2020. április 3., péntek

Kenyérsütés öregtésztával



















fotó: Körmendi Imre


Öregtésztát kétféle módon készíthetünk vagy nyerhetünk.
Az első, hogy az előzőekben leírt élesztős tésztánkból formázás előtt kiszakítunk egy kb. 25 dkg-os darabot. Beletesszük egy fedeles dobozba (kicsit nagyobba mert kb. háromszorosára fog kelni), és azonnal betesszük a hűtőbe. A következő kenyérsütéshez ezt felhasználjuk, majd abból a tésztából is kiveszünk egy adagot formázás előtt és hűtőbe tesszük. Így mindig van egy adag öregtésztánk.
A másik lehetőség, hogy készítünk egy nagyobb adag ilyen előtésztát, azt betesszük a hűtőbe és abból veszünk ki sütéshez. Amikor elfogy újat készítünk.
Az öregtésztához 3 dl langyos vízben feloldunk egy dkg friss élesztőt vagy egy teáskanál porélesztőt. Hozzáadunk 50 dkg kenyérlisztet és összegyúrjuk. Nincs szükség hosszadalmas dagasztásra, amikor összeállt egy gombóccá beletesszük egy nagyobb fedeles edénybe és letakarjuk. A konyhapulton hagyjuk 8-10 órán keresztül (nyári kánikulában 3-4 órát), majd betesszük a hűtőbe. Innen veszünk ki belőle, amikor sütni szeretnénk. Ez a tészta egy hétig remekül el van a hűtőben, ráadásul nagyon jól fagyasztható is. Ki kell adagokba mérni, és kiolajozott tasakokban mehet a hidegre. Felhasználás előtt a munkapultra tesszük és hagyjuk, hogy kiolvadjon.
Öregtészta használatával az alapkenyérrecept annyiban változik, hogy az élesztő mennyiségét felére csökkentjük, és hozzáteszünk kb. 20 dkg előtésztát.
50 dkg kenyérlisztet elvegyítünk 2 csapott tk. sóval, hozzáöntünk 3 dl vizet, amiben feloldottunk 1 dkg friss élesztőt (vagy 1 tk. szárított élesztő) és 20 dkg öregtésztát. A már előzőleg megismert módon alaposan kidagasztjuk a tésztát, a végén beledolgozunk 2 evőkanál olajat is.
A kelesztési mód és idő, valamint a formázás, majd a sütés ugyanúgy történik, mint amikor csak élesztővel készítjük.
Most, hogy az élesztőből is kevés van, érdemes az öregtésztát is szaporítani. A megmaradt vagy a három-négy napja hűtőben lévő öregtészta súlyát lemérjük és hozzáadunk ugyanannyi mennyiségű lisztet, és fele annyi vizet. Kemény tésztát gyúrunk belőle. Fedeles edényben a konyhapulton hagyjuk kb. 8 órán keresztül.
Ezután, ha frissen használjuk, akár élesztő hozzáadása nélkül is dolgozhatunk vele. Kicsit többet adunk a többi hozzávalóhoz belőle.
50 dkg kenyérlisztet elvegyítünk 2 tk. sóval, hozzáadunk 3 dl vizet és 25-30 dkg friss öregtésztát. A szokott módon bedagasztjuk, a végén beledolgozunk 2 ek. olajat is.
A kelesztés kicsit hosszabbodhat. Dagasztás után hagyjuk egy órán keresztül kelni, majd gyúrjuk át és 15-20 percre takarjuk le. Formázzuk meg és ültessük sütőpapírra vagy sütőpapíros edénybe. A formázás utáni kelesztést ujjpróbával ellenőrizhetjük.  Ha az ujjunkkal megbökjük a tésztát és még keménynek, nagyon rugalmasnak érezzük, az ujjunk helye azonnal el is tűnik, akkor a tésztánk még keletlen. Ha megnyomva kissé enged, az ujjunk helye halványan megmarad, vagy csak nagyon lassan húzódik vissza, akkor épp megfelelő a kelesztés, mehet a sütőbe. Ha a tésztánk megbökve nagyon puha, az ujjunk helye teljesen megmarad, a széle összeesik, akkor már túl vagyunk az ideális kelesztési időn. Ilyenkor megpróbálhatjuk újra formázni, vagy nagyobb túlkelesztés esetén eltehetjük öregtésztának.
A megmaradt frissített öregtésztát betesszük a hűtőbe. Innen használhatjuk úgy, hogy adunk mellé élesztőt, vagy ha plusz élesztő nélkül szeretnénk sütni, akkor sütés előtt 8 órával megint ráfrissítünk.



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy az öregtésztának mitől lesz szúrós, enyhén acetonos az illata? Illetve ilyenkor mit lehet vele kezdeni? Válaszodat előre is köszönöm.
Beatrix