2012. szeptember 24., hétfő

Töltött zsemlék (batyuk)


Amikor délután elindultam a konyhába, még úgy volt, hogy egy kenyeret készítek be a gépbe. Krumplipüréset, mivel tegnapról maradt ki bőven. Aztán miközben mértem a hozzávalókat arra gondoltam, hogy valami jó kis péksüteményt kellene inkább sütni vacsorára, amiből ha netán marad, jó lesz a fiúknak holnap tízóraira is.
Épp ezért a pürén kívül még egy kevés tejet is adtam a folyadékhoz, hogy a kisült péksüti, amiről ekkor még fogalmam sem volt, milyen formájú lesz, sokáig puha maradjon. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 150 g krumplipüré (hideg)
  • 1,5 tk. só
  • kb. 2-2,5 dl tej és víz fele-fele arányban
  • 2,5 dkg élesztő
Természetesen püré nélküli tésztával is elkészíthető.
A hozzávalókat a gépbe mértem, és egy kissé lágyabb, nem ragadós tésztát állítottam össze. 30 percre hagytam pihenni. 

Míg dolgozott a gép elkészítettem a tölteléket. Besamel alapú sajtmártást készítettem, amihez egy evőkanál vajat egy evőkanál liszttel felmelegítettem, amikor habzott beleöntöttem két dl tejet és sűrűre főztem. Őrölt borssal és piros arannyal ízesítettem (szeretjük, ez van). Végül kettévettem, egyik felét ledarált sonkával és apróra vágott csemegeuborkával (saját, hordós) és némi csípős paprikával kevertem el, a másik feléhez pedig kolbászt és főtt tojást adtam. Félretettem hűlni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam:


10 egyforma részre osztottam és mindet gömbölyítettem. letakartam őket és hagytam kb. 10 percig pihenni. Ezután egyesével kör alakú lapokat nyújtottam belőlük. Minden tésztalap közepére egy-egy kanál tölteléket tettem és a tésztát redőkben összeszedtem körülötte úgy, hogy a közepén maradjon egy kis rés.


Sütőpapíros tepsire ültettem őket a közepükre egy jó nagy csipet reszelt sajtot tettem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a péksüteményeket 15-17 perc alatt pirosra sütöttem.




5 megjegyzés:

Raindrop írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Raindrop írta...

Marcsi, az utolsó bekezdést kétszer tetted be.

Ez a süti isteni, zseniális ahogy kinéz. Mindenképpen lopom! :)

Macus írta...

Jaj, én meg fél 7 után értem haza... Ilyenkor mihez fogjak?? Annyira szép, gusztusos...

Limara írta...

Köszi:)

ruju írta...

De jó a terítő! Csak nem telhetetlen hernyócskás? abban vannak ilyen színes pöttyök, pontilyen kicsit szabálytalan formájúak.

:-DDDDD

megvan a holnapi vacsora, köszi!
még mindig imádlak :-) azóta vettem egy kisebb dagasztógépet, és a gyermekeim is ölelést küldenek :-D