2022. szeptember 30., péntek

Csokis márványkalács



Egyszerű kalácstészta csokoládé lappal rétegezve. A látszat ellenére nem olyan bonyolult elkészíteni. A kalácstésztát narancs héjával ízesítettem, a csokoládés lapot pedig épp egy gondolatnyi tonkababbal, ez utóbbit persze el is lehet hagyni, helyette lehet akár vanília, sőt pici csili is, bár nem tudom, annak mennyire érződne ki az íze is. A narancs sem lett annyira érezhető, mint amennyire szerettem volna, a csoki íze erőteljesebb. Legközelebb talán narancsos olívaolajat fogok belecsorgatni, annak intenzívebb az íze.

Elkészíteni mindenesetre nagyon szórakoztató volt, a végeredmény gyönyörű, ráadásul az íze, állaga is csodás. Egy csésze kávé, vagy tea mellé tökéletes kísérő, de ünnepi asztalon is megállja a helyét szerintem. 


Tészta hozzávalói:

150 g kenyérliszt (vagy rétesliszt)

150 g finomliszt

30 g cukor

1 közepes méretű tojás

60 g víz

50 g langyos tej

30 g puha vaj

fél narancs reszelt héja

1 mk. só

15 g friss élesztő

Csokoládés réteg hozzávalói:

60 g étcsokoládé

50 g tej

20 g vaj

30 g cukor

10 g liszt

5 g étkezési keményítő

20 g holland kakaópor

csipet só

csipet reszelt tonkabab vagy 1 mokkáskanál vanília eszencia

Tetejére:

1 kanál tej

1 kanál olvasztott vaj





A csokoládés réteg készítésével kezdjük. A tejet, a vajat, a csokoládét és a cukrot lábasba mérjük. Állandó kevergetés közben addig melegítjük, amíg a csokoládé és a vaj felolvad. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és a cukrozatlan kakaóport, és simára keverjük. Visszatesszük a tűzre és alacsony lángon egy-két perc alatt, állandóan kevergetve puding sűrűségűre főzzük. Ne főzzük nagyon keményre, mert a hűtés alatt még szilárdulni fog.

Egy fóliát kiterítünk, ráöntjük a masszát, a tetejére is borítunk egy fóliát, majd kb. 15x15 cm nagyságú négyzet formára igazítjuk, nyújtjuk. Betesszük a hűtőbe.



Elkészítjük a tésztát. A langyos tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan elkeverjük és 5 percre félretesszük.

Addig tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a hideg vizet, a tojást, a puha vajat, a közben felfutott élesztős tejet és ráreszeljük a narancshéjat. Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a puha, de nem ragacsos tésztánk elválik az edény falától, a felülete szép sima és fényes, kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk és kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és még 15 percig pihentetjük.

Addig egy kb. 25 x 11 x 10 cm nagyságú sütőformát kivajazunk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 30 x 30 cm nagyságú négyzetformára nyújtjuk. A közepére rátesszük a lehűlt csokoládés lapot. A tészta négy sarkát a csokoládés rétegre hajtjuk, jól összezárjuk, majd a tészta széleit is összenyomkodjuk. Liszttel meghintjük, megfordítjuk és egy irányban, magunktól el és vissza, kb. fél cm vastagságú téglalapformára nyújtjuk.



Finoman belisztezzük, megfordítjuk és a rövidebb oldalával kezdve háromba hatjuk, mint egy levélpapírt. Ezután elforgatjuk kilencven fokkal és ismét fél cm vastag téglalapot nyújtunk belőle. Megint háromba hajtjuk és kilencven fokkal elfordítjuk.




Az utolsó nyújtás következik. Most kb. 25 cm (vagy amilyen hosszú az előkészített formánk) x 30 cm nagyságú, fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk.

 A tésztát a rövidebb oldalától kezdve a feléig feltekerjük, a másik felét pedig egy éles késsel 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat kissé elforgatjuk, hogy a vágott éle nézzen felfelé, majd a tésztát a csíkokon is végig görgetjük.





Amikor készen vagyunk, az előkészített formába tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt, én a MIELE sütőt



Kiválasztjuk a 15 perces kelesztési programot és az edényt a sütőbe toljuk. Amikor a program lejár, az edényt még 15 percig a sütőben hagyjuk, amíg a tésztánk duplájára emelkedik. ( Vagy a konyhapulton hagyjuk letakarva amíg duplájára emelkedik) Akkor kivesszük és a tészta felületét egy kanál tejjel lekenjük. A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre állítjuk. 

Az edényt betoljuk az előmelegített sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, majd 10 perc után a kenyeret kivesszük a formából és a rácson teljesen kihűtjük, azután frissen kínáljuk.












Nincsenek megjegyzések: