2023. február 27., hétfő

Szegedi sós vajas kifli

 


Szegeden a Széchenyi téren volt régen egy tejivó. Népszerű hely volt, sokan szerettek oda járni leginkább túrógombócért és túrós csuszáért. Emlékeim szerint lehetett kapni süteményeket is, bár ritkán tértünk be és fogyasztottunk valamit helyben. Volt egy világbajnok sós kiflijük is. Annyira kedvelt volt, hogy egy ablakon keresztül az utcáról is meg lehetett vásárolni. Gyakran álltunk meg érte, sokszor még frissen, forrón kaptuk. 

A tejivó már régen bezárt, de a kiflire még mindig emlékszem. Az biztos, hogy szép pirosra sült nagy, duci kiflik voltak, a tetejükre pedig sós mázat csorgattak. A tésztája emlékeim szerint édeskés volt és vajas (lehet, hogy margarinos?). 

Persze az is lehet, hogy az ízére már nem pontosan emlékszem, de minden esetre most megalkottam a a saját sós vajas kiflimet. 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg kenyérliszt

6 dkg cukor

1,5 tk. só

5 dkg puha vaj

1 tojás

1,5 dl tej

1.3 dl víz

2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

8 dkg hideg vaj

Sós máz:

2 ek. liszt

2 tk. só

4-5 ek. víz

 


Fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és alaposan elkeverjük.

A tojást felverjük, és kb. két evőkanálnyi mennyiséget félreteszünk.

Tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a többi cukrot és a sót, elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a többi tejet, a vizet, a tojást, a közben felfutott élesztős tejet és a puha vajat. Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tésztánk szép sima, fényes felületű és hólyagos, kelesztőtálba tesszük és letakarjuk. 30 percig kelni hagyjuk, azután finoman átgyúrjuk, megint letakarjuk és további 20 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, azután letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.

Amíg a tészta pihen, a hideg vajat 12 egyforma darabra vágjuk.



A pihentetett kis gombócokat a kezünkkel csepp formájúra sodorjuk. 



Miután az összessel végeztünk, mindet háromszög alakúra nyújtjuk. Kb. 40-45 cm hosszú és 8-10 cm széles tészták aljára teszünk egy-egy szelet hideg vajat.



 A tészta alját ráhajtjuk, majd a vaj körül alaposan lenyomkodjuk, a vajat becsomagoljuk. Ezután feltekerjük a kifliket.







Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk és a kifliket ráültetjük. Kiválasztjuk a MIELE sütő 15 perces kelesztőprogramját és a tepsit betoljuk a sütőbe.

Amikor a program leáll, a tepsit kivesszük és a sütőt átkapcsoljuk alsó-felső sütésre, 190 fokra.

Ha a sütőnknek nincs kelesztő programja, a tepsit letakarjuk egy fóliával és a kifliket szobahőmérsékleten 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Amíg a sütő melegszik a kifliket a félretett tojással lekenjük. A tepsit betoljuk a sütőbe és 25 percig sülni hagyjuk.

Közben elkészítjük a sós kencét. A lisztet és a sót a vízzel tejföl sűrűségűre keverjük.



25 perc után kivesszük a tepsit a sütőből és egy kanál segítségével megcsorgatjuk a só-liszt keverékével. A tepsit visszatoljuk a sütőbe és még öt percig sülni hagyjuk.

A pirosra sült kifliket rácsra szedjük és kihűtjük. Frissen kínáljuk.




 


Nincsenek megjegyzések: