2010. május 23., vasárnap

Aranygaluska

Szerencsére ha az ember lánya nem számíthat a családjára, számíthat az olvasóira. Nem tudom, másoknál hogy van, de én minden nap olyan válaszokat kapok a mit főzzek holnap kérdésemre, hogy mindegy, amit akarsz, valami finomat....Időnként jön egy olvasói kérés és meg is van a másnapi menü. Persze a hajhullásomnak nincs még vége, mert megkérdezem a szeretteimet, jó lesz, ha ezt főzök holnap? Nagyon jó! Biztonság kedvéért egy óra múlva megint, jól lesz...nagyon jó! Másnap főzök és sorba jönnek a konyhába, mit főzöl, mi lesz ma az ebéd? Amit tegnap mondtam. Mit is mondtál, nem emlékszem, hogy beszéltünk róla. ...Gyermekem: és azt szeretem? Szereted. Akkor jó.
A lényeg, hogy Aranygaluskát kért tőlem Elina. Régebben úgy készítettem, hogy a sütőedény alját kiraktam a kiszaggatott tésztával, megkentem olv. vajjal, majd megszórtam dióval, erre jött még egy sor tészta, aminek a tetejét tojással kentem le. Aztán valahol megkínáltak egy olyan változattal, hogy minden tészta olvasztott vajba volt mártva, majd dióba és így rétegezve. Mondanom sem kell, ez sokkal finomabb. A tetején karamelizálódik a dió, egészen különleges ízű, illatú lesz. Most már mindig így készítem.
Az aranygaluska tésztája egy extra kalácstészta, már-már fánktészta gazdagságú.
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 3-4 ek. cukor
  • 3 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • kb. 2.5 dl tej
  • 5 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Rétegezéshez:
  • kb. 15 dkg őrölt dió
  • 4-5 ek. porcukor (ízlés szerint)
  • kb. 8 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatom. Egy kb. 26 cm-es tortaformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikban cukrozott diót készítek elő. A kiszaggatott tésztákat először a vajban, utána a cukros dióban forgatom meg, majd a tortaformába teszem egymás mellé, de nem túl szorosan. Két réteg tészta kerül a formába, a kimaradt diót a tetejére szórom.
Míg a sütőt előmelegítem 180 fokra egyruhával letakarva újrakelesztem. Kb. 40 perc alatt sül szép pirosra, ha kell félidőben fóliát borítok rá.
Borsodóval szeretem:
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 tk. liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás habbá vert fehérje
Horváth Ilona féle sodó. A bort a citromhéjjal felforralom. A vizet, lisztet, cukrot és a tojások sárgáját simára keverem, a felforrt bort óvatosan hozzáöntöm. Visszateszem a tűzre és állandó kevergetés mellett lassú tűzön besűrítem. Végül a tojáshabbal is elkeverem.

44 megjegyzés:

egycsipet írta...

Szerintem is így a legfinomabb. :) Kicsit macerásabb, de megéri a munkát.
Csoda gusztát készítettél! :)

Bianka írta...

Nincs jobb a világon a kelttésztánál, jöhet bármilyen formában. IMÁDOM

Évi írta...

Szia!Az Anyósom készitette ugy is hogy darált cukros-fahéjas mákba forgatta a tésztát.Az is nagyon nagyon finom.Volt aki sodóval ette ezt is volt aki csak valami finom lekvárral.

Selectfood írta...

Szia! Napok óta készülök én is aranygaluskát sütni, de a hideg miatt kevés tojást produkáltak a tyúkjaink. :-) Tanán majd ma összejön!
Nagyon guszta a galuskád!

Moha írta...

Én azt imádom,amikor a kérdésre a "mindegy" a válasz. No azt nem tudok főzni.
Én egyébként mindig így szoktam, mártogatva, hempergetve, isteni finom!

Kata írta...

Szia Limara!
Én is ugyan így készítem!Isteni finom!!

Macus írta...

De régen volt nálunk aranygaluska! Én is így szoktam, vajjal és dióval, csak nálunk a vaníliamártás a sztár.

anake írta...

Nálam a konyhában van egy kockás füzet, abba írom a menüt, és ha nem tudom milegyen az ebéd, előveszem,, és átnézem, hogy mit ettünk rég, vagy férj kezébe nyomom keressen foga alávalot 3-mat és abbol azt fözöm amihez minden van itthon.

az arany galuska tényleg nyerő olyan még nemvolt hogy nefogyott volna el

Unknown írta...

Én is úgy csinálom, hogy vajba meg dióba forgatom, meg a rétegek közé is cukros diót szórok. De ezer éve nem sütöttem már, mert nálunk csak én enném, a lányaim rá se néznek. Érthetetlen nem?

Ledorka írta...

Mi (anyum is, én is) még lekvárt is teszünk a rétegek közé. :) Tészta, cukros dió, lekvár, újra tészta. Finom úgy is. :)

Vali írta...

Szia!
Én is így csinálom. Imádjuk.
Mindegy szócskát én is imádom.

Névtelen írta...

Az aranygaluska anyukámtól isteni, ő ugyan olvasztott zsírba és dióba forgatja, majd kicsit megnyújtja és egyszer megtekeri a tésztát, így minden galuska közepében is van dió, mintha pici csiga lenne. Neki már gyorsan megy.
Kicsit macerásabb, de mé finomabb a végeredmény.

Annamária

Vera írta...

Detto ugyanez nálunk is, leszámítva, hogy nálam még nincsenek gyerekek. De "mi legyen holnap" tekintetben idesorolom a férjemet, na meg a kutyát :)

csakBea írta...

Ó, ezt szokták kérdezni az én fiaim is: "Én azt szeretem?"
Ebben a hónapban már kétszer sütöttem aranygaluskát. :)

ilolina írta...

Imádom!!Esetleg maradt-e belőle és holnap hoznál-e nekem :)? puszi Ica

Turák Kinga írta...

azt hiszem, ez is felkerül a listára, amit majd anyunak kell elkészíteni, ha hazajött Erdélyből... :)

Szemi írta...

Az aranygaluskát nagyon szeretjük, úgyhogy el is mentem ezt az elkészítési módot.
Eddig nem szoktam így vajba és dióba forgatni,csak egyszerűen megszórni a tetejét, de így biztos sokkal finomabb!

Köszi ezt a receptet is!

Száva írta...

Ha egy kicsit vigasztal mi még megspékeltük azzal, hogy hárman voltunk, öcsémék ikrek ráadásul, nagyjából hárompercenként grasszáltunk át a konyhán, hogy mi lesz ma az ebéd? ja, jó. ezt háromszor, aztán kezdtük elölről, mert "kiment a fejünkből". és nem direkt csináltuk :D

Névtelen írta...

Én a tésztát vékonyra nyújtom, megszórom cukros dióval, feltekerem, majd 2-3 cm vastag csigákat vágok belőle. Ezeket rétegezem még egy kis dióval, és kuglóf formában sütöm.

Névtelen írta...

kilógok a sorból, látom!
nálunk ugyanis nagyon profán módon a megmaradt kalácsból lesz másnap "aranygaluska". Egyszerűen felkockázom a kalácsokat, megszórom megmosott mazsolával, volt már, hogy megszórtam durvára vágott dióval, és mehet rá a finom vaníliás puding.

alá se merem írni :)

Encike írta...

Jaj, gyönyörű ez az aranygaluska! Kedves Limara, lenne egy kérdésem. Milyen az amikor túlkel egy tészta? És az baj? Mit lehet olyankor tenni? Csak azért kérdezem, mert ha pl reggel dagasztok, és mondjuk terveim ellenére kések a hazajövetellel 3-4 órát, akkor mi történik?

nelly írta...

Olyan élvezetesen írtad le a készítését, hogy már nyeltem egyet olvasás közben! Hát még a látványa! Nagyon fincsi lehetett!!!!!

Névtelen írta...

Szia Limara!
Fincsiiii... Én is ilyen változatban készítem, Alíz konyhájában találtam a receptet. Ott a golyók meg is vannak töltve lekvárral. De töltöttem már mogyorókrémmel is.
Orsi (swe)

Daisy írta...

Én is csak ezt a módot készítem.
A régebbi rohanósabb és kenyérsütőgép nélküli időszakomból elmentve azzal a trükkel, hogy a tésztát az olvasztott vajas kezemmel csak megfelelő méretűre szaggatom és így teszem az olv. vajba, azután a cukros dióba.
Nagyon bevált, mert úgy sem látszik a tészta eredeti formája, ha már megsült és nem kellett annyit mosogatni.
Hamarosan beiktatom!Köszi!

Zsófi írta...

Csatlakozom Daisyhez. A lusta háziasszony nem nyújt tésztát. ;-DDD Csak úgy kézzel golyókat csinálok a tésztából vajjal és dióval, minél kisebbeket, annál jobb. Szerintem kisgyerekekkel is érdemes ilyesmit csinálni, mert ilyenkor "hivatalosan" lehet maszatolni. :-D

Gyöngy-szirom írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gyöngy-szirom írta...

Szia Limara!
Legközelebb én is így fogom készíteni, egyesével megforgatva.
köszi

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Úgy látszik, itt is igaz a mondás, ahány ház, annyi szokás:)))

Encike! A túlkelesztett tészta veszít az erejéből,nem tud sütés közben már annyira megemelkedni, nehézkes, tömör marad. Ha az első kelsztéskor kel túl egy kicsit, az még nem olyan nagy baj, talán életre kel a formázás után, a második kelesztés utáni túlkelés már nagyobb gond. Sütés közben esik össze a tészta.
Ha nem tudod kiszámolni, mikor fogasz hazaérni, tedd a hűtőbe kelni, ott lasabban kel, kisebb a túlkelesztés veszélye.

judit magos írta...

Már 800!!!

Eszter írta...

Limara, ezer köszönet Neked a receptért, most vettem ki a sütőből életem első aranygaluskáját, és nagyon-nagyon finom lett :)

mrs gyrmur írta...

Én is leszoktam a szaggatásról, helyes kis kígyókat hengergetek és azokat szoktam olajba forgatni, lazán lerakni és jó vastagon beszórni cukros dióval, de lehet megpróbálomn ezt a beleforgatom a dióba dolgot. Üdv, jó munkát!

Névtelen írta...

Az expressz croissant mintájára (http://limarapeksege.blogspot.com/2009/03/express-croissant-reggelire.html) hibernálásos módszerrel készítettem el az aranygaluskát. Géppel gyúrtam a tésztát, kelesztő tálba tettem, beraktam a hűtőbe. Mire hazaértünk a gyerekekkel a szánkózásból, bő 3 órát is pihent a tészta a hűtőben. A recept szerint összeállítottam (vaj, cukros dió). Gyerekeim is besegítettek, ami azt jelenti, hogy 1. nem haladtam gyorsan, melegedett a tészta 2. gyúrták a kis meleg kezeikkel, melegedett a tészta... Aggódtam, hogy túlkel. Sütésre kész állapotban tettem vissza a hűtőbe, és csak másnap délre sütöttem meg, egyenesen a hűtőből, hideg sütőbe téve. Kb. 10 perccel hosszabbítottam meg a sütési időt. így is szuper lett, én meg örültem, hogy nem kell a szombat délelőttöt a konyhában töltenem :-)
Limara, én tőled tanultam kelt tésztát sütni. Több recepted végezte már az asztalunkon. Köszönöm!

Limara írta...

Én köszönöm, hogy elmesélted! Nagyon örülök!:)

Névtelen írta...

Nagyon finom elkészítve a recept.
http://www.hiteluniversum.hu

Hanadeka írta...

Köszönöm szépen, nagyon finom lett, életemben először készítettem aranygaluskát. Annyit változtattam rajta, hogy csak harmada lett diós, a többit pedig kakaóba forgattuk a kislányommal, mert a családban csak én szeretem a diót.Köszi szépen Limara az újabb finomságot!

Hanadeka írta...

Köszönöm szépen, nagyon finom lett, életemben először készítettem aranygaluskát. Annyit változtattam rajta, hogy csak harmada lett diós, a többit pedig kakaóba forgattuk a kislányommal, mert a családban csak én szeretem a diót.Köszi szépen Limara az újabb finomságot!

Nóra írta...

Kedves Marcsi, szombaton készülök vendégeknek sütni aranyagaluskát. Szerinted, egy tartalmas gulyásleves után ez a fél kiló lisztes mennyiség hány főre elegendő? 4?

Limara írta...

4-6 személynek elég úgy! :)

Nóra írta...

Nagyon köszönöm!
Akkor lehet, hogy másfél adagot sütök inkább. :-)

Névtelen írta...

Ohh, Limara!!!!
Mennyei lett, nagyon finom, tökéletes lett a tészta, nagyon jó kis recept!Pont ezért választalak mindig téged!:):)

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon örülök! :)))

Névtelen írta...

Hehe, kedves névtelen!
Épp van egy kis tegnapi kalácsom, most olyan recept után kutakodok, amivel ezt tudnám arangaluska-szerűséggé alakítani... Köszi a segítséget:)

wanda írta...

Tegnap isteni aranygaluskát készítettem a recepted nyomán Limara, nagyon köszönöm! :) Mellé előre elkészített, jól behűtött vaníliamártást tálaltam. Ahogy a forró, vajas-diós tésztagolyók találkoztak a hideg krémmel.. Hmmm!:)

Ági írta...

Hibátlan recept. Nagyon-nagyon finom lett. :)