2022. október 28., péntek

Sütőtökös-csokis kifli

 


Gyönyörű napsütéses őszi időt idéz ez a péksütemény nekem. A sárga tészta sütőtökkel ízesített, a barna tészta pedig csokis. A tök íze nem annyira érződik, a csokis a hangsúlyosabb. Ha lett volna éppen itthon egy narancsom, akkor annak a héját is belereszeltem volna a sárga tésztába. Különlegességét a formázása adja. Lépésről lépésre fotóztam, nem bonyolult, könnyű elkészíteni.

Sárga tészta:

250 g liszt

100 g sült tök

30 g puha vaj

40 g tojás

30 g cukor

fél mk. só

10 g friss élesztő

kb. 30 ml tej


Barna tészta:

230 g liszt

20 g holland kakaópor

30 g puha vaj

30 g cukor

40 g tojás

fél mk. só

kb. 120 ml tej

1 dkg friss élesztő


Egy nagyobb, vagy két kisebb tojást felverünk. Kimérünk belőle 2x 40 grammot, a többit félretesszük a lekenéshez.

Elkészítjük a sárga tésztát. A tejbe beleszórunk egy mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és pár percre félretesszük.

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a sütőtökpürét, az élesztős tejet és a kimért tojást. Egy spatulával elkeverjük, amíg nagyjából összeáll a tészta. Ezután hozzáadjuk a vajat és kézzel szép sima, puha, de nem lágy tésztát gyúrunk. A tálat vékonyan kikenjük olajjal, a tésztát visszatesszük, fóliával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
Ezután elkészítjük a barnatésztát is. Fél dl tejet kimérünk, beleszórunk egy mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és pár percre félretesszük.

Tálba szitáljuk a lisztet és a kakaóport, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót. Alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék tejet, az élesztős tejet és a kimért tojást. Egy spatulával elkeverjük, amíg nagyjából összeáll a tészta. Ezután hozzáadjuk a vajat és kézzel szép sima, puha, de nem lágy tésztát gyúrunk. A tálat vékonyan kikenjük olajjal, a tésztát visszatesszük, fóliával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.
30 perc után mindkét tésztát gyengéden átgyúrjuk, cipó formára igazítjuk, visszatesszük az edényekbe, letakarjuk és még 30 percig kelni hagyjuk.


Ezután mindkét tésztát 12 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd letakarva 20 percig pihentetjük.


Egy nagy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.

A megkelt gombócokat kézzel 3-4 mm vastag körlappá nyomkodjuk, majd egymás tetejére teszünk egy-egy sárga és barna lapot. Most a kettőt együtt tovább nyújtjuk, amíg kb. 12 cm átmérőjű lesz a kétszínű körlapunk. Ha nyújtás előtt a munkalapra pár csepp olajat kenünk, könnyebb dolgunk lesz.
A kinyújtott tészták közepét egy éles késsel vagy tésztakaparóval keskeny háromszög alakban bevagdossuk. A vágások végén, mindkét oldalon a tészta szélét összecsípjük. A tésztát megfordítjuk és az összecsípett részektől kezdve mindkét oldalról feltekerjük a közepéig. 

Amikor összeérnek, óvatosan összenyomkodjuk. A tésztát visszafordítjuk és finoman meggörgetjük a munkalapon. A csinos kifliket a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

Beállítjuk a MIELE sütő 30 perces kelesztő programját és a tepsit a sütőbe toljuk. (Nyáron a munkapulton hagyjuk kelni 30 percig) Ha nincs kelesztőprogramunk, a sütőt 27 fokra melegítjük.


A megkelt kifliket a félretett tojással lekenjük, közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésre állítjuk.

A tepsit visszatoljuk a sütőbe és a kifliket kb. 25 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedjük hűlni. Frissen kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések: