pici só
  • 30-40 dkg liszt
  • 1 tojás (ókrumplihoz nem kell)
  • 1 ek. búzadara
  • 2 ek. olaj
  • sárgabarack
  • kockacukor
  • fahéj
  • vaj
  • zsemlemorzsa
A krumplit megfőzöm héjában, majd még melegen áttöröm, hagyom kihűlni. Ezután adom hozzá a tojást, pici sót, olajat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Összeállítom a tésztát, majd egy hosszú hengert formázok belőle (egy kenyeres társtól lestem). Levágok egy szeletet, közepébe teszek egy szem sárgabarackot, aminek kiszedtem a magját. A mag helyére egy kockacukor és pici fahéj kerül. Gombócot formázok belőle és forrásban lévő vízben kifőzöm. Amint feljött a víz tetejére vajban pirított morzsára szedem. Fahéjas porcukorral tálalom.

25 megjegyzés:

Moha írta...

Hát ha előre egyeztettünk volna, akkor sem sikerül így:)))
Én már a barack és szilva magozását megúszom, mert a gyerekek közölték, hogy maggal az igazi, ne merjem kiszedni.

Limara írta...

Hát nem!:))) Ma mit főzöl? Én palacsintát sütök:))
Az enyémek reklamálnak a magért...

Mary írta...

Limara nagyon guszta lett!

Nóra írta...

Imádom! Jó, hogy eszembe juttattad, én is csinálok!

lorien írta...

Nagyon jól néz ki!
Nálunk szombaton lesz barackos gombóc kívánságműsor keretén belül :)

Jucy írta...

Hű, ez nagyon menő. Összefutott a nyál a számba :)
Most muszáj lesz barackot szereznem!

Kathy írta...

Ajaj ilyet nekem is kesziteni kellene, nagyon jol nez ki, koszi az otletet! :))

Brigitta írta...

Én ugyan jobban szeretem a szilvásat,de ez is nagyon guszta!
Én ma palacsintát sütöttem!!:))

Raindrop írta...

A legnagyobb kedvenc ételem! :)
Gyönyörű!

Névtelen írta...

Mi ugyanezt mákkal szoktuk enni, zsemlemorzsa helyett darált mák és porcukor keverékével van meghintve a gombóc...De amúgy darált dióval is jó!

Vali írta...

Ilyet én is kérek, mert nagyon szeretem.

Tücsök Bogár írta...

Szia !

Ez nem ér ! Nálunk is ez volt az ebéd ! Most pötyögtem be a blogba ! :) Szinte szóról szóra ugyanezt :) ! Mindegy holnap akkor is a lila hagymás pogácsádat fogjuk enni :) !

Aniko írta...

Folyik a nyàlam...ki fogom pròbàlni!( ezt is meg a szilvàs vàltozatot is)
Mèg sosem kèszitettem gombòcot, kis koromban anyukàm nèha kèszitett..Most kedvet kaptam rà!
Egy aranybànya a blogod!!
Jò èjszakàt!

4Gyerek írta...

Milyen jó dolog is a kommenteket olvasni. Párom meg nem enné a zsemlemorzsát, de a mákot imádja. Tegnap meg szilvát vett gombóc jeligére. Remélem elnyeri a tetszését.
Limara köszi a receptet, most ezt a gombóc tésztát ki is próbálom, hisz ez kéznél van.

Anikó írta...

Imádom, minden évben én is csinálom, de télen is lehet, ha kapsz sárgabarack befőttet, azzal is nagyon jó.Persze nyáron friss gyümölcsből az igazibb.Csinálom zsemlemorzsával is és cukros mákkal is, mindkettő jó.Ugyanígy szilvával vagy télen szilvalekvárral. A végén a maradék tésztából meg a nudli, az se semmi. Ezek a jó ételek, egy jó leves után.

Tűzpadka írta...

Sok sikert kívánok neked a Tabáni teraszon való szereplésedhez! Azt hiszem a különleges péksüteményeid ismét aratni fognak.
Sándor

Iza írta...

Jé, én is így csinálom a barackos gombocot. Épp most látok neki egy adagnak és gondoltam megnézem hogy te hogyan is készíted. Megyek is összegyurni a hozzávalokat, már csorog a nyálam is. :)

Bori írta...

Itt töröm a fejem 2 napja, hogy mit csináljak a piacon beszerzett sárgabarackokkal (lekvárt nem akartam, ennyit tudtam). És most megvan, köszönöm az ötletet, évek óta nem ettem szilvás- vagy barackos gombócot!!! :-)

Névtelen írta...

Limara, lehet hogy butaságot kérdezek, de a gombóctésztát nem lehet krumplipüré porból készíteni? Tudom hogy az "mű", de vacsorára biztos gyorsabb lenne, mint a krumplit hámozgatni és főzögetni. Egyszer már sütöttem krumplis pogácsát püré porból, persze az igazinak más íze van, de expressz verziónak jó volt.

Limara írta...

Hát szerintem nem, de őszintén szólva nem próbáltam még. A porhoz tej kell, hogy püré legyen, az meg ellágyítaná a gombóc tésztáját...

mindentbele-eraniko írta...

Mivel nekem is kell csinálnom-mert imádom- sárgabarackos gombócot,2 dolog jutott eszembe: már készítettem úgy is,hogy egy pici élesztőt gyúrtam a tésztájába.Másnapra is csodálatos puha maradt így.
Valamint jó pár évvel ezelőtt lehetett kapni kimondottan gombóctészta port-ha jól emlékszem cseh gyártmányú volt-amiből meglepően jó gombóc lett.

Irén írta...

Még nem tudtam eldönteni, hogy áldjalak, vagy átkozzalak. :)) Mindig télen, fagyasztott barackból csináltam gombócot, mert féltem az újkrumplitól. De a párom addig nyaggatott, míg megnéztem, hogy ki, hogyan csinálja újkrumpliból, és kipróbáltam a te receptedet. Múlt hét szerdán és szombaton 2-2 kiló krumpliból készítettem gombócot, erre ma (kedd van) új rendelésem van, ezúttal 3 kiló krumplira, hogy legyen belőle nudli is. Már gondolkodtam rajta, hogy kiírom a konyhaajtóra, hogy gombócgyár. :))

Köszi szépen, a család nagyon hálás!!

Limara írta...

jaj, csak kicsit szidj, kárpótol a családod öröme:)))

Gabica írta...

Szia!

Égen-földön keresek gőzgombóc receptet, a dédmamám specialitása volt, aminek persze a receptjét sosem árulta el. Nagy volt, szilvalekvárral töltve és mákos cukorral szórta meg. Nem tudsz segíteni?

Limara írta...

Szia! Erre gondolsz? :
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/06/paranfott.html