2013. november 5., kedd

Gluténmentes és finom! - Könyvajánló


Rendszeresen kapok segítségkérő, már-már pánik hangulatú leveleket olyan kedves olvasóktól, akikről váratlanul kiderül, hogy lisztérzékenyek, gluténmentes diétára kell átállniuk. A legnagyobb sokkot talán a kenyerek, péksütemények okozzák, hiszen az eddig megszokott, finom, foszlós kenyerek helyett a vagy nedves- ragacsos, vagy száraz, már-már poros ízű, méregdrága rettenetekre kell áttérni. A kezdet mindig nehéz, sokszor kiábrándító, tudok olyanokról, akik inkább évek óta nem esznek kenyérfélét, annyit csalódtak.
 Ezért különösen nagy öröm, hogy végre-végre megjelent Kollár Anita gyönyörű, igazán színvonalas, hiánypótló szakácskönyve. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy még a megjelenés előtt kipróbálhattam néhány remek kenyérreceptet, és ezután kijelenthetem, hogy bizony lehet a gluténmentes kenyér is finom, sőt, ezeket a kenyereket szívesen fogyasztom én is.
A szerző, Kollár Anita több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett: ő volt a szakácskönyvek első számú tesztfőzője, és négy éven át a Stahl magazin vezető szerkesztője. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk. A könyv sorra veszi a legfontosabb gluténmentes alapanyagokat is, és hasznos tippeket, ötleteket ad ahhoz, hogyan használjuk őket a legjobb eredmény eléréséhez. Elmagyarázza, miként tudjuk a glutén hiányát megfelelő alapanyagokkal és konyhai trükkökkel ellensúlyozni, és a szükséges hozzávalók beszerzési forrásait is megadja.
A gyönyörűen illusztrált, közvetlen hangú könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk. 

A könyv megrendelhető a Gluténmentes és finom honlapján.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Idén januárban lett nálam (is)diagnosztizálva a gluténérzékenység, és ezt a gyönyörű könyvet a nővéremtől megkaptam a szülinapomra.