2010. július 1., csütörtök

Kelt kakaóscsiga

Ma egy gyors kakaóscsiga receptet kértek tőlem. A békebeli csigánál ez valóban gyorsabb, de némi időt azért ez is igényel. Az extra gyors változathoz bolti vajas vagy leveles tésztát ajánlanék, de nem teszem.:)
Miközben írtam a receptet szinte éreztem a csigák illatát, nem bírtam ki, hogy ne süssem meg. A gyerekek örültek neki.
Hozzávalók:
      
     50 dkg finomliszt
     csipet só
     1 ek. tejpor (elhagyható)
     3 ek. cukor
     1 egész tojás
     1 tojás sárgája
     kb. 2,5 dl tej
     2 dkg élesztő
     8 dkg olv. vaj

Az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután vagy a kikapcsolt gépben vagy kelesztőtálban kelesztem duplájára. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.

Töltelékhez:
     5 dkg vaj
     cukrozatlan kakaópor
     porcukor
Felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek, azt sem sajnálom Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport.

Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a beiglit. Két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Két féle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Mindkét esetben hagyom a tepsin még 30 percig kelni.

Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütöm a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel.  Ettől lesznek puhák, szaftosak.

58 megjegyzés:

4Gyerek írta...

na, épp a napokban volt a másik verzió főpróbája.
szerintem ezzel sem fogok sokat várni, mennyeien hangzik ez a tejjel locsolás.
sajna az ízét nem érzem a számban még képzeletben sem, most végeztem a sárgabarack lekvár eltevéssel.

meecee írta...

Én is hasonló receptet használok, egyszer elfogyott a vaj és helyette mascarponéval kentem a tésztát, azóta nem is használok vajat, sokkal krémesebb a mascarponés (és azt hiszem, h kevesebb kalória is, de erre azért nem esküszöm meg :))

Bianka írta...

Fanséges. Hasonló mint a darázsfészek csak kakós. Azt hiszem család imádná

Zsuzsi írta...

Hú, a családom imádja a kakaós csigát!!! Azt hiszem, ezt a recit is hamar kipróbáljuk! Köszi Limara! :)

Névtelen írta...

Nagyon szééép! ha egyszer visszaállunk a normális kerékvágásba...és befejeződik a festés, bizIsten megsütöm!:))

Margó írta...

Gyönyörűűűűű! Holnap meg is sütöm! Ezt is köszi Limara!

belgasagok írta...

ezer fok és én most neki állok és kakaóscsigát fogok gyártani, hála neked Limcsi!:)

Csibe írta...

Én is örülnék :) csodálatosak!...érzem az illatát!

Eisenstock Ildikó írta...

Köszönöm az ötletet, ma ez lesz az ebéd utáni sütemény. Még gyorsan megszavaztatom a gyerekeket, hogy kakaós vagy fahéjas legyen a csiga.

Julika írta...

Húúúú, én is érzem az illatát ahogy olvasom. Lehet, hogy ma lesz a főpróba ? A holnapi bográcsozáshoz jó kis nasi lenne.

Pókecz Ivett írta...

Megsütöttem!!! Isteni finom lett és másnap reggel is ugyanolyan puha... Köszi a receptet!!!

Margó írta...

Megsütöttem, igaz annyi módosítással, hogy tejszínnel dagasztottam le a tésztát. Nagyon finom lett! Mégegyszer köszi Limara!

Névtelen írta...

Ma hajnalban 2 tepsi megsütve jelentem!:) Finom illatra ébredt a család:) Isteni finomak lettek, de nálunk fele lett csak kakaós, a másik fele pizzás, mert a sós péksütik is nagyon kapósak. Köszönöm szépen én is a receptet! Nóri

Limara írta...

Jaj, de jó! nagyon örülök nektek!:))

Limara írta...

De jó! nagyon örülök nektek!:))

Julika írta...

Én is megsütöttem hétvégén és tanusíthatom, hogy tényleg finom és másnap is puha.

