2022. augusztus 31., szerda

Tahinis kalács

 



Kalácsot általában kakaóval, csokival, fahéjjal, mákkal, dióval, túróval szoktunk tölteni, ha nagyon cifrázzuk, akkor habcsókkal, és ez egy tényleg mind nagyon jó is. 

A megszokottól viszont néha jó eltérni, érdemes kipróbálni a tahinit, a szezámmagkrémet is tölteléknek, higgyétek el, nem csak a csicseriborsóhoz passzol. Olyan íze van, mint az égetett cukros diónak, ami nekem a gyerekkoromat idézi.

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

2 ek. cukor

1 tk. só

1 tojás

1 tojássárgája

2,5 dkg friss élesztő

3 dl langyos tej

6 dkg olvasztott vaj

 

Töltelék:

2 dl tahini

15 dkg nádcukor

Szóráshoz:

1 ek. szezámmag



 Fél deciliter langyos tejbe beleszórtam 1 tk. cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Alaposan elkevertem és 10 percre félretettem.

Az egész tojást felvertem, majd kb. két evőkanálnyi mennyiséget félretettem a lekenéshez, a többit adtam a tésztához. 

Tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót és a maradék cukrot, összekevertem. A közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a többi tejet, az olvasztott vajat, a felvert tojást, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Kézzel alaposan kidagasztottam a tésztát, természetesen használhatunk dagasztógépet is. A szép hólyagos, rugalmas, sima és selymes felületű tésztát tálba tettem, letakartam és 45-50 perc alatt duplájára kelesztettem.

Amíg a tészta kelt, sütőpapírral kibéleltem egy nagyobb, 30 cm x 15 cm x 10 cm nagyságú kenyérsütőformát.

A megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára borítottam és kb. 40 x 50 cm nagyságú téglalapformára nyújtottam. A tahinit egy kanállal jól átkevertem, majd a tésztára csorgattam és egy spatulával egyenletesen elkentem. Rászórtam a cukrot, majd a tésztát a hosszabbik oldalától kezdve feltekertem.




A tésztarúd mindkét végéből levágtam kb. 5 cm hosszúságú darabot, majd a megmarad tésztát hosszában kettéhasítottam úgy, hogy a végén 3-4 cm egyben maradjon.

A tészta két szárát széthúztam, és az egyik levágott tésztarózsát a végéhez tettem:




Most a két szálat egymással kereszteztem, az utolsó csavarás előtt a másik tésztarózsát is a szárak közé tettem. A megformázott kalácsot óvatosan a formába emeltem. 






Bekapcsoltam a MIELE sütőmet, az edényt a sütő közepére a rácsra tettem, kiválasztottam a sütemények-kelttészta-15 perces kelesztés programot (vagy letakarva szobahőn 30 percig kell keleszteni). Amikor lejárt, a tésztát kivettem, a sütőt pedig átkapcsoltam az alsó-felső sütés programra, 180 fokra.



Amíg a sütő melegedett a tészta tetejét megkentem a félretett tojással és meghintettem a szezámmaggal.

A kalácsot visszatettem az előmelegített sütőbe és 45-50 perc alatt szép pirosra sütöttem.





Rácsra tettem, kb. 10 percig a formában hagytam a tésztát, majd kivettem és megvártam, amíg szobahőmérsékletűre hűlt.

Frissen kínáltam, de a töltelék miatt napokig puha marad.

 

Tipp: Tahinit, azaz szezámmagkrémet saját magunk is készíthetünk. Egy csésze szezámmagot száraz serpenyőben illatosra pirítunk, majd késes aprítóban finomra őrüljük. olívaolajat csorgatunk hozzá és sűrű krémmé keverjük.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép a kalácsod! Jó hogy a végén azt is megtudtam hogy mi a tahini mert eddig nem hallottam erről. Formázás kicsit aprólékosnak tűnik de megéri a fáradtságot mert nagyon szép!

Zsuzsanna Erdei írta...

Kedves Éva, csodaszep ez a kalacsa is....koszonom a rengeteg fantasztikus receptet. Sokat jelentenek ezek a csaladomnak, mert minden suteskor egy kis Magyarország varazsolodik az otthonunkban tobb ezer kilometerre a hazanktol..szeretnem megtudni, hogy miert fontos, hogy nadcukrot hasznalt ehez a recepthez. Itt (USA)csak nadcukor van, sokkal edesen mint a repacukor, es pont ugy viselkedik sutesnel, fozesnel is mint a repacukor. Szep napot,koszonom!