2012. augusztus 31., péntek

Jólbevált kilófaló liszttel


Kipróbáltam a kilófaló lisztkeveréket, amit Szoó Judit állított össze. A csomagoláson feltüntetett összetevők szerint zabpehelylisztet, búzalisztet, zabpelyhet és tk. rozslisztet tartalmaz, valamint vitális glutént.
Egyelőre csak felesben a hagyományos kenyérliszttel, mert a kíváncsiság hajtott. A recepten mindössze annyit kellett változtatnom, hogy jóval, kb. fél dl folyadékkal többet kellett hozzáadnom. A tészta nagyon jól kezelhető volt, azt az állagot állítottam be, amit a fehérkenyérnél szoktam. Kicsit féltem, hogy szét fog repedni, de nem, csodálatosan megtartotta a formáját, sehol nem repedt, könnyű volt vele dolgozni.
Az íze, az illata kitűnő volt, a bélzet színén látszott, hogy nem pusztán fehérlisztből készült, egy kicsit szürkébb árnyalatú lett. A héja vékony, ropogós és cserepes volt.

Hozzávalók:

  • 250 g BL 80 kenyérliszt
  • 250 g Kilófaló kenyérliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 200 g öregtészta (ehhez fehér tönkölylisztből készült)
  • 1 dkg friss élesztő
  • kb. 3,5 dl víz
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, és összeállítottam a tésztát. Ha szükséges, lehet még kevés vizet, vagy lisztet adagolni hozzá, a cél, hogy rugalmas, könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Kiolajozott kelesztőtálba tettem kelni. 20 perc után átgyúrtam, majd további 20 percig hagytam. Ezután lisztezett felületre borítottam és a szokásos módon megformáztam a veknit.
Jénaiba tettem, a tetejébe kevés vizet spricceltem mielőtt ráborítottam, hogy kissé párás közegben keljen. 
45-50 perc után pengével bemetszettem. A sütőt 230 fokra bekapcsoltam.
Újabb 20 perc után alaposan lepermeteztem vízzel a tésztát, a jénai tetejébe is fújtam párat, majd a sütőbe toltam. 47 perc alatt sütés kellett neki.
Rácsra tettem, kevés vizet permeteztem rá és örömmel hallgattam, ahogy beszélgetni kezdett.




Az arányokkal biztosan fogok még játszani, egyszer a száz százalékos kilófaló kenyeret is kipróbálom majd. Most például egy felesben összeállított öregtészta várakozik sütésre a hűtőmben.

9 megjegyzés:

Gicus írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gicus írta...

Kedves Limara :)

Nagyon örülök, hogy sikerült végül és kipróbáltad :) Csodaszép lett, mint minden pékárud :) Kíváncsian várom a folytatást. Minden tiszteletem a Tied :)

üdvözlettel:

Gicus

Tiszi írta...

Köszönöm szépen, hogy leírtad. Biztos kipróbálom én is!

Beranil írta...

Kedves Limara!

Ki tudom számolni valahogy a receptekből, hogy kb hány dekás lesz a kész kenyér? Gondolom ha csak úgy összeadom a hozzávalókat az nem egészen ugyanaz :) (nem csak erre a receptre gondolok hanem másikakra is)
Én csak 2 főre sütnék, a fél kilós kenyér nekünk 2 napra is sok néha, ezért nem szeretnék annál nagyobbakat csinálni... Képek alapján 75dkg-1kg körülire saccolnám a kenyereid de nem