2012. november 3., szombat

Gluténmentes kenyér lenmag- és kölespehellyel



Gluténmentes kenyér sütéséről is nagyon sok levelet, felkérést kapok. Nem vagyok a téma "szakértője" ezért a gm fórumra szoktam irányítani a kedves olvasókat. Néhány évvel ezelőtt ugyan próbálkoztam már ilyen kenyerek sütésével, de aztán elmaradt, az egyetlen, amit a mai napig készítek az a gofri gm lisztkeverékből, azt szeretjük, nagyon finom.
A helyi bio boltban voltam vásárolni, ott láttam meg ezt a lisztet, ami nekem új, eddig nem találkoztam vele. Mivel továbbra is foglalkoztat a gluténmentes kenyér, péksütemény, vettem egy csomaggal. 
Egy egyszerű kenyeret sütöttem próbaképpen belőle, a csomagon megadott recept szerint, de csak féladagot. A lenmagpehely és a kölespehely saját ötletként került a kenyérbe, valamint mivel a tejet is mellőzni szerettem volna burgonya főzővizét használtam a sütéshez. Száraz élesztő helyett pedig frisset használtam.

Hozzávalók:
  • 225 g gm fehér kenyérliszt (ezt használtam)
  • 1 ek lenmagpehely
  • 1 ek. kölespehely
  • 1 mk. só
  • 1 tk. cukor
  • 180 ml burg. főzővíz
  • 1 tk. ecet
  • 1 tojás
  • 3 ek. olaj
  • 15 g friss élesztő (vagy egy tk. szárított)
Egy edényben elkevertem a lisztet, a lenmagpelyhet, a kölespelyhet, és a sót.
Egy másikban a folyadékot, a tojást, a cukrot, az ecetet és az élesztőt. 
A kettőt alaposan összekevertem és egy olajjal kikent őzgerinc formába simítottam. A maradék olajat a tészta tetejére kentem és letakarva kb. 45-50 percig kelesztettem. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a megkelt tésztát 35-35 perc alatt pirosra sütöttem.

Egészen kellemes ízű, csak enyhén nyirkos tapintású kenyér lett.



5 megjegyzés:

Zöld Anikó írta...

Kedves Limara!
... a sütőtökös csigánál kérdeztem, van-e ötleted, milyen gép mellett lenne célszerű döntenem. Ha van egy kis időd, nagyon örülnék a segítségednek, mert lassan vásárolni szeretnék. Elnézést az ismételt kérdés-kérésért, de nagyon adnék a véleményedre! További finomságokat kívánok neked is, meg nekünk is a segítségeddel. Köszönöm nagyon: Anikó

Limara írta...

Ne haragudj, nem figyeltem a kérdést, most válaszoltam lent...

kisrumpf írta...

(Bocsánat, ez sem ide tartozik, de az imént találtam, s az jutott eszembe, hogy Húsvétra Te biztosan megcsinálnád ezeket a macifigurákat, csak nyúl-formában. Nagyon tetszenek, gondoltam elküldöm!

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2686668/cuddly-egg-men

Én biztosan belevágok!)

A kávézóban a Dove Farm gluténmentes sütőporos lisztkeverékét használom cupcake-ekhez, az embereknek igen ízlik, ahogy legutóbb mondta egy nő, "végre nem egy kartonpapír ízű süti" :-)

Unknown írta...

Kedves Limara:o)
Először a Paprika Tv-ben láttalak, és azóta sütöm a kenyereidet.
Mindegyik elsőre tökéletesen sikerül, hála neked, mert tökéletesek a receptek.:o)
Karácsonykor megsütöttem a békebeli kifli receptedet, a férjemmel megkönnyeztük, mert kb. 30 évvel ezelőtt gyerekkorunkban ettünk ilyet utoljára.:o)
Mindjárt éjfél és éppen most sült ki a rozskenyér, aminek szintén tőled van a receptje. Férjem már be is falt belőle, a kiskutyánkkal együtt.:o)) Biztos már sokan mondták, hogy tökéletes a fehér kenyered, ezt nekem is muszáj megemlítenem. Lenyügöző volt mikor megkóstoltuk. Olyan csoda szép lett kívül belül, hogy csak ámultunk, nem akartuk elhinni a férjemmel, hogy ezt mi sütöttük.:o)
De amiért, most géphez ültem, az az, hogy szeretném megkérdezni, hogy a gluténmentes kenyérhez szerinted honnan lehetne beszerezni azt a lisztet amit a bio boltban vettél?
White bread flour Doves farm.
Beütöttem a googleba, de nem találtam, hogy Budapesten hol lehetne kapni. Nagyon nagy kérés lenne, hogy ha majd egyszer mész abba a bio boltba ahol vetted, akkor megkérdeznéd a tulajt, hogy ő honnan szerzi be? Ne haragudj, hogy ismeretlenül ilyet kérek, de már próbálkoztam gluténmentes kenyeret sütni más fajta lisztkeverékből, de az nem felelt meg az ízlésünknek. Viszont neked hiszek, hogy ebből a lisztből jót tudok majd sütni.
Előre is nagyon hálás vagyok és lekötelezel a kedvességeddel.
Köszönjük a család nevében is hogy vagy. :))
Sok szeretettel: Hajni

Limara írta...

Kedves Hajni! Hű, nagyon meghatódtam a bejegyzésedtől, köszönöm szépen! :)
Ez a liszt nekem tényleg bevált, a süteménylisztjét is kipróbáltam azóta, az is remek.
Közben érdeklődtem is a boltban, és elmondták, hogy egy utazó nagykeres ajánlotta kipróbálásra a lisztet , tőlük van. Szerintem gm. termékeket árusító speciális boltokban kellene keresni. Vagy jobb oldalon van egy link, gluténmentes kenyerek címmel, az egy fórumra vezet, ők biztosan pontos címmel is tudnának szolgálni. nagyon kedves, segítőkész csapat! Szép napot kívánok!