2012. november 5., hétfő

Mogyoróvajas csokis keksz


Eljött a kekszsütés időszaka, nálam ugyanis valahogy összefügg az időjárással. Ahogy hűl a levegő, beköszönt az ősz, megjön a kedvem a kekszek készítéséhez. Előkerül a kekszes doboz, a mienk üvegből van, nagyon szeretem a látványát, amikor tele van. 
Nyáron inkább könnyű, gyümölcsös süteményeket sütök (a férjem bánatára), de most már szabad a pálya. A keksz ugyanis tökéletes reggelire a gyermeknek egy pohár kakaóval, vagy uzsonnára egy csésze gyümölcsteával, de még a kávét is feldobja.
A sort a gyerekek nagy kedvencével, a mogyoróvajas-csokis keksszel kezdtem:

Hozzávalók:
  • 100 g puha vaj
  • 100 g Koronás Aranybarna cukor
  • 80 g finom cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 260 g mogyoróvaj
  • 200 g finomliszt
  • 3/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 120 g csokoládé lencse
A mogyoróvaj azért ennyi, mert épp ennyi volt az üvegben, egyébként 250 g-ot írtam volna.
A puha vajat a két féle cukorral habosra keverem a mixerrel. Hozzáadom a tojást és a vanília kivonatot. Ha kisebb a tojás, akkor másfelet szoktam hozzáadni. Egyet felverek, és csak a felét öntöm a masszához. Tovább habosítom.
Hozzáadom a mogyoróvajat és azzal is alaposan elkeverem. Ezután a habverőt lecserélem a másik mixerszárra, ami kevert tésztákhoz való, vagy spatulára váltok. A lisztet elkeverem a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával és a mogyoróvajas krémhez keverem. Legvégén forgatom bele a csokilencsét.
Két nagy sütőlemezt kibélelek sütőpapírral és dió nagyságú gömböket formázok a tésztából. Egymástól távolabb teszem őket a tepsire, majd a tetejüket kissé lelapítom.
















180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sütöm készre.
A kész kekszeket a tepsin hagyom pihenni néhány percig (ezalatt keményedik meg a teteje), majd rácsra szedem őket. Amint teljesen kihűlnek mehetnek a sütisdobozba.





















Kekszek régebbről: 






12 megjegyzés:

Lizi írta...

Nagyon pikáns?Egyszerre édes és sós?A sósmogyoró krém nálunk nagy kedvenc, de nagyon nehezen jutunk hozzá.Csak ha amerikai hetek vannak egy bizonyos áruházban!!!

Cinella írta...

Hűűűű, de jól néznek ki ezek a kekszek. Viszont kérdésem az lenne, hogy mogyoróvajat hol lehet szerezni? Ja és a csokilencséket sem láttam még sehol.

yokkoa írta...

Mogyoróvajat otthon is tudtok készíteni!
Semmi nem kell hozzá, csak pirított mogyoró (sómentes persze!). Van ahol írnak hozzá növényi olajat is, de felesleges, mert eleve olajos a mogyoró és amúgy még azzal is pirítják meg.
A "trükkje" annyi, hogy kb. 10 percig kell aprítógépben járatni (sőt, turmixszal is működik, bár annak nem tesz jót...) Az elején csak darabos, nem kell megijedni! Azért kell 10 percig járatni, mert közben eléggé felmelegszik és krémesedik.
Ha crunchy-t akarsz a végén még lehet hozzátenni nagyobb mogyoródarabokat. És persze só és/vagy cukor mehet bele ízlés szerint.

Száva írta...

Én néhány napja láttam a Matchban Bpn, a nemzetközi ételek polcon, meg is lepődtem.
Amúgy puccosabb delikáteszekben is megtalálható :)

Épp receptet kerestem hozzá, hogy legyen ürügyem beszerezni :D

jagi írta...

Kedves Limara!

A keksz és minden, amit az oldalról sütöttem nagyon finom.
De lenne egy kérdésem, mert az eddig kb. 30 receptből, amit innen megsütöttem 1 nem sikerült, és mindenképpen szeretném sütni, ez a Kornspitz. Igaz nem volt itthon sikér és ezért az kimaradt, ez lehetett a baj? Kelesztés közben szétrepedt a tészta, és a sütőben összeestek a kiflik. Ma megpróbálom megint megsütni, sikérrel, csak arra lennék kíváncsi, hogy lehetséges e, hogy tényleg a sikér hiánya miatt történhetett ez?

Üdvözlettel:Ági

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

A mogyoróvaj holnaptól akciós a Lidl-ben, a csokilencsét pedig Cukrászkellékesnél lehet beszerezni, én Szegedről szoktam vagy a szigetszentmiklósi Bako Hungaria Kft-től...

Kedves Ági!

A kornspitz valóban nem egy könnyű műfaj. Igen, a repedést okozhatta a sikér hiánya, mivel a tésztához használt lisztek minimális sikértartalmúak. De okozhatta túlkelesztés is...

San írta...

Kedves Limara!

Érdeklődni szeretnék, hogy ebbe a kekszbe sós vagy édes mogyoróvajat kell tenni, mert én már találkoztam mindkét változattal a boltok polcain. Tegnap ettem először mogyoróvajas kekszet és nagyon ízlett. Persze azonnal elkezdtem receptet keresni, de azt senki sem írta, hogy édes vagy sós kell-e.
Köszönöm előre is!

San

Limara írta...

Kedves San!
SÓS! A mogyoróvaj sós, a mogyorókrém édes....:)
Üdv! Mara

Limara írta...

A mogyorókrém törökmogyoróból a mogyoróvaj földimogyoróból készül...

Unknown írta...

Ez nagyon cool. Ma meg is sütöm.

Madalmaka írta...

Szia! :) Ebből a mennyiségből kb hány darab süti lesz??

Unknown írta...

Egy ideje már ott áll a szekrényben a mogyoróvaj és nem tudtam, hogy mire használjam fel :D Nagyon szuper recept, isteni finom a keksz! Köszönöm szépen!