2013. augusztus 31., szombat

Édes csónakok (thang zong technikával)


Még mindig rengeteg recepttel vagyok elmaradva, az utóbbi időben teljesen leköt, hogy megtaláljam számunkra tökéletes (bár lassan már az elfogadhatóval is kibékülnék)  gluténmentes kenyér receptjét. Ma végre sikerült megint jó eredményt elérni, most örülök, de még nem kiabálom el. Annyit azért elárulok, hogy ugyanilyen a thang zong technikával készült, mint ezek az édes csónakok.
A thang zong egy régi japán módszer, amelyet Yvone Chen néhány évvel ezelőtt megjelent 65 º Kenyér Doktor című könyvében népszerűsített. 
A módszer lényege, hogy a sütést megelőzően egy vizes (vagy tejes) rántást készítünk, egy rész liszt, öt rész víz hozzáadásával, azt 65 fokig melegítjük majd lehűtjük és ezután adjuk a tésztához. Ezáltal a liszt még több folyadékot képes magába szívni, minek köszönhetően a tésztánk lágyabb, könnyebb szerkezetű lesz és napokig friss marad. 
Azt gyanítom, hogy annak idején ezt a módszert a liszt minőségének, folyadékfelvevő képességének növelésére találták ki. 
A módszer izgalmas, mindenképpen érdemes kipróbálni, de ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a mi lisztjeink kiváló minőségűek, a megfelelő technikával, tökéletesen kidolgozott tészta a módszer nélkül is ugyanilyen jó lesz. De ezt mindenki döntse el maga.....
Az édes csónakok ötlete még akkor megfogalmazódott bennem, amikor a sós verziót készítettem legelőször, de aztán el is felejtkeztem róla. Nem régen ezekről a csónakokról írtam egy újságnak és akkor megint eszembe jutott, hogy az édes változatát is meg kellene sütni.
Szederrel szerettem volna, de naná, hogy épp akkor nem kaptam szedret a piacon, viszont volt nagyon szép szilva, az a kerek, édes fajta. Így először a szilvás változat készült el. Azóta persze megsütöttem szederrel is, én imádtam, a fiúk viszont a szilvásat szerették jobban.
A zöldfűszeres tejfölt egy mascarponés ricottás krémre cseréltem. A ricotta helyett lágy, krémes túró is nagyon jó lehet...

Hozzávalók:

Thang zong:
  • 50 g kenyérliszt
  • 250 ml víz
A lisztet és a vizet egy lábasba mérem, alaposan elkeverem, majd közepes tűzön főzni kezdem. 65 fokosra kell melegíteni, de nem kell kétségbe esni, ha nincs digitális mérő, akkor jó, amikor a liszt az edény alján összeáll, a fakanállal húzni lehet. Én azért lemértem egyszer, pontosan egy perc alatt éri el ezt a hőfokot.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, fóliával lefedjük, kihűtjük, majd egy jól záródó dobozban a hűtőbe tesszük. Kb. 3 napig gond nélkül eláll.
Elvileg azonnal használható, amint kihűlt, de van ahol azt írják, hogy jót tesz neki, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. 

Tészta:
  • 350 g kenyérliszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejpor (szerintem elhagyható)
  • 120 g thangzong
  • kb. 150 ml tejszín
  • 1,5 dkg friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk. Tálba tesszük, lefedjük és kb. 40 percig kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, ízlés szerint hat darabba vágjuk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és ismét 10 percig pihentetjük.
Ezután megformázzuk a csónakokat:









A megformázott csónakokat fejjel lefelé egy belisztezett ruhára, abroszra sorakoztatjuk egy másik ruhával letakarjuk és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.

Míg pihen elkészítjük a tölteléket:
  • kb. 10 dkg ricotta (vagy túró)
  • 2-3 ek. mascarpone
  • 1 ek. porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 kisebb tojás
  • 4-5 szem szilva, vagy egy kis doboz szeder, ribizli vagy bármilyen gyümölcs
A hozzávalókat alaposan elkeverjük. A krém ne legyen nagyon lágy.
A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük és ha kell kisebb darabokra vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A közben megkelt tésztákat óvatosan egy sütőpapíros tepsire fordítjuk. Ha a nyílás nagyon összenőtt volna, egy evőeszköz nyelével nagyon finoman kitágíthatjuk. A krémből amennyit csak tudunk beletöltünk, majd a tetejére tesszük, kissé bele is nyomkodjuk a gyümölcsöt.
A tésztát körben lekenjük egy egész felvert tojással, ha van díszítőcukrot is szórunk rá, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk.







Kb. 20 perc alatt sülnek készre. Rácsra tesszük őket hűlni és legalább addig várunk, míg langyosak lesznek.

Ilyen könnyű lesz a tésztája:




5 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Kedves Limara! Az írásod elején a rántás leírásakor mindkét összetevőnek a vizet írtad. Persze később kiderül, hogy milyen arányban kell lennie a lisztnek-víznek, de gondoltam szólok. Köszi a receptet, nagyon szép süti! Én is a te receptjeiddel aratom a babérokat :D. üdv. Zsuzsa

Bokor Boglárka írta...

Szia Limara! Én készítettem gluténmentes kenyeret is tangh zongh technikával, most először. Igaz, hogy lisztkeverékből, méghozzá olyanból, ami az eddigi tapasztalatok szerint a leginkább tudja, amit a normál liszt. Ha van kedved nézd meg itt:
https://www.facebook.com/groups/287045721344624/
Egyébként ebben a csoportban mindenki gluténmentesen süt és főz, sok-sok próbálkozás (kenyér, zsömle) van fent. Tudom, hogy neked megvannak a bevált receptjeid, de hátha kíváncsi vagy rá.

Zita írta...

A 8-as kép mellé egy 18-as karika is elkelne... :-))))

Bocs, nem kötözködés, de nem bírtam kihagyni. :-D

Épp a napokban olvastam valahol erről a technikáról, és nagyon megtetszett
Limara, esetleg tettél félre mintadarabot, hogy 2-3 nap múlva mennyire marad puha?

Medora írta...

Nagyon szépek a csónakocskáid, remélem ízlik majd a Nagyfiúnak! Azt én is akartam kérdezni, hogy honnan tudom megállapítani a 65 fokot, majd megnézem azt a "húzást az edény alján", mert nem csináltam még, de szeretnék ilyen könnyű tésztát én is.

Unknown írta...

Szia Limara!

Most fedeztem fel a thang zong techikát. Szeretném kipróbálni pogácsánál is.
Milyen mennyiségben kellene a pogácsához adni?
Van esetleg recepted hozzá?

Köszönöm: Orsi