2009. május 21., csütörtök

Csirkés pie

Ma ismét liszt beszerző útra indultunk Nelly barátnőmmel Tótkomlósra. Alaposan bevásároltunk, 100-100 kiló lisztet pakoltunk szegény autóba. Most egy ideig megint nem kell aggódnom.
Ezért megint olyan ebéden kellett törnöm a fejemet, amit reggel gyorsan előkészítek, ha hazaérünk néhány perc alatt be is tudok fejezni. Egyszóval gyors, különleges , és új legyen a barátnőmnek. Nigellánál találtam ezt a remek ételt. Reggel pikk-pakk meg volt a ragu, délben csak szétosztottam a tálkákban, gyorsan rászabtam a tésztát és mehetett is a 200 fokos sütőbe 20 percre. Nigella egy kevés marsala bort is ad hozzá, nekem nem volt itthon, én tejszínnel dúsítottam. Míg sült, összeállítottam egy nagy tál salátát balzsamecetes öntettel. Remek ebéd lett. Sajnos csak ilyen üvegtálkákat mertem a sütőbe tenni, de hamarosan beszerzek kicsit kisebb, kb. 3 dl-es szép tűzálló tálkákat.
Hozzávalók:
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g. fokhagyma
  • 30 dkg gomba
  • 50 dkg csirkecomb filé
  • 2 ek. liszt
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 5 dl húsleves
  • 1 dl tejszín
  • 2 cs. vajas leveles tészta
A finomra vágott vöröshagymát az apróra vágott baconnal egy kevés olajon puhára pároltam. Ráreszeltem a fokhagymát, majd a nagyobb szeletekre vágott gombát is hozzáadtam. Míg párolódott a húst falatnyi kockákra vágtam, egy zacsiba tettem és a liszttel, kakukkfüvel jó összeráztam. A hús is ment a raguhoz. Összeforgattam a gombával és hagytam, hogy szép színt kapjon. Felengedtem a húslevessel és a tejszínnel hagytam kb. 10 percig forrni. Késöbb szétosztottam a tálkákban, 4 adag lett belőle. A vajastésztából négy , a tálka szájánál kicsit nagyobb köröket vágtam ki, a maradék tésztából pedig csíkokat szabtam. A bevizezett szélű tálkákra ragasztottam a csíkokat, majd erre símítottam a kör alakú lapokat. Felvert tojással lekentem, majd mentek a forró sütőbe.
A tészta gyönyörűen megsült, habkönnyű lett, remek volt mártogatni a sűrű, ízletes szaftba. Az egész ebéd nem került több időbe mint fél óra.

18 megjegyzés:

lorien írta...

Száz kiló liszt? Az egy hadseregnek is elég jó időre :) Ha lenne helyem sem mernék ennyit betárazni, félnék, hogy megavasodik. Igaz, nálunk heti átlagban kb. másfél kiló fogy.
Ilyen volumennél nem megérné neked házi malmot beszerezni, és azon őrölni frissen?

lúdanyó írta...

Hú, ez nagyon szuper recept :)

Limara írta...

Nekem naponta fogy másfél kiló! :))Hát, lehet, hogy megérné, de napi szinten nem lenne időm még búzát is őrőlni, ráadásul akkor meg azt kellene beszerezni! :)))

erős ildikó írta...

Szia!
Az engem is érdekelne, hogyan tudod tárolna, megőrizni a liszt minőségét. Engem ez visszatart a nagyobb mennyiségek vásárlásától. Hosszabb idő alatt ugyanis bemolyosodott, akárhová tettem.
Egyéb kártevők (pl. egér) sem nyúlnak hozzá?
Más: Nagyon tetszik, és tényleg gyors étel ez a csirkés pie! Ezt is tervbe veszem. Nekem sincsenek kis sütőedényeim, illetve csak pici jénai tálkák. Meg néha cseréppohárban szoktam a felfújtakat sütni.

Limara írta...

A liszt tízesével zsugorfóliázva van. Nem bontom ki őket, csak azt vágom fel, amiből épp kiveszem a lisztet. A kamrámban tartom, de nem közvetlenül a kövön, egy raklap szerűség van alatta. Soha semmi baja nem volt még, moly így nem tud belemenni, de van is kint molypapírom. Egér meg nincs a kamrámban szerencsére. Míg a 2. emeleten laktunk, téglalakásban, na ott volt:((

Brigitta írta...

Limara,ismerős a helyzet,tudod,én is "gyüjtöm" a jó kis komlósit,de nekem van most még kb.30kg-nyi raktáron.:))
Nagyon guszta volt az ebédetek,Nellynek megint fincsivel kedveskedtél!A múltkor éppen láttam ,ahogyan Nigella készítette.

Palócprovence írta...

És a tótkomlósi lisztből melyiket veszed?
Agrograin Zrt. Tótkomlósi Malom lisztje vagy más?

Maimoni írta...

Szuper recept, de én is a 100 kiló lisztre kaptam fel a fejem először... Olyan vagy, mint a bibliai "derék asszony" (akiről Salamon beszél a pédabeszédek könyvében): "Hasonló a kereskedő hajókhoz, nagy messziről behozza az ő eledelét".:))

Limara írta...

igen, Agrograin Zrt néven szerepel a malom.ismered őket?
Két oka is van, hogy egyszerre ennyit hozunk. Egyrészt, tőlünk is 30 km-re van Tótkomlós, a barátnőm szegedi, tőle 60 km-re, tehát hetente azért nem járnánk át. A malomban 92 ft egy kiló kenyérliszt, míg ugyanez itt a boltokban 150-160 ft. Ráadásul ez a mostani szállítmány november közepéig jó. :))

Maimoni! :)))

Chef Viki írta...

Ó de isteni recept! Teljesen beleéltem magam a tunkolásba :-))

Raindrop írta...

Ez szuper recept. :) Emlékszem ahogy Nigella a lányával két pofira ette, jó rész volt. :)
Gyönyörű a pitekalapod, eteti magát! :)

Ági, aki főz írta...

Szóval Tótkomlós??? Anyós pajti nagyon fog örülni a hírnek, mert elég gyakran járnak oda, de még sose hoztunk lisztet. Azt hiszem itt az ideje.

Névtelen írta...

Nem, nem ismerem őket, csak a lisztjüket láttam a Békési Portékák oldalán, 160 Ft-ért. Igaz, ehhez még hozzájön a szállítási költség. Ennek ellenére lehet, hogy majd rendelek tőlük egyszer, mert felénk nincs ilyen liszt és nem valószínű, hogy én "elugrom" érte.

Palócprovence írta...

Előbb én voltam, Palócprovence, csak elfelejtettem belépni. :)

Limara írta...

Én szívesen adnék neked! :))

Palócprovence írta...

:))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Vendégeket várunk, nagyon megtetszett a recept, pont, mert nem túl pepecs. Szerinted ez elkészíthető úgy is, hogy nagyobb adagot egyben, római tálban, azt befedve a tésztával sütöm? Én is salátát gondoltam hozzá, valamiféle magvakkal, pont van itthon málnaecet. Passzolna szerinted?
Köszönöm, ha válaszolsz,
Üdv,
Orsi

Limara írta...

Szia Orsi! Igen, szerintem működik úgy is:)