2023. március 28., kedd

Medvehagymás-túrós párna

 


Én igazából nem vagyok nagy medvehagyma rajongó, de szezonjában azért készítek belőle néhány péksütit. A túróval szerintem remek párost alkotnak. Pogácsában már bizonyított, most ebbe a gyors, réteges tésztába is remekül illett. Túró helyett még ordával is el tudnám képzelni. Ha pedig nincs macihagyma szezon, vagy nagyon nem szereti valaki, kaporra le lehet cserélni.

Hozzávalók:

2 dl tej

13 dkg görögjoghurt

10 g porélesztő (vagy 2,5 dkg friss)

1 tojás

5 dkg puha vaj

1 ek. cukor

60 dkg finomliszt

2 tk. só

12 dkg puha vaj

 

Töltelék:

0,5 kg túró

2 ek. étkezési keményítő vagy búzadara

1 tk. só

frissen őrölt bors

kis csokor medvehagyma

1 ek. hagymavirágmag (vagy szezámmag)




A tojást felverjük.

Dagasztógép táljába öntjük a tejet, a joghurtot, a felvert tojás felét, majd beleszórjuk a cukrot és az élesztőport (vagy a friss élesztőt). Alaposan elkeverjük és 10 percig pihenni hagyjuk, amíg az élesztőnk életre kel.

Ezután rászitáljuk a lisztet és a sót. Alacsony fokozaton 7-8 percig dagasztjuk a tésztát, majd hozzáadjuk az 5 dkg puha vajat és további 6-8 percig dagasztunk, félidőben magasabb fokozatra kapcsolhatjuk a gépet. A tésztát kivesszük a tálból, a munkapulton gömbölyűre húzzuk. Akkor jó a tésztánk állaga, kissé puha, de nem ragacsos. Egy tálat vékonyan kikenünk vajjal vagy olajjal, a tésztát beletesszük és egy fóliával letakarjuk. 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.




Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 2 egyforma darabra vágjuk. A kezünkkel mindkét darabot kilapogatjuk, majd cipót formázunk belőlük. Egy fóliával letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.




Liszttel meghintjük a munkapultot, a közepére helyezzük az egyik pihentetett cipót és az ökölbe hajlított kezünkkel négyzet formára nyomkodjuk. (így könnyebb lesz majd a szabályos formát megtartani nyújtáskor)



Ezután nyújtófával folytatjuk a munkát, a tésztát kb. 50x50 cm nagyságú négyzet formára nyújtjuk. A tésztát vékonyan megkenjük a puha, szobahőmérsékletű vajjal, majd három rétegbe hajtjuk, mint a levélpapírt. Az így kapott tésztacsíkot is megvajazzuk, azután megint három rétegbe hajtjuk. Fóliával letakarjuk és 20 percre félretesszük.

A másik tésztával ugyanígy járunk el.




Amíg a tészták pihennek a túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt vagy búzadarát, a sót és tekerünk rá borsot. Ha bolti, szárazabb túrót használunk, akkor egy evőkanál tejföllel lazíthatjuk. A medvehagymát finomra aprítjuk és a túróhoz keverjük.




Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit.

Az egyik hajtogatott, pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 35 x 50 cm nagyságú téglalap formára nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a medvehagymás túró felét, majd a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. Ezután a tekercset egy éles késsel 8 egyforma darabra vágjuk.




 A kezünkkel mindet kissé ellapítjuk, azután a sütőpapíros tepsire fektetjük. Egy fóliával letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk.

Közben a másik tésztát is ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük a maradék túróval, feltekerjük, darabokra vágjuk és sütőpapíros tepsire fektetjük.

A MIELE sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésre előmelegítjük.


A megkelt tekercseket lekenjük a félretett tojással és megszórjuk a hagymavirágmaggal vagy szezámmaggal. A tepsiket egymás után a sütőbe toljuk és a péksüteményeket kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A túrós-medvehagymás párnákat rácsra szedjük hűlni. Frissen kínáljuk.



Tipp: medvehagyma helyett kaporral is készíthetjük.



1 megjegyzés:

LaraThrone írta...

Mi szeretjük s medvehagymát. Meg amúgy bármilyen hagymát. Legutóbb hétvégén medvehagymás sajtlevest csinaltunk. Előtte még spenót helyett használtuk spagettire.