2009. május 5., kedd

Pite most spárgával

A spárga meg én nagyon sokáig nem szívleltük egymást. Próbálkoztam, próbálkoztam, de nem ment, egyszerűen nem jött be az íze. Persze én kis tudatlan akkor még csak a cukros vízben való főzést ismertem. Ha jól emlékszem Jamie Olivertől láttam először, hogy egyszerűen grillezi a spárgát, majd ekkoriban fedeztem fel Chili&Vanília sült spárgáját, és a viszonyunk azonnal megváltozott. Mindenkinek, aki hozzám hasonlóan még most is idegenkedik tőle, jó szívvel ajánlom ezt a receptet. A sült spárga mennyei önmagában, salátákba, kuszkuszba keverve, stb... sőt, ma már a spárgakrémleves is jöhet bármikor.
Most ezt a pitét turbóztam fel vele, remek lett.
Hozzávalók:
Tészta (25 cm-es piteformához)
  • 300 g liszt
  • egy nagy csipet só
  • 150 g vaj
  • 1 kisebb tojás
Töltelék:
  • 3 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tejszín
  • 100 g bacon szalonna
  • kb. 100 g póréhagyma vagy vöröshagyma
  • kb. 10 dkg sajt (trapista és füstölt vegyesen)
  • petrezselyemzöld
  • medvehagyma vagy snidling
  • 1 csomag spárga
Először a tésztához valókat bekészítem a késes robotgépbe, néhány pillanat alatt összeállítom a tésztát, majd 15-20 percre hűtőbe teszem.
A töltelékhez kevés olívaolajon ropogósra sütöm a kisebb darabokra vágott baconszalonnát. Kiszedem, majd a zsírjában megpárolom a pórét. Az is megy egy tálkába. A spárgának csak a fejét, illetve az alatta lévő leggyengébb szárát használom csak, a többit eltettem, jó lesz levesbe. A spárga fejeket is megsütöm a hagyma után, csipet barnacukorral.
A tésztát előveszem, kibélelem a pitetálat a célszerszám segítségével. Jó 10 éve már, hogy egy Horváth Rozi főzőműsorban láttam nála egy ilyen célszerszámot, azóta egyfolytában kerestem. Tavaly végre rábukkantam, a Lidl-ben. Remek kis eszköz, könnyedén lehet vele tepsiben, tálban a tésztát egyenletes vastagságban elteríteni. Elég előtte csak nagyjából kinyújtani, a tepsi közepébe helyezni, nem kell bénázni,hogy ne szakadjon, törjön, ragadjon, ezzel szépen el lehet igazítani.
A tésztára egy sütőpapírt terítek, arra szárazbabot, így megy a 180 fokos sütőbe 10 percre, majd leveszem róla a sütőpapírt babostól és még tíz percre visszateszem.
Míg sül a tészta, összeállítom a tölteléket. Egy tálban elkeverem a tojásokat, tojássárgákat, tejszínt, sót, borsot, bacont, hagymát, sajtot, zöldfűszereket. Most a télire eltett medvehagymából tettem bele, de remek snidlinggel is. Az elősütött tésztára öntöm, tetejét kirakom a spárgával, persze lehet az öntetbe is keverni. 180 fokos sütőben 20 percig sütöm. Egy nagy adag ropogós vegyes salátával tálalom.
Ha spárga nélkül készítem, akkor a bacon szalonna mennyiségét duplájára emelem.

14 megjegyzés:

libi írta...

Nagyon jól néz ki! Nem maradt egy szelet?

Limara írta...

Gyere, félre teszem neked!:))

libi írta...

Sajnos nem tudok, Balázs beteg. :(

Ledorka írta...

Egyszerűen gyönyörű! :)

erős ildikó írta...

Nagyon szeretem az ilyen pitéket. Mindent, ami benne van. Ráadásul ezzel a spárgával annyira szép lett!

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, melegítve is jó?
Kiskukta

lúdanyó írta...

Nagyon szép lett :)

Mirelle írta...

Limara!

Ez gyönyörű lett!!!

Mirelle

Ancsika írta...

Medvehagyma szezonnak vége! Jönnek a spárga receptek! Szuper! :) Ilyet még nem követtem el, de fogok!!!!

Raindrop írta...

Hát ez tényleg szuperklassz! :) Eddig azt hittem, csak sütni tudsz jól, de ahogy az elmúlt nap termését véginéztem, te főzésben is császárasszony vagy Limara! ;)

Névtelen írta...

Már a látványátol is híztam..........

Limara írta...

Köszönöm szépen! :))
Kiskukta! Igen, jó melegítve is! :))

ancsa írta...

hány centis formában van a képen? csak hogy tudjak az enyémhez kalkulálni. amúgy gyönyörű, természetesen:) én szinte már csak tőled sütök-főzök:)

Limara írta...

Szia Ancsa! Köszönöm, kedves vagy! :)) 28 cm-es a forma :)