2012. szeptember 3., hétfő

Ordás béles

















Néhány héttel ezelőtt a makói piacon nyílt egy sajtüzlet, ha jól tudom vásárhelyiek kínálják a termékeiket. Tehéntejes sajtokat, házitejet, túrót, tejfölt és ordát is lehet vásárolni náluk. Juhorda eddig is kapható volt időnként a tejpiacon, de tehénordával még nem találkoztam.
Tegnap vettem belőle egy kilót és azonnal eszembe jutott anyósom túrós bélese, amit régebben viszonylag gyakran sütött. Ő általában egy tartalmasabb leves mellé kínálta másodikként, de annyira finom sütemény, hogy önálló édességként is megállja a helyét.
Ha valaki nem tudná, mi az orda: A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70–90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átszűrve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. (forrás wikipedia)
Alig vártam, hogy itthon megkóstolhassam, egészen lágy, krémes volt az orda, nagyon tetszett.
A receptet persze nem találtam, pedig tudom, hogy a piroskockás füzetembe írtam be tizenévvel ezelőtt, de anyósomtól szerencsére telefonos segítséget kaptam. A receptje szerint 30 dkg lisztből készül hozzá a tészta és 75 dkg túróból a töltelék, de nekem egy kiló ordám volt, így kicsit változtattam a recepten, de a Mama elégedett volt vele így is...
Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás sárgája
  • fél dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1-2 ek. tejföl
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a csipet sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a négy tojás sárgáját és a közben felfutott élesztőt. Kevés tejföllel összeállítjuk a tésztát. Két cipóra osztjuk.

Töltelék:
  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 kg orda (vagy túró)
  • 2 ek. búzadara
  • vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
A négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, félidőben kezdjük adagolni hozzá a cukrot, amit végül két-három részletben öntünk hozzá. 
Az ordát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a búzadarát és a mazsolát, alaposan elkeverjük. Végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
Egy közepes méretű tepsit (az enyém 40x 22 cm-es) vékonyan kivajazunk és az egyik tésztát belenyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával befedjük.
A tepsit kb. két órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. (amikor bekapcsoljuk, akkor vegyük ki a tepsit a hűtőből, így mire forró lesz a sütő, a tésztánk is átmelegedik). 
A tésztát villával megszurkáljuk néhány helyen, majd betoljuk a sütőbe. A hőfokot azonnal visszavesszük, kb. 175 fokra. Kb. 25 perc alatt pirosra sütjük. 
A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

10 megjegyzés:

Jutka írta...

Nyálcsorgatóan jól néz ki!!

ildikó írta...


Ja Marcsi, gondolj kicsit a fogy-
gyizókra.............

szannalina írta...

Nagyon jól néz ki!

Zita írta...

Limara, akkor az orda tkp. ugyanaz, mint a ricotta...? Vagy mégsem...?

Aledi írta...

Ó, orda! Imádom! Nálunk otthon (Erdélyben)nagyon elterjedt, és annyira finom! Bp.-n sajnos csak csomagolt és ízesített formában láttam :(

barack007 írta...

Tegnap el is kèszítettem, igaz túróból, mert ordám nem volt.
Igazi nagymamám-féle béles íz! Azt a bélest a sütőből kivéve, még forrón meg kellett kenni meleg zsírral, így egészen különleges íze lett és szebb is lett.
A férjem vegetáriánus, így a zsír szóba sem jöhet, próbáltam vajjal, de sajnos nem működött. Ez a tészta viszont nagyon hasonló ahhoz.
A következő alkalommal majd kipróbálom milyen, ha megkenem ezt a bélest még forrón olvasztott vajjal. Írok, ha jó lett!
Köszönöm a receptet!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Zita! igen, tulajdonképpen az...:)

Mangu írta...

Limara, milyen vékonyra kell nyújtani?

Limara írta...

2-3 mm, de a tepsi méretére kell igazítani tulajdonképpen

barack007 írta...

Kedves Limara!

Kipróbáltam: hajtogattam és sülés után kentem melegen margarinnal. Szuper finom lett!! Köszönöm!!