2023. január 31., kedd

Parmezános bagettek

 


Ezek a kis egyenes kiflik, bagettek kiválóan alkalmasak szendvics készítésére, de önmagukban is nagyon finomak egy pohár tejjel, tejes kávéval vagy kakaóval. 

Előtésztát, vagy más néven öregtésztát készítettem hozzá, de természetesen anélkül is elkészíthető, ilyenkor a gyakorlott házipékek tudják, hogy az élesztő mennyiségét kell a duplájára emelni, minden más marad. Ebben az esetben 9 helyett 8 darabra osztanám a tésztát. 

Előtészta helyett a hűtőben lévő felesleges kovászt is fel lehet használni hozzá. 

A parmezántól karakteresebb ízt kap, de sima reszelt sajttal is el lehet természetesen készíteni.

Előtészta:

5 dkg kenyérliszt

5 dkg tk. búzaliszt

3 g friss élesztő

1 dl langyos víz

A langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd beleszórjuk a liszteket. Egy spatulával alaposan összekeverjük annyira, hogy a lisztszemek nyirkosak legyenek, de dagasztani nem kell. A tálat letakarjuk 3-4 órát a konyhapulton hagyjuk, majd éjszakára betesszük a hűtőbe.

 

Tészta:

40 dkg finomliszt

10 dkg kenyérliszt

20 dkg előtészta (az összes)

1 kisebb tojás

2 dl víz

1 dl tej

2 tk. cukor

2 tk. só

1 dkg friss élesztő

5 dkg puha vaj

 

Töltelék:

8 dkg puha vaj

10 dkg reszelt parmezán sajt

 

Dagasztógép táljába öntjük a vizet, a tejet, a tojást, belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot és beletépkedjük az előtésztát (egyenesen a hűtőből). Ezután a tálba szitáljuk a liszteket is, majd a gép alacsony fokozatán 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Rászórjuk a sót, és magasabb fokozatra kapcsolva 2-3 percig tovább dagasztjuk. Ezután ismét alacsonyabb fokozatra kapcsolunk és a kockára vágott puha vajat több részletben a tésztához adjuk. Addig folytatjuk a dagasztást, amíg a tésztánk elengedi a tál oldalát és az alját, kb. 2-3 perc.



A puha, de nem ragacsos tésztát kitesszük a munkapultra és gömbölyűre, feszesre húzzuk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük. A MIELE sütőn kiválasztjuk a 15 perces kelesztő programot. A tésztát behelyezzük a sütőbe, a programot elindítjuk. Amikor leáll, a sütőt kikapcsoljuk, de a tésztát még 15 percig a sütőben hagyjuk.

Ha nincs a sütőnknek kelesztő programja a tálat letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk a tésztát duplájára kelni. Ha hűvös van a konyhában, akkor a 27-28 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Ezután kivesszük, a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 9 egyforma darabra vágjuk. Az előformázáshoz mindet kilapogatjuk a kezünkkel és lazán feltekerjük. Egy fóliával letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.






A hosszúkásra formázott tésztát magunk elé vesszük és kb. 10-12 cm x 25-28 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőlük. Mindet megkenjük puha vajjal és szórunk rá egy-egy teáskanál reszelt parmezánt.

A tésztákat a rövidebb oldaluktól kezdve feltekerjük, a két végüket csinosra igazítjuk.




A maradék parmezán sajtot egy lapos tányérra szórjuk. A megformázott bagettek tetejét vízzel vékonyan lepermetezzük, majd mindet belemártjuk a sajtba. Ezután sütőpapíros tepsire ültetjük őket. 



Kiválasztjuk a MIELE sütő 30 perces kelesztőprogramját és a tepsit betoljuk a sütőbe. Ha nincs kelesztőprogram, akkor a tepsit letakarjuk egy fóliával és a konyhapulton, vagy a 27 fokra előmelegített sütőben kelesztjük duplájára. 




Amikor a program leáll, a tepsit kivesszük és a sütőt átkapcsoljuk gőzbevezetésre, egy gőzbefúvásra, 160 fokra.

Gőzös sütő nélkül 180 fokra melegítjük elő a sütőt, alsó-felső sütésre. A megkelt kifliket lepermetezzük vízzel, mielőtt a sütőbe toljuk a tepsit, majd az előmelegített sütő oldalára is permetezünk egy kis vizet.

A megkelt tésztákat egy éles pengével hosszában kb. 2 mm mélyen bevágjuk, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A bagetteket kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Rácsra szedjük hűlni. Frissen kínáljuk.

Tipp:

A tészta kenéséhez használt vajba reszelhetünk fokhagymát.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek, finomak lehetnek!

Brigi írta...

Kedves Limara! A fagyasztóba van öregtésztám, ami a Te könyved receptje alapján készült. Azt is használhatom hozzá? Köszönöm Brigi