2013. november 6., szerda

Kölespelyhes cipó öntöttvas lábasban



















A kölessel még nem teljesen felhőtlen a kapcsolatunk, bár időnként készítek köretnek és egyre nagyobb lelkesedéssel fogyasztjuk (mazsolával összefőzve egészen finom), de a köleslisztet és a kölespelyhet nagyon szeretem kenyértésztába keverni. A gluténmentes kenyereknek nagyon jó ízt ad, de a hagyományos kenyereket is feldobja. Mivel gluténmentes csínjával kell vele bánni, mert lehúzza a tésztát. A kukoricához hasonlóan, jobban bevált a pehely használata, mint a liszté.
A cipócskát felforrósított öntöttvas lábasban sütöttem, mázas, gyönyörű BergHoff edényben. Az előre felforrósított vaslábasban a kemencéhez hasonló állapotot lehet előidézni, csodaszép kenyér sül benne.
Az ötlet a dnk (dagasztás nélküli kenyér) sütéséből fakad, bár annak a kenyérnek nem vagyok a híve.

Hozzávalók:
  • 350 g BL 80 liszt
  • 150 g öregtészta
  • 1 tk só
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. kölespehely
  •  2 dl víz
  • 1 ek. joghurt
  • 8 g friss élesztő
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a kölespehellyel.
A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a joghurtot, morzsoljuk az élesztőt, csorgatjuk az olajat és daraboljuk az öregtésztát. 
Nekilátunk a dagasztásnak, ha nagyjából összeáll egy gombóccá, akkor kitesszük a munkalapra és erőteljes mozdulatokkal addig gyúrjuk a tésztát, míg szép sima, fényes felületű lesz. Ez kb. 10-15 perces munka. Ne sajnáljuk, dolgozzuk meg jól!
Vagy válasszuk a könnyebbik utat és készítsük az összes hozzávalót a kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe és bízzuk a munkát a gépre!
A bedagasztott tésztát cipó formára igazítjuk, visszatesszük a tálba és letakarjuk. Kb. 30-35 percig hagyjuk kelni, szobahőmérsékleten.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és óvatos, de határozott mozdulatokkal átgyúrjuk. 
Ismét letakarjuk és újabb 10-15 percig pihentetjük.
Végül cipót formázunk belőle, majd egy ruhával kibélelt kerek kelesztőkosárba tesszük, fejjel lefelé. A ruhát előtte lisztezzük be. Kelesztőkosár helyett használhatunk bármilyen fém, műanyag vagy üveg edényt, lényeg a forma. Az edény átmérője ne legyen nagyobb, mint a vaslábosé!
Egy másik ruhával letakarjuk és kb. 45-50 percig kelni hagyjuk, megint csak szobahőmérsékleten.
Ezalatt előmelegítjük a sütőt, és vele az edényt is fedővel együtt 230 fokra.
Sütés előtt kivesszük az edényt, a megkelt tésztát óvatos mozdulattal belefordítjuk (előtte kevés lisztet hinthetünk a lábosba, de igazából nem fontos, ha kellően forró), gyorsan bevágjuk egy éles késsel, rátesszük a fedőt (kesztyűt ne felejtsünk el húzni) és betoljuk a sütőbe.
Kb. 40-45 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra.
A gyönyörű kenyeret rácsra tesszük hűlni és azonnal lepermetezzük kevés hideg vízzel.

















Fotó: BergHoff





















Szépséges öntöttvas lábasban sült kenyér Babette-nél is.

3 megjegyzés:

Danuta írta...

Ez a nem semmi! Nagyon profi,szepseges!

Unknown írta...

Kedves Limara!
Nagyon szép a kenyér.Hány cm-es a lábas átmérője?
Ani

Limara írta...

Köszönöm! 24...