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Már kétszer megsütöttem a kakaós csigát és nagyon-nagyon finom! Most az a kérdésem lenne, hogy ha este készre megcsinálom, a tepsivel együtt hűtőbe teszem és csak reggel sütöm meg, úgy is ilyen jó lesz-e? Köszönöm szépen előre is a választ! Erika

Limara írta...

Szia Erika! Igen, úgy is jó lesz!:)

Silerika írta...

Két tepsivel sütöttem, de sajnos már csak két darab van belőle, vagy már az sem?! :o) Eddig kicsit másképpen csináltam, de ez lesz a kedvenc recept, köszönet érte!! :o)

ehran írta...

Hát ennek a tésztája valami zseniális! Mindig küszködök a kelt tésztás cuccokkal, de ez nagyon jól sikerült. Az elmúlt egy hétben 2x is előkerült, egyik alkalommal a feléből mondjuk bukta lett némi maradék szilvalekvár kedvéért, úgy is nagyon jól működött. A receptbe én még annyi megjegyzést tennék bele, hogy a kakó és porcukor szórásánal, amikor úgy érzed, hogy ez most jó - na akkor kell megduplázni a töltelék mennyiségét. :)
Örök hála ezért a receptért! :)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
"Amatőr" sütögető vagyok, épp most sül a kakaós csiga. Az a kérdésem, hogy sülés közben kezd "letekeredni" a csiga. Mi lehet a probléma? A szélét nem kellene megszórni kakaóval és cukorral, hogy odaragadjon? Vagy túl vékonyra nyújtottam? (Látom, hogy nálad 12 db lett, én 16 db-ot csináltam)Gondolom az íze azért így is nagyon jó lesz, az illata mindenesetre mennyei! Köszönöm a receptet és gratulálok az oldalhoz! Azt hiszem, rendszeresen fogok jönni!
üdv.:
Anita

Limara írta...

Kedves Anita! Köszönöm szépen, nagyon örülök Neked! :) A szélét bekenheted egy kis vajjal és akkor odaragad, vagy egyszerűen hajtsd a csiguci alá a legvégét.

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Köszönöm válaszod! Igazából a végén még annyit kelt a tészta, hogy a csigák összeértek, és a "letekeredés" is megállt. A végeredmény tehát tökéletes és nagyon finom lett!
Hétvégén gyrost csináltam, hát... az a pita tészta recept is szenzációs! Nem is gondoltam volna, hogy ilyenre is képes vagyok! :-)
köszönöm!!!
üdv.:

Anita

Limara írta...

Örülök Anita! Köszönöm!:)

Krisztina írta...

Kedves Limara!

Nagyon finom volt a csiga, mindenkinek nagyon ízlett! Ma megint megsütöm, csak annyi kérdésem lenne, hogy szerinted milyen mák töltelékkel lehetne megsütni egy adagot. Kakaósat és mákosat is szeretnének a fiúk.
Köszönöm ezt a finomságot is!
(A kenyered mindennapos lett, azon problémáztam csak, hogy reggelre kéne sütni, persze sütőben, ami reménytelen iskola előtt a fiúknak. Aztán rájöttem hogy az esti kenyér még reggel is nagyon finom. Eddig nem maradt a vacsoráról és nem is gondoltam hogy ilyen jó reggel is.)
Köszönöm,
Krisztina

Limara írta...

Krisztina! Köszönöm szépen!:) Szerintem az a mák töltelék, amit beiglihez is használunk tökéletes lenne hozzá!:)

Krisztina írta...

Kedves Limara!

Nagyon jó lett a mákos töltelékkel is a csiga! A férjem nem szereti a pékségben a sütiket, de ezt nagyon finomnak találta.
Arra gondoltam megsütném a sógornőmnek, csak ők lisztérzékenyek.(a gyerekek) Szerinted sikerülhet gluténmentes lisztkeverékből is? (mantler)Esetleg a kalácsot is kipróbálnám nekik.
Ha van valami tapasztalatod ebben, légyszíves segíts!

Nagyon köszönöm!!!
Krisztina

Limara írta...

