2012. november 11., vasárnap

Forralt bor


















Néhány nappal ezelőtt a barátainknak főztem forralt bort, akkor esett és hideg volt, igazán jól felmelegített bennünket. A barátnőmnek nagyon tetszett ahogy készítettem, így megígértem neki, hogy felkerül majd ide is.
Ma ugyan gyönyörű volt az idő, ki is használtuk, órákig gereblyéztük a lehullott faleveleket, de a fárasztó munka után is jólesett egy bögrével.
Forralt bor van ilyen, meg van olyan, ittam már bűn rosszat, és sokkal kevesebbszer nagyon finomat is. A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke. Sokan, sokféleképpen fűszerezik, én a vaníliát, fahéjat, csillagánizst és a narancsot részesítem előnyben. Még a gyömbéres is nagyon jó, de a babérleveles, sok szegfűszeges változatot nem szeretem.
Egy üveg vörösborhoz (nem kell a legjobb minőség, de azért ne legyen kannás bor) kb. fél üveg vizet öntök, dobok bele egy fahéjrudat, két csillagánizst, ha van itthon, akkor egy fél rúd vaníliát is kettéhasítok, ha nincs akkor kiveszek egyet a vanília eszenciás üvegből. Most volt még a Vaníliavarázsosból.  Két-három szem szegfűszeg is mehet bele és pár narancs vagy mandarin karika.
Felteszem a tűzre és addig kevergetem míg épp elkezdene forrni. Akkor gyorsan elzárom alatta a lángot, teszek bele mézet, egy narancs kifacsart levét és 20-30 percig letakarva állni hagyom, hogy a fűszerek jól átjárják. Ha ütősebbre szeretném akkor löttyintek bele fehér rumot, vagy konyakot, esetleg rumot.
Ezután csészékbe mérem és Koronás kandiscukorral kínálom, hogy mindenki a saját ízlése szerint édesíthesse.















4 megjegyzés:

Tűzpadka írta...

Szia Limara! Nagyon találó ez a post! Nemsoká itt a hideg idő és bizony jól fog esni némi forralt bor. Úgy látom ami a fűszerezést illeti, egyezik az ízlésünk!

Monika írta...

Hú,de megkívántam és elfelejtettem,hogy már bizony lehet inni,olyan idő van.Ezentúl a te receptedet fogom készíteni,nagyon köszönöm!

Medora írta...

Nagy sikere szokott lenni!

Ami írta...

Épp tegnap gondoltam arra, hogy kezdődik a forraltbor-szezon. Mi meggylével (befőtt) szoktuk felönteni, néhány meggyszemet is beletenni.