2013. augusztus 11., vasárnap

Őszibarack csatni (chutney)





















A héten három adagot főztem ebből az őszibarack csatniból (chutney), egyrészt mert annyira jó, másrészt mert annyira jó lesz majd karácsonyi gasztro ajándéknak. Mondjuk mikor meséltem a barátnőmnek róla, és el is magyaráztam neki, mi is az, akkor csak annyit mondott, hogy furcsa ízlésetek van, lekvárral eszitek a sülthúst....
Valóban, a csatni állagában hasonlít a lekvárhoz, ráadásul hidegen is fogyasztják, de ízében azért messze van tőle. Ez ugyanis egy fűszeres, édes, savanyú, többnyire csípős szósz, ami eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből készült, de ma már zöldségekből is készítik. Dél-Ázsiából származik. Húsokhoz, sajtokhoz, szendvicsekbe kiváló.
Mindhárom adagba többféle barackot tettem, került bele érettebb kopasz, kicsit keményebb fehér húsú és sárga húsú barack is, sőt a mai adagba gumibarackot vettem. Ezt őszintén szólva eddig nem ismertem, de az biztos, hogy most már vadászni fogom. Tömör, gyönyörű sárga húsú fajta, hihetetlen zamattal. Befőttet is ebből fogok eltenni, nem puhul el. Egyetlen hátránya van, sajnos nem magvaváló...

Hozzávalók:
  • 1/2 csésze barnacukor (125 ml)
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze almaecet
  • 1 lila sonkahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 5 cm friss gyömbér
  • 1 db kisebb chili
  • 1 db piros húsospaprika
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mangó (elhagyagyható)
  • 1 kg őszibarack
  • 1 mk. őrölt kardamom
  • 1 mk. kurkuma
Elővettem a gyönyörű piros vaslábasomat (na jó, ez lényegtelen, a lényeg a nagyobb fazék..), és belemértem a cukrokat, valamint az ecetet. Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, csilit, apróra kockázott piros húsú paprikát (kápiát használtam), a lereszelt fokhagymát és gyömbért, és a mazsolát. Feltettem a tűzre és lefedve 30-40 percen keresztül főztem, lassú tűzön. 
Míg főtt megpucoltam a barackot, kimagoztam és apró kockára vágtam. Ha nehezen jön le a barack héja, forró vízbe kell mártani 1-2 percre, majd hidegbe, ezután könnyedén le lehet húzni.
A közben kissé besűrűsödő szószhoz adtam a barackot, a kurkumát és a kardamomot és most már fedő nélkül főztem további 30-40 percig, míg kellően besűrűsödik. Közben gyakran kevergettem, nehogy lekapjon. 
Az utolsó adaghoz már nem tettem mangót, helyette egy almát reszeltem bele rögtön a legelején, úgy is tökéletes lett.
Míg a szósz főtt kisebb üvegeket kimostam, csírátlanítottam, majd az elkészült csatni beleszedtem. Lekötöttem celofánnal, rácsavartam a kupakot és fejre állítottam pár percre, végül vastag takarókba bugyoláltam és ott hagytam kihűlni, azaz dunsztoltam.
Kardamom helyett lehet fahájjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, vagy egyszerre ezekkel is ízesíteni. 











11 megjegyzés:

ildikó írta...

Ma visszaolvastalak és ez a csatni nagyon megfogott. Meddig tartható el? Feltétlenül szükséges bele a chilli?ill. ha Te írod akkor biztosan kell de rosszabb lesz az íze ha kevesebbet teszek bele?

Limara írta...

Sokáig, egy üveg még van a tavlyiból....
ízlés szerint tegyél bele csilit vagy bármit, ha nem szeretitek a csípőset szedd ki az összes magját és úgy....

Jakab írta...

Szeretném megkérdezni hány kisebb üveg lett ebből a mennyiségből?

Limara írta...

Négy!

Unknown írta...

Kedves Limara!
Pont a napokban keresgéltem megbízható forrásból származó barack csatni után, hát nagyon boldog vagyok, hogy nem kell tovább keresgélnem:)
Kardamom-ot és kurkumát könnyű beszerezni?

Köszönöm válaszod

Üdvözlettel Timie

Limara írta...

:))
Kurkuma bármelyik boltban kapható, kardamom bio, reform vagy fűszerházakban....

Eszter II írta...

Megcsináltam, nagyon finom lett, köszi!

Unknown írta...

Szia, én is megcsinálom, nagyon jól hangzik!:) de! Minek lesz annyi leve (az elején), amit 30-40 percen keresztül tudsz főzni?

Limara írta...

ecet+ cukor :) de ha gondolod, tedd egyszerre az összes hozzávalót a fazékba..:)

Unknown írta...

Köszi a receptet,nagyon jó! :)
Mangó nem volt itthon,így helyette 2 banánt raktam bele,és így is nagyon finom! zseniális a csili-gyömbér-banán íze,ez is dominál a legjobban.

nagypapi írta...

A barátnődnek van furcsa ízlése, hogy nem "lekvárral" eszi a sült húst. :)
Klasszikus recept, én mangóból szoktam készíteni, á la Terebess.