Kedves Krisztina!Örülök!:)
Sajnos nincs tapasztalatom a gluténmentes lisztekkel. De, itt jobb oldalon találsz egy linket Gluténmentes kenyérreceptek címmel. Kattints rá, egy nagyon jó fórumra jutsz, rengeteg recepttel és azonnali segítséggel. Említette már a fórum vezetője, hogy átírják a receptjeimet gluténmentes verzióra.

Mimmo-gyöngy írta...

Kakóscsiga kipipálva:D
Isteni lett:D
A család férfitagjai Istennőként emlegetnek;)

Emese írta...

Ez rettenetes. Itt itt ülök este 11-kor és a frissen kisült csigákból épp a hatodikat eszem! Férj eleinte példás önuralmat mutatott, csak egyet evett meg, kóstolónak, de épp az imént sunnyogott ki és további három darabot tüntetett el nagy sebességgel.
Remélem a gyereknek marad reggelire, elvégre az ő kívánságára sütöttem.
Köszi szépen a receptet Limara!

Limara írta...

Jót nevettem!:)) örülök a csiga sikerének!:))

kismacska írta...

Gratulálok az oldaladhoz! Imádom :)
Fiatal és nem túl tapasztalt háziasszony lévén kíváncsian próbáltam ki minap a hajtoványt és a pitát. Isteniek lettek :D Nagyon szeretem a receptjeidben, hogy általában minden van itthon, ami kell, nem kell boltba rohangálnom :)
Következőnek a csokis csigát tervezem. Olyan kérdésem lenne, hogy milyen vajat szoktál használni? Margarin is jó?
Üdv: kismacska

Limara írta...

Nagyon köszönöm!:)
Elvileg jó a margarin is, de soha nem lesz olyan vele, mintha igazi vajjal készítenéd. Én a Lidl-ben vagy a penny-ben szoktam venni vajat.

Névtelen írta...

Szia Limara!
Én csak fele mennyiségű lisztből szeretném ezt elkészíteni. Akkor ugye minden hozzávalót megfelezek, de a tojásból mennyit teszek bele?
Válaszod előre is köszönöm,
Brigitta

Limara írta...

Szia Brigitta! Akkor csak az egész tojást tedd bele:)

Névtelen írta...

Szia Limara!
El kell mondanom,hogy imádom az oldalad.Nagyon szeretek sütni heti 1-2 alkalommal biztos csinálok valami finomságot.Egyetlen dolog van ami eddig kifogott rajtam,az pedig a kakaóscsiga.Számtalan receptet próbálta már ki,de sehogy nem akart sikerülni.Volt,hogy begurultam és a hét minden napján csigát sütöttem.Na a 120l-es kuka félig meg is telt velük... És akkor rátaláltam az oldaladra.Nem tudom elmondani milyen háhás vagyok ezért a receptért.Tökéletes,imádom!Több száz süteményt csináltam már,de esküszöm egyre sem voltam olyan büszke,mint az első tepsi Limara féle kakaóscsigára.A 3 éves kislányom imádja,amikor semmit nem akar megenni csak kikapok a fagyasztóból 2-3 db. csigát,kisütöm és a gyönyörűm falja.Szóval hálás köszönet ezért (és persze a többi) receptért!
Szia.Timi.

Limara írta...

Timi! Nagyon-nagyon örülök!:) Köszönöm a kedvességedet!:))

kismacska írta...

Kedves Timi és/vagy Limara! Ha le akarnám fagyasztani, már a megformázott csigákat tegyem be? ÉS utána hideg sütőbe tegyem? és akkor mennyi időre? Köszönöm, ha válaszoltok

Limara írta...

Kedves Kicsmacska! Igen, formázás után rögtön fagyaszd le, majd a tepsin hagyd kiengedni, kelni és sütheted forró sütőben.

Gilda írta...

Nem találok szavakat erre a finomságra!
Pár receptedet már kipróbáltam, de ez eddig a legfinomabb.
Azt sajnos nem tudom, hogy másnapra is puha marad-e a tészta, mivel a sütés napján elfogyott. Igazából még melegen a zöme, estére maradt 1-2 darab, amin a gyerekek szépen össze is vesztek:-)
Nekünk felnőtteknek meg vissza kellett fognunk magunkat, hogy ne együk meg a picik elől.
Ha megengeded, akkor megosztanám ezt a receptet a Facebookon. Jó pár ismerősöm panaszkodott már, hogy nem talál jó kakaóscsiga receptet.
Köszönjük!!!!!

Limara írta...

Hát persze, nagyon örülök, hogy tetszett a recept:))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Ma megsütöttem ezt a csodát:).
Délben került frissen az asztalra,és már csak 2 csiga figyel a konyhában:).
Merészen beletettem 2 egész tojást(nem csak a 2.sárgáját),és egy habköltemény lett:)
A gyerekek azt mondták,hogy többet ne vegyünk pékségben csigát,mert ilyen jót úgysem kapni sehol:)
Nagyon köszönöm a receptet!
Üdvözöl
Csilla

Éva írta...

Kedves Limara! Imádom a receptjeidet,azt szeretem bennük,hogy tudom azt ha elkészítem,biztosan sikerül! Most ezt a kakaós csigát készítettem,hát nem érte meg a holnapot,az összes elfogyott és mellé zsebelhettem be a dicséreteket:Anya,ez isteni!Mindenki imádta!Köszönöm neked!
Vica

Tóth-Nacsa Ági írta...

Kedves Limara!
Ha péksütiről van szó, egyértelmű, hogy a Te blogodat keresem fel. Nekem még nincs gyerkőcöm, de van egy férjem, aki imádja a finomságokat. Így találtam rá a kakaós csigádra! Ez volt a kívánság!Próbáltam már több receptet, de ez az igazi.Extra gyorsan megsütöttem és nem maradt el az elismerés sem.
Nagyon köszönöm, hogy megosztod a tudásodat, tapasztalataidat!
Szép napot!
"Boldog Ági"

Limara írta...

Én köszönöm Nektek, örülök, hogy tetszik a recept!:))

Bettina írta...

Kedves Limara!
ez volt az 1.recept, amit kipróbáltam a gyűjteményedből, és mesés lett! Köszönjük!
Nagy előnye, hogy nem kell sokat álldigálni mellette, egy örökmozgó gyerkőc mellett is sikerült megcsinálnom! (épp egy barack elmajsolása idő alatt ki tudtam nyújtani, kenni, sorakoztatni a csigákat!)

lenne 1 kérdésem:
hogy a csemete is ehessen belőle, mivel helyettesíthetném a tejet? legalább azt, ami a dagasztáshoz kell. (a locsolást elhagyhatom.) és a vaj melyett margarin is megteszi, ugye?
Nagyon köszi!
Bette

Limara írta...

Nagyon szívesen! nyugodtan helyettesítsd vízzel, vagy akár burgonya főzőlevével. Ebben az esetben a tojássárgáját megemelheted, tehetsz bele akár hármat is!:)

MrsSame írta...

Nagyon szuper recept. Tegnap megsütöttem. Én legközelebb elhagyom a tejjel locsolást,mert a darázsfészek is isteni puha lett azzal a kis tejföllel amivel megkentem.
Nézd meg ha van kedved!
http://kalandozasaim.blogspot.com/2012/02/kakaos-csiga-es-darazsfeszek.html

vali írta...

Nagyon nagyon finom, én is kipróbáltam! Limara, nincsen véletlenül egy teljes kiőrlésű lisztes kakaós csiga recepted? Sajnos nem nagyon ehetek fehér lisztet. Vagy mit javasolsz, milyen arányban használjak teljes kiőrlésűt?

Vali

X írta...

Szia, két kérdés:
1. szárított élesztőből mennyi kell? (Londonban meglepően nehéz beszerezni a friss élesztőt)
2. ha előkészítés nélkül csak a tésztakupacot teszem be a hűtőbe és csak másnap reggel nyújtom és sütöm akkor is ugyanolyan finom lesz?
+1: itt még nincs kenyérsütőm.. egyáltalán neki merjek állni kézzel?
Kösz, Caitlin

Limara írta...

