2012. október 21., vasárnap

Sajtos pogácsa

















A kedvenc pogácsám, pogácsánk. Azt hiszem, ez volt az első, amit annak idején megtanultam sütni. Ez nálam azóta is egy alap recept, ebből szoktam kiindulni, ha valami más ízesítésű pogira vágyunk.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • csapott ek. só
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25-30 dkg reszelt sajt
  • fél dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 tojás
tetejére:
  • 1 tojás
  • kb. 5 dkg reszeltsajt
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a reszelt sajtot, azzal is elkeverem, majd a közepébe mélyedést készítek. Ide ütöm a tojást, teszem a tejfölt és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrom. közepesen kemény tésztának kell lennie. 
Lisztezett tányérra teszem, fóliával letakarom és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe teszem.
Sütés előtt kiveszem, ujjnyi vastagra nyújtom, kicsi, kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket. A tetejüket lekenem felvert tojással és  mindre teszek egy-egy nagy csipet sajtot. Hagyom a tepsin kelni őket. Ha egy egész éjszakát pihentek a hűtőben, akár egy órát is kelesztem mielőtt sütni kezdeném.
220-230 fokos sütőben kb. 18 perc alatt sülnek meg.



19 megjegyzés:

Thimmyke írta...

Nagyon guszták lettek! Mi is pont sajtos pogácsát készítettünk a hétvégén. Én idő szűkében egy kicsit gyorsabb változatot választottam. =)

Blogkonyha írta...

Tényleg nagyon guszta!

Lalu írta...

Que ricos! muy lindo blog!

Bartush írta...

Én is sajtos pogit sütöttem anno először. Mivel jól sikerült, felbátorodtam. Azóta gyakran van sajtos-hagymás, kolbászos, krumplis és túros pogácsa is itthon.
Bár a kelt tésztám sikerülne úgy mint a pogácsám, előbbi elképesztően csúnyára sül.

Frivolina írta...

nagyon finomnak tűnik! nekem kellett egy 4 napos ünnep, hogy bejussak a konyha gáztűzhelyet tartalmazó sarkába. a család szerint megérte:)

lomaquilt írta...

Nem olvastam még a receptet, de -tapasztalataim alapján - pont ez alapján készitem én is. Még a hütőben is bent van. Annyi a különbség, hogy én mikor lekentem a tetejét tojással, egy-egy mandulát teszek a tetejére. Egyszer lehagytam és bizony rekalmálták.

Bocika írta...

Nálami is ez a sajtos pogi recept, egy nagyon régi könyvben leltem rá, és azóta így készítem!!!

franciakulcs írta...

Hala ennek a receptnek mar a 3. adagot sutottem meg 2012. december 23. ota, azaz 6 nap alatt. Jon a rokonsag es ezzel (is) kinalom oket, felfaljak, imadjak, meg a receptet is elkertek ketten. :)

Eddig nem sutottem pogacsakat, de most rakaptam az izere, kifejezetten relaxalo a tesztajat gyurni. Ezzel bekerul a hobbijaim koze.

Koszi a receptet!

Kenez írta...

Nagyon jó a recept, köszönöm!

Saldo írta...

Kedves Limara!

Lehet az a 3 dkg élesztő 2,5?
Mindig 5 dekásat veszek, s legtöbbször a fele kell, így ennyi marad ki. :-)

Köszi előre is a választ!

Limara írta...

Persze! :)

Manolya írta...

Kedves Limara! Karácsonykor ez a pogácsa is az asztalra került tökmaggal vegyítve! Általában a te receptjeidet keszítem, így sosem lövök mellé! Mindig sikerem van! Köszönöm neked! Puszi

Beáta írta...

úgy is meg lehet csinálni, hogy nem hagyom éjszakára állni, hanem rögtön megsütöm?

Limara írta...

Persze, meg :)

Unknown írta...

Sziasztok! Ez a pogácsa vajon friss marad 3 nap múlva is? Vagy ha lefagyasztom a kész pogácsát, és majd 3 nap múlva felolvasztom, akkor milyen lesz? Sokat romlik?
Előre is köszönöm,
E

Limara írta...

a 3 napos pogácsa az soha sem friss :/ de élvezhető még
nem szoktam pogácsát fagyasztani, de elvileg lehet

Unknown írta...

Szia!
Én is többször készítettem pogácsát e recept alapján. Lehet hogy csak nekem nem sikerül de ez még mindig nem az igazi. Kipróbáltam többféle sütőben is, de a pogácsának mindig lesz egy kemény kérge, másrészt én nem szeretem hogy ennyire vajas a tészta. Mit kellene változtatnom hogy a boltihoz hasonlóan kívül is puha valamint kevésbé vajízű pogácsát kapjak? Esetleg a vaj helyett olajat használjak, vagy a bolti a különböző szerektől lesz olyan állagú?

gebriell írta...

Sziasztok!Megsütöttem az alábbi recept alapján, de szeretném megkérdezni hogy előtte való nap én megcsináltam hűtőben pihent , reggelre 3szorosára kelt és hiba keleszttem sütés előtt is a sütőbe nagyon minmálisan jött feljebb :( nem lett igazi szép pogácsa formája. mit rontottam el benne? Köszömöm a receptet :D isteni finom :D

Zsuzsa írta...

Kedves Limara
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a tészta fagyasztható?
Ha igen kelesztés előtt vagy után tegyem be a fagyóba?
És ha kiveszem, hogyan dolgozzak vele?
Köszönöm