2020. április 4., szombat

Kovászos húsvéti kalács



A blogon az egyik legnépszerűbb recept a Húsvéti kalács. Pár nap és itt az ünnep, viszont sokaknak nincs élesztője vagy csak kevés van. Az ő kedvükért a kedvenc tejszínes kalácsot most elkészítettem kovásszal. Párszor megsütöttem, mire azt az ízt kaptam, amit nagyon vártam. Az áttörést a tejes kovász hozta, amiről azt hiszem Szabi péktől hallottam még, amikor legutóbb személyesen is találkoztunk. 

Ezzel a kovásszal kezdjük az előkészületeket. A sütést megelőző este (vagy kb. 8 órával) állítjuk össze:

50 g fehér kovász
45 g meleg (de nem forró) tej
1 ek. méz
100 g kenyérliszt

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és a kemény tésztát egy fedeles dobozba vagy üvegbe tesszük. 8-10 órára egyenletesen meleg helyre tesszük. Például mikróba, mellé tehetünk egy bögre forró vizet.

Tészta:

2 dl habtejszín
1 dl zsíros tej
70 g cukor
2 tojássárgája
az összes tejeskovász
500 g finomliszt
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
1 tk. só

egy tojás alekenéshez
szemes mák


Meglangyosítjuk a tejszínt és a tejet, tálba öntjük. Beleszórjuk a cukrot, beletesszük a  tojássárgákat és egy spatulával, vagy habverővel simára keverjük.
Beletépkedjük a kovászt, azzal is elkeverjük, majd rászitáljuk a liszteket. Kézzel (pl. a csapkodós módszerrel) alaposan kidolgozzuk a tésztát, a vége felé adjuk hozzá a sót is. Akkor jó a tésztánk, ha szép sima, hólyagokkal teli, puha, de rugalmas és nem tapad a deszkához. vékonyan kikenünk vajjal egy tálat, a tésztát beletesszük, a tejejét is végig simítjuk a vajas kezünkkel majd lefedjük.
Huzatmentes helyre tesszük és egy órán keresztül pihentetjük, érleljük. 
Egy óra múlva kitesszük a munkapultra fejjel lefelé, négyzet formára igazítjuk, majd meghajtogatjuk. A felső harmadot a középsőre hajtjuk, arra az alsó harmadot, majd ugyanígy teszünk oldalról is. A tésztát megfordítjuk, visszatesszük a tálba és langyos hejre tesszük. Ezt a hajtogatást még 2x megismételjük 45-60 percenként. A harmadik hajtás után ismét pihentetjük kb. 45 percig.
Ezután kitesszük a deszkára, óvatosan négyzet formára húzzuk és annyi darabra vágjuk, amilyen fonással szeretnénk megfonni. Én mérleggel lemértem a darabokat, hogy biztosan egyformák legyenek. A kapott kis négyzeteket, amik tele vannak levegőbuborékokkal ha jól dolgoztunk, megint háromba hajtjuk (mint egy levélpapírt), de arra ügyeljünk, hogy ne bánjunk velük durván. A kis csomagokat fóliával letakarjuk és langyos helyen 30 percig pihentetjük.
Ezután egyesével megsodorjuk őket. Magunk elé teszünk egy ilyen háromrét hajtott tésztát és óvatosan feltekerjük. Arra kell figyelni, hogy ne törjük össze a tésztát, de a tekerés határozott legyen. Ezután megfelelő hosszúságúra sodorjuk.
Amikor az összes szál egyforma hosszúságú, megfontjuk a kalácsot. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és azonnal vékonyan lekenjük egy felvert tojással. Ha hűvös van, mint most, akkor a tepsit betoljuk a sütőbe és a világítást rákapcsoljuk, vagy kb. 30 fokra a sütőt meglangyosítjuk. A kalácsot kb. másfél órát kelni hagyjuk. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből és 200 fokra előmelegítjük. Közben a kalácsot lekenjük megint a felvert tojással.



A tepsit a forró sütőbe toljuk, a kalácsot 10 percig magas hőfokon sütjük, majd visszavesszük 175-180 fokra és még 30-35 percig sütjük.
Rácsra tesszük és teljesen kihűtjük mielőtt felvágjuk. Én nem bírtam ki, még melegen megvágtam. 





22 megjegyzés:

ILDIKONL írta...

Szia Limaram!

Gyonyoru lett.
Noha jo regen kovaszoltam, ki fogom probalni es sutok egyet a lanyomeknak is.
Koszonjuk a Jo es Finom recepteket!
Szia!
Ilnikonl

Viki írta...

Kedves Limara! Hűtőben lévő fele bl80 fele tk rozs kovászom van. Ezzel jó lehet? Fel kell éleszteni hozzá?

Unknown írta...

Sajnos nekem nem sikerül kovászt nevelni .Többször próbáltam ,kb a harmadik napon felugrik a víz a tetejére és nem sikerül helyrehozni😔

monyi írta...

Csodálatos! Köszönöm, megsütöm!

Narita írta...

Nekem teljeskiörlésű es bl55 keverékű kovászom van, azzal is működik?

porter írta...

A “feltekerjük” az mit jelent? Nem nagyon értem.

A.Rita írta...

Megsütöttem a kalácsot, és a sütés végére a fonat egybesimult, a kalács oldalt kirepedt. Ennek mi az oka:nem kelt meg eléggé a tészta? Nyersen befonva szép volt a fonat, a tésztával jó volt dolgozni...

A.Rita írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
gizella írta...

Nekem is harmadjára sikerült. Kis csalással. 50g liszt 50g víz és egy kis kanál kefír (vagy joghurt) utána minden nap reggel értettem, majd a negyedik naptól reggel este

Semma írta...

Szia! A kovászt ez előtt még frissíteni kell, vagy a hűtőből kivett anyakovásszal kezdjük előző este?

Mari írta...

Mint a beiglit

Eszter írta...

Kedves Limara! A recept alapján megsütöttem, gyönyörű lett és hihetetlen finom! Nagyon köszönöm!

Judit írta...

Szia! Kemencében szeretném megsütni a kalácsot.Mit tanácsolsz, hány foknál tegyük be?

Unknown írta...

Isteni lett kalács! Köszönöm a receptet!

Unknown írta...

Bl80as lisztbol (kenyerliszt) erdemes csinalni, abbol biztosabb, hogy sikerul

Hidi írta...

Ez nagyon finom lett! Hálás köszönet a receptért!

Agnes Nemes-Chow írta...

15 percnel mutatja Limara: https://www.youtube.com/watch?v=999N9-ZN1fg

Slowly fashion írta...

Isteni finom lett, még soha nem ettem ennyire finomat!
Nagyon köszönöm!

Unknown írta...

Kissé nehezen indult a készítése...igen tudnom kellett volna a főzőtejszín nem tejszín...a konyhai dagasztó megadta magát...kalácsnak pedig lennie kell, mert a kovász gyönyörű volt. Elő kezekkel vajjal langyos tejjel és addig dolgoztam, míg a hólyagok meg nem helentek rajtam peddig az izzadtság csepjei. Megérte! Nem tudom leírni mennyire finom lett a kalács.

Horváth Nikoletta írta...

Kedves Limara! Ki fogom próbàlni,bàr nem tudom növènyi tejjel sikerül e! Sajnos a kislànyom tej és tojásallergiàs,szóval még a tojàst is tojàshelyettesítő porral pótolom!

Emese írta...

Megsütöttem. Kicsit tovább kelt a végén, mert elmentünk bringázni családilag és később értünk vissz a fél órával, de így is nagyon jól sikerült. Egy nap alatt el is fogyott. Kezdhetem előröl. :) Köszönöm!

Unknown írta...

Ha margarinnal és növényi tejjel pótolnám a tejszínt és tejet milyen arányokkal kell dolgoznom? Illetve puha margarin vagy olvasztott legyen és mikor dagasszam bele? Köszönöm!