Szia! A kenyérsütőgép megléte nem feltétel a sütéshez, csak megkönnyíti a munkát:)
A szárított élesztő csomagolásán rajata van mennyi liszthez ajánlott, itt egy tasak kell általában 50 dkg liszthez..
Őszintén én nem szoktam betenni a bedagasztott tésztát éjszakára a hűtőbe, de nem gondolom, hogy gond lenne vele...

nand09 írta...

Kedves Limara!

Hétvégén elkészítettük a kislányommal a kakaóscsigát, nagyon nagy sikere volt!!! A gyerekek már várják a következő alkalmat amikor kakaóscsiga lesz a menü, szerintem nem sokáig kell várniuk. ;-))) (ma vaníliás brióst sütöttem)

Unknown írta...

Nagyon finom lett, koszi a receptet. Gyermekkorom nagy kedvence, de meg csak egyszer probaltam elkesziteni. Az szaraz volt, nem jo kis zaftos es puha, mint a Tied. Gondolom, az olvasztott vaj es a forro tej a titok. Imadom a blogodat, rengeteg kiprobalni valom van itt. A kenyersuto gepemet sose hasznaltam (a sutomben szeretek jo kis ropogos kenyeret sutni), de elkezdtem hasznalni a dagasztashoz/keleszteshez, es megkonnyiti a munkat. Csak az ustje lenne nagyobb, mert mindig ki akar kelni belole a teszta. Megegyszer koszi a sok finom receptet, mar varom a kovetkezo alkalmat, amikor lehetosegem lesz valami ujat felfedezni. Ezek miatt a finomra sikerult magyar etelek (csemegek) miatt vegre ugy erzem magam, mint egy jo magyar szakacsno, Neked koszonhetoen.

annie írta...

Kedves Limara!

Mindent a recept szerint csináltam, mégis túlságosan lágynak érzem a tésztát, olyan állaga van már a géppel történő összedolgozás után, mint mikor túlkel a tészta. Az én sütési tapasztalataim alapján arra gondolok, hogy túl sok folyadékot adtam hozzá, ilyenkor mit érdemes tenni? Ha adok hozzá még lisztet, azt még a kelesztés előtt érdemes megtenni, vagy utána, a nyújtás-formázás előtt?
Előre is köszönöm a segítséget!

Zs.

Unknown írta...

Kedves Mária! Múltkor sütöttem a kelt kakaós csigádat. A családom imádja, csak annyi problémájuk volt, hogy kevés volt benne a kakaó. Ma megint sütöttem, már kétszer annyit szitálta, a tésztára. Így viszont a feltekerésnél kijött a "por" töltelék. Tudsz valamit tanácsolni, hogy nagyon kakaós legyen, de bent is maradjon a tésztában? Ne szóródjon ki? Köszönöm: Andrea

Woodenspoon írta...

Kedves Limara!

Imádom, hogy sosem kell csalódnom a receptjeidben! Nemrég Hollókőn jártunk, és egy épp aznap nyílt pékségben pici kelt kakaós csigákat ettem, amik a kakaó mellett még sárgabarack lekvárral voltak megbolondítva, úgyhogy nekem is ki kellett úgy próbálnom. Jelentem, baracklekvárral is csudijók a csigák, sőtmitöbb, ajánlom is kipróbálásra! :) Annyira szépek is lettek, hogy majd a blogomban is megemlékezem róluk hamarosan. Köszönöm!! :)

Vámos Regina írta...

Nem szoktam kommentelni,de most muszáj. Rengeteg féle csiga receptet próbáltam már,de ez mindent visz. Dupla adag tölteléket tettem bele és sütés közben is meglocsoltam tejjel...hát fantasztikus lett. Szeretem a receptjeidet,köszönöm :)

Vámos Regina írta...

Ez lett életem legjobb csigája...dupla adag töltelékkel ami nem folyt ki,sütés közben os meglocsoltam tejjel,fantasztikus lett. Imádom a receptjeidet eddig bármit próbáltam sosem csalódtam bennük. Köszönöm :)