2009. május 13., szerda

Rizses tonhalsaláta


A hétvégén hallottam, hogy kedden és szerdán az egész városban és a körülöttünk lévő tizenegy faluban nem lesz gáz. Állítólag szórólapokat, plákátogat dobáltak, ragasztottak mindenhova, de a mi kis kertvárosi részünket kifelejtették. Szokás szerint. Még jó, hogy nyitott fülekkel járunk.. Első reakcióm a pánik volt, másodikra kissé lehiggadtam, főzni tudok. Van fritőz, villanysütő, asztali grill, párolóedény, mikró, stb.. Tegnap reggel hajnalban keltünk, hogy a főcsapot időben elzárjuk. Úgy volt, hogy ma este lesz megint gáz, majd a rádióban értesítik a tisztelt nagyérdeműt, erre a piacon mindenütt azt tárgyalták, hogy tegnap este kilenckor már volt gáz. Néhány okos szerint csak a vezetékben maradt, de azt nem lehet használni:))
Egy jó adag rizst előre lefőztem, bár tudom, hogy mikróban is el lehet készíteni. De ugyis hidegen kellett ehhez a salátához.
Hozzávalók:
  • 1 bögre rizs
  • 1 lilahagyma
  • 2 db olajos tonhalkonzerv
  • 0,5 kg paradicsom
  • olajbogyó
  • 1 citrom
  • 1 csokor menta
  • petrezselyemzöld
  • jégsaláta, madársaláta
Megfőzöm a rizst, majd hagyom kihülni.A lilahagymát vékonyra karikázom, megsózom, hagyom kicsit állni. Belekeverem a lecsepegtetett tonhalat, az apró kockákra vágott paradicsomot, a feldarabolt olajbogyót. Meglocsolom citromlével, sózom, megszórom őrőlt borssal. Belekeverem a kinyomkodott lilahagymát is, az aprított mentát, petrezselymet, jégsalátát. Kevés olívaolajat csepegtetek rá.

5 megjegyzés:

dortimcsi írta...

Igen, tegnap este 8 előtt pár perccel már volt gáz...1-2 helyre becsöngettek a gázosok a lakótelepen , utána már gyorsan terjedt a hír. Mondjuk azt nem értettem, hogy miért nem lehetett egy hangosbemondós kocsival végig menni a városon és közölni, újra van gáz....
Nekem is hozzád hasonló volt az első reakcióm, meg a második is, mert nálunk csak mikró van a gáztűzhely/sütő mellett. Aztán hétfő este én is nekiálltam és elkészítettem a 2 napra elegendő elemózsiát: paradicsomos nyúlragut rizzsel.
Ez a saláta viszont nagyon jól néz ki, egy kis változtatással lehet elkészítem majd (az olajbogyót nem igazán szeretem..)

Limara írta...

Na ugye!? lehetett volna ezt másként is!
Paradicsomos nyúlragu??? Hmm..:))

dortimcsi írta...

Nagyon jól sikerült a ragu...Lorien blogjában láttam múlt héten, és amikor anyósom megkérdezte mit vágjanak nekünk csirkét vagy nyulat: a kérdés, nem is volt kérdés:D
Vasárnap párom elhozta a friss nyúlhúst én meg hétfő este elkészítettem....:)

Kata írta...

Ilyet én is szoktam, nagyon szeretjük:)

erős ildikó írta...

Én nem szoktam, pedig milyen jó ötlet! És imádom a tonhalat!