2015. május 31., vasárnap

Eton Mess


Egy könnyed kis angol klasszikus, ami garantáltan függőséget okoz. Fő alkotó elemei a habcsók, tejszínhab és eper. olyasmi, mint egy pohárba zárt pavlova.
Szerettem volna rebarbarát is adni az eperhez, de ki érti miért, egyszerűen sehol sem lehet kapni, az idén még a piacon sem találtam. (Az enyém meg a csatorna ásás áldozatául esett..) Helyette az eper kapott egy kis bazsalikomos ízesítést, de ez persze el is hagyható.

Az egyetlen macerás része a desszertnek a habcsók elkészítése. vagyis az sem igazán macera, csupán előre kell gondoskodni róla. Persze lehet bolti habcsókot is használni, bár azzal csak karácsony környékén találkoztam eddig.

Habcsók:
  • 2 nagy tojás
  • 125 g porcukor
  • 1 tk. citromlé vagy almaecet
  • csipet só
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Egy nagyobb sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tojások fehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, közben 2-3 részletben beleszórjuk a porcukrot is. Amikor a hab sűrű és fényes hozzáadjuk a citromlevet (ecetet) is.

Kanállal 8 halmot teszünk a sütőpapírra, egymástól kissé távolabb. A tepsit betoljuk a sütőbe, a hőt azonnal 120 fokra mérsékeljük és a habcsókokat kb. 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt és a tepsit addig bent hagyjuk, amíg a habcsókok teljesen kihűlnek, de legjobb, ha egész éjszakára bent maradnak. Jól záródó dobozban sokáig eláll. 

Desszert:
  • 6 dl hideg habtejszín
  • 4 db habcsók
  • 50 dkg eper
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 bazsalikomlevél
  • 1 citrom leve
Az epret megmossuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. a többit feldaraboljuk,  A felét a cukorral, a citrom levével és a bazsalikommal felfőzzük, kissé besűrítjük, majd kihűtjük.Kihalásszuk a bazsalikom leveleket és a maradék epret is beleforgatjuk. 

A tejszínt alaposan lehűtjük (vagy 30 percre fagyasztóba tesszük) és kemény habbá verjük. beletördeljük a habcsókokat és hozzáadjuk az epermártás felét. Lazán elkeverjük, de nem teljesen, csak márványosra.

5 nagyobb poharat félig megtöltjük az epres habbal, a tetején elosztjuk a maradék eper öntetet, majd befedjük a maradék habbal. A félretett eperrel díszítjük. 
Azonnal fogyasztjuk, vagy tálalásig hűtőbe tesszük. 

3 megjegyzés:

MrsSame írta...

Múlt héten láttam,hogy Rachel Allen is készített. Mangó és málna volt talán benne?! Nagyon guszta volt. Én is szeretnék,de nekem most pár hónapig nem lehet ilyet enni. De utánna bepótolom!
Most picurkát irigykedem. :D

orsi írta...

most vétek nem epres desszertet készíteni :) használjuk ki míg lehet, télire meg raktározzunk sok sok eperdzsemet :) http://glurl.co/befozok

Medora írta...

Nagyon szép! Én nem vállalkozom habcsók sütésre: egyszer próbáltam a Pavlovát, rom lett. De ha lehet bolti habcsókkal is...