2015. május 15., péntek

Tökmagos buci























Tökmag imádóknak. A kis zsemlék kívül-belül tele vannak magokkal, sőt van benne tökmagolaj is, amitől enyhén zöldes színű a péksütemény, de nem kell megijedni, nem bizarr módon.
Reggel zabkását készítettem, még a konyhapulton volt a zabpehely amikor a zsemle tésztáját kezdtem összeállítani. Így abból is került bele, de liszt formájában, a pelyhet megdaráltam egy kávédarálóval.
A puha, szaftos bélzet érdekében pedig joghurtot használtam, a jobb íz, és az eltarthatóság miatt öregtésztát is tettem bele.

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg zabpehelyliszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. tökmagolaj
  • 15 dkg joghurt
  • 2 dl víz (+ 2 evőkanál)
  • 20 dkg öregtészta
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 8-10 dkg pirított tökmag
Tálba szitáljuk a finomlisztet, elkeverjük a zabliszttel, 5 dkg tökmaggal és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a joghurtot, és a tökmagolajat (maroslelei olajat használtam), beletesszük a darabokra tépkedett öregtésztát és rámorzsoljuk az élesztőt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Ha a tészta megkívánja, akkor hozzáadjuk a + 2 ek. vizet is. 
Amikor a tésztánk szép sima, fényes felületű és nem ragad már a kezünkhöz vagy a tálhoz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és 30-40 percig kelni hagyjuk. 
Finoman belisztezzük a deszkát és rászórjuk a maradék tökmagot. Erre fordítjuk a megkelt tésztát és a kezünkkel kb. 1 cm vastag téglalapot nyomkodunk belőle. A téglalapot gondolatban megfelezzük és a felső részt az alsóra hajtjuk úgy, hogy az alsó rész kb. 2-3 centivel hosszabb legyen. A tészta jobb és bal szélét, majd az alját is visszahajtjuk, így egy szabályos téglalap formát kapunk.

Lerajzoltam:

















A kezünkkel kb. 40 cm x 16 cm nagyságúra igazítjuk. Egy éles késsel előbb hosszában elfelezzük, majd keresztben 5 egyforma részre vágjuk. Így 10 db kb. 8 x 8 cm nagyságú négyzeteket kapunk.




Óvatosan sütőpapíros tepsire emeljük őket. Egy ruhával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt zsemlék tetejét alaposan lepermetezzük vízzel, a deszkán maradt tökmagokat a tészták tetejére szórjuk és a tepsit az előmelegített sütőbe toljuk. 




















A sütési idő kb. 25-30 perc.
A pirosra sült péksütemények rácsra szedjük hűlni.







3 megjegyzés:

Bridge írta...

Szia Limara!
Nagyon szépek lettek, és biztosan finomak is.
Az jutott eszembe, hogy megkérdezzem, nincs-e kedved egyszer a Prin@essék tökmagos pogácsáját megsütni? :)
Tudom, borzasztó szemtelen vagyok. De ahányszor csak magam fogtam bele, valahogy beletört a bicskám. Pedig a honlapjukon még az összetevők is fenn voltak.
Brigi

barack007 írta...

Kedves Limara!

Ez valami Isteni!! Az egész család degeszre ette magát :)
Köszönjük!

Kata

Unknown írta...

Mennyei :-) egyszer kihagytam az olajat (véletlenül) és még úgy is elfogyott... de azert ne próbáljátok meg nélküle :-) köszönjük, ismét! !