2009. május 11., hétfő

Nagyon csokis-áfonyás keksz


A mai napom eléggé pocsékul indult. Kilenc órára forrt az agyvizem rendesen. Reggel hatkor már az újságost üldöztem a kertvárosban, mától ismét új dolgozó van, naná, hogy nem a nekünk járó újságot dobta be. Egy hónapja fizettünk elő, elég meggondolatlanul rögtön hat hónapra egy országos napilapra, amit persze, hogy nem a helyi újsággal hoznak ki. Azóta hol kapunk újságot, hol nem, többnyire nem. Vagy a hétvégén egyszerre az egész hetit bedobják. De ki akar szombaton hétfői újságot olvasni? Mivel boltba menet láttam az újságkihordót, gyorsan utána is eredtem, hogy rögtön az első napján tisztázzuk, akárki akármit mond neki, nekünk ez a lap jár még tuti öt hónapig. Remélem megértette.
Ezek után reggeliztetem a családomat, mikor is a kicsi megszólal, hogy neki ma körző kell az iskolába, de az övé szétesett. Na, állj neki, túrd a fiókokat, kettő rosszból összehoztam neki egy ma még talán használhatót, közben sűrűn ígérgettem, hogy lenyakazom. Közben találtam a fiók mélyén vagy öt kottafüzetet, amit néhány napja még nem talált, fogadkozott, hogy nincs itthon. Persze akkor is hajnalban mentem füzetért a boltba.
Alig, hogy kijövök a suliból, hív anyósom, hogy beteg, vigyek neki ezt meg azt. Felszaladtam hozzá, nagyon vacakul volt, én meg nem éretem, miért nem hívta éjjel ki az ügyeletet.
És még jött a többi, nem untatom vele tovább a tisztelt nagyérdeműt. Szerencsére a barátnőmnél kiengedtem a gőzt, egy finom kávé mellett.
Mire haza értem, tudtam, hogy sütnöm kell. Méghozzá valami csokisat, nagyon csokisat. Tegnap már szemeztem Scofield nagyon csokis sütijével. Ő nem pont így nevezi, de az én harmatos lelkem....
Azonnal összeállítottam a tésztát, közben buzgón fogadkoztam, hogy csak egyetlen egyet fogok megkóstolni, a többit a fiúknak sütöm. Nem szoktam némi kalórián fennakadni, de ez már nekem is soknak tünt egy kicsit. Némi módosítással, a mogyorót aszaltáfonyára, a fügét fehércsokira cseréltem.
Hozzávalók:
56 g liszt
1 tk. sütőpor
csipet só
1 tk. kakaópor
450 g étcsokoládé
57 g vaj
4 tojás
350 g cukor (legközelebb csak 200 g)
150 g aszaltáfonya
120 g fehércsokoládé apróra vágva
Az étcsokoládét összetörtem és a vajjal együtt a mikróban 2 perc alatt megolvasztottam. Félidőben megkevertem. A mixerrel a tojásokat a cukorral habosra kevertetem, míg dolgozik a gép a szárazanyagokat kimérem egy tálban. A habosra kavart tojáshoz hozzáadom az olvasztott csokit, egyneműsítem, majd beleforgatom a szárazanyagokat is. Egy órára hűtőbe teszem.
Míg hült, szétnéztem a többi blogon, azonnal Mirelle csokoládéi jöttek velem szembe. Ha eddig nem, ekkor azonnal sütni kezdtem volna...
Ha kellően megdermed a csokis cucc (a kisfiam szavaival élve), sütőtepsit sütőpapírral kibélelek, majd a masszából evőkanállal halmokat teszek rá. Vizes kézzel kicsit ellapogatom. 170-175 fokos sütőben kb. 13-15 percig sütöm.
Nagyon finom, hangulatjavító kekszek lettek. legközelebb sokkal kevesebb cukorral készítem, és fele ekkora nagyságúra.

14 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nahát :-) Ha agyvérzés kerülget vagy hulla fáradt vagyok, sütésbe fogok én is. Az sem baj, ha terápiás jellegű csokoládés bármi lesz a végeredmény :-D

Ez nagyon ott van :-))

duende írta...

:))))

ÁÁááá, az én lelkem nem oly harmatos... nekem tetszett az eredeti név! :))

Jól néznek ki a sütikék. A Mátrixból juttatta eszembe az Orákulumot, ő is valami ilyesmit sütött...

Jóslat holnapra?

Valami nem várt öröm fog érni, valami meglepő. :))

Maimoni írta...

Igen, igen!!!:)))
Ilyen események után PONTOSAN ILYEN keksz dukál.
:))

erős ildikó írta...

Áfonya és csokoládé együtt?
Micsoda kísértés!!:)

Nyafkamacska írta...

Mindössze 56 gramm liszt van benne? Ez tényleg csupa csoki :-)

trinity írta...

Brutál csokis...Szuper: az áfonyáért is rajongok!
Sejtem az eredeti nevét, azt hiszem:)))
Jól sejtem???:))))

Nekem is van egy recim ,annak is ez a neve, az is csokis, de másképp...Én is gondolkoztam, hogy miként is nevezzem, hogy ne kelljen kitenni a 18 éven felülieknek táblát:))))

trinity írta...

Megnéztem, az enyémet másként hívják...De azt sem tudom lefinomítani:)))

Scofield írta...

már kommenteltem, de eltűnt:) Hát mit ne mondjak ott van ez is a szeren. A neve nem rossz, de a "nagyon csokis"-at nem tudom, hogy lehet szépen tovább fokozni:))))

Névtelen írta...

Limara, ez maga a bűnbeesés? Kicsit keveslem benne a csoki mennyiségét... :D :D
Tényleg beletettél ennyit??????? Húha!

Egyet elmajszolnék!

Üdv,
Nyestkutya

Limara írta...

Eszméletlen csokis és eszméletlen finom is lett! :))
Beletettem! majd fél kiló csokilencsét áldoztam fel! :))

Scofield írta...

az eszméletlen eszembe sem jutott:) én már csak a 18+-os jelzővel írom be a történelem könyvember, de még fokozni lehet valami igazán finom kakaóporral és akkor elnyeri a bitang xxx csokis jelzőt.

Raindrop írta...

"közben sűrűn ígérgettem, hogy lenyakazom."

:DDDDDDDDDDD

Biztosan finom a keksz, de vicces ez a fiús anyuka szerep! :) Jót derültem azon, ahogy leírtad!

Névtelen írta...

És ugye, hogy kell bele valami puha? Én a Scofield-félét ettem és először nem is éreztem benne a datolyát (abban az volt), de 1 nappal később már lehetett és nagyon jó volt benne.

És tényleg eszméletlen csokis. 2 db-nál többet nem is lehet belőle naponta megenni annyira eltömi az embert.

Scofield írta...

hmmm névtelen ezt én cáfolom:)