2023. április 6., csütörtök

Húsvéti nyuszikalács

 



Légy szíves, mondjátok, hogy simán látjátok benne a nyuszit (háttal ül :D ), mert a családom jól szórakozott a kinézetén. Maradjunk annyiban, hogy finom, mondták.

Szerintem nagyon is csinosak, ahol kisgyerekek vannak, igazán jó szórakozás együtt elkészíteni. 

Gazdagon vajas a tésztája. Ha nem a húsvéti sonka mellé szánjuk, akkor tovább ízesíthető, reszelt citrom vagy narancs héjával, vaníliával, mazsolával vagy csokicseppel. Külön-külön, de együtt is.


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

6 dkg cukor

2 dl tej

1 tojás

1 tojássárgája

1 mk. só

2 dkg friss élesztő

8 dkg puha vaj

1-2 ek. szemes mák

Dagasztógép táljába öntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.

Az egész tojást felverjük, kb. két evőkanállal félreteszünk belőle a lekenéshez, a többit a tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A nedves hozzávalók tetejére szitáljuk a lisztet és rászórjuk a sót.

A géppel alacsony fokozaton dagasztani kezdünk. 4-5 perc után, amikor a tésztánk már szépen összeállt a gépet kikapcsoljuk, a tálat letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk.

A pihentetett tésztát kézzel darabokra tépkedjük (így könnyebben a tésztába dolgozza majd a zsiradékot a gép), hozzáadjuk a vaj felét, a gépet lassú fokozaton elindítjuk. Amikor a vaj a tésztába simul, a maradék vajat is több részletben a tésztához adjuk. 

Amikor a puha, de nem ragacsos tésztánk elválik az edény falától, a felülete szép sima és fényes, kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk és kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és még 15 -20 percig pihentetjük.




A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 9 egyforma darabra vágjuk. Mindet gömbölyítjük, majd letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.




Közben egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt kis cipókat a tenyerünkkel kilapogatjuk, először fentről, majd lentről a közepéig visszahajtjuk, majd ismét tekerünk rajta egyet, azután mindből 20-22 cm hosszú rudat sodrunk.



A végükből levágunk egy-egy kisebb dió nagyságú darabot (kb. 20 gramm), és ezekből golyókat formázunk. Félretesszük.

Belisztezzük a tenyerünket és a rudakat tovább nyújtjuk, kb. 38-40 cm hosszúságúra.

Tálba szórjuk a mákot. A félretett tojáshoz egy evőkanál tejet öntünk, elkeverjük.

Fogunk egy tésztagolyót, belemártjuk a tojásba, majd a mákba. Letesszük a mákos felével felfelé egy tésztarúd közepéhez. 



A golyó fölött a rudakat kétszer megtekerjük, a végeiket, a nyuszi füleit, pedig csinosan elhajlítjuk. A fonatokat a sütőpapíros tepsire fektetjük. A tepsit letakarjuk és a kalácsokat 30 percig kelni hagyjuk.





A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt tésztákat a maradék felvert tojással lekenjük, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A pirosra sült kalácsokat rácsra szedjük hűlni.

Frissen kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések: