2012. november 12., hétfő

Oreo kekszes bagett


Néhány napja bagettet eszünk bagettel némi túlzással, ugyanis kaptam egy klassz bagettsütő formát a Gasztroshop.hu-tól. A gyerekeknek meg nagyon tetszik, így szinte minden ebben sül.  Nagyon praktikus, nem kell alá papír, a forma tapadásmentes bevonattal van ellátva, ami tényleg tapadás mentes, semmi sem ragad bele, viszont minden gyönyörű, egyenletes  pirosra sül. 
Így aztán a tegnapi oreos édes bagett is ebben készült. Az eredeti receptet itt találtam. Rögtön tudtam, hogy sikere lesz, ugyanis az én gyermekeim is oreo mániában szenvednek. Most nagy divat, bár én nem értem mitől a népszerűsége, nekem meglehetősen jellegtelen ez a keksz, a mi pilóta kekszünk simán lepipálja. Gondolom az, hogy amerikai közrejátszik a népszerűségében...Arra azért kíváncsi vagyok, hogy az én gyermekem mikor fogja megunni, ugyanis jó ideje minden reggel ezt eszi egy pohár tejjel vagy kakaóval. 
A kalács bagett viszont tényleg nagyon finom lett, narancsos vajjal és forró csokival ettük az este. 

Hozzávalók:
  • 250 g finomliszt
  • 50 g kenyérliszt
  • 1 tk. só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk. vaníilia eszencia
  • 120 ml tej
  • 30 g puha vaj
  • 15 g friss élesztő
  • 30 g oreo kekszmorzsa
tetejére:
  • 60 g oreo keksz
  • 1 ek. olv. vaj
Kézzel gyúrtam be, de nyugodtan lehet a kenyérsütőgépet vagy dagasztógépet használni. Szokás szerint a tészta összes hozzávalóját egy tálba mértem, a kekszmorzsa kivételével és egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztottam. A tésztába kerülő kekszmorzsához az oreokat kettészedtem, a krémet egy késsel kivettem, majd a kekszeket összetörtem. Csak a dagasztás legvégén adtam a tésztához, mert azt szerettem volna, ha szép márványos lesz és itt-ott nagyobb kekszek is mutatkoznak majd a tésztában.
Három gombócra osztottam és egy fóliával letakarva harminc percig pihentettem.



















Megformáztam a bagetteket, vékonyan beliszteztem és a formába tettem. Megint letakartam a fóliával és hagytam duplájára kelni, kb. 30-40 perc kellett neki.

















Míg kelt elkészítettem a morzsát a tetejére. Ehhez megint szétszedtem a kekszeket, késes aprítóban összezúztam, majd hozzáadtam a kiszedett krémet és egy ek. olvasztott vajat. Jól összeforgattam.
A megkelt bagettek tetejét megkentem olvasztott vajjal (vagy akár tojással is le lehet kenni), majd a morzsát rátapasztottam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra és 18-20 perc alatt pirosra sütöttem.



















Míg sült kikevertem a narancsos vajat. A puha vajhoz reszeltem narancshéjat, adtam hozzá egy tk. mézet és pár csepp narancslevet.



7 megjegyzés:

Katina írta...

-OFF-
Vitatkoznom kell. A pilóta keksz _régen_ jó volt. Azóta a krém nem más, mint valami műanyag zsiradék, meg alig érezhető kakaó. Az meg hogy a lenyúlta az oreo reklámját, nálam
kiverte a biztosítékot. Imádom a magyar édességeket, imádom a retró-édességeket, de a pilóta-család szinte minden termékének rengeteget romlott a minősége.
-ON-

a recept érdekes, a bagettsütő eszméletlen jó, de a keksz a bagettbe engem nem hoz lázba. de aki rajong érte, annak jó étvágyat:)

Száva írta...

Az Oreo nekem még kimaradt, szívesen megkóstolnám :)
De ez a narancsos vaj...ez nagyon jó ötlet! :)

Medora írta...

Jó a formád! Az meg tényleg bónusz, hogy tapadásmentes, manapság divat mindenre ráírni, aztán meg kapargathatom ki darabokban a belesült püspökkenyeret...

Zi írta...

Nekem az Oreo a kekszek csúcsa!!! Amikor még alig lehetett kapni, kerestem a net-en receptet hozzá, hogy itthon elkészítsem. "Házi készítésű Oreo"-t néztem amerikai honlapokon. A legtöbb recept így kezdődik: Végy egy zacskó házi készítésű Oreo alapport. :)

eMCee írta...

Ez a bagett kicsit olyan nekem, mint a túrós tészta. Az össztevők külön-külön finomak, de összekeverve már nem hoz lázba :-) Remélem, a gyerekeknek ettől még ízlett.

Bodzás Vendégház írta...

Azért ennél sokkal jobbakat - sütésre ösztönzőket is tudsz...:(
Úgy tűnik, ez az oreo kekszes változat nem túl népszerű. Talán a harmónia hiányzik a kép, az összetevők és a feltételezett íz között.

Susula írta...

Na jó,de mi az az oreo?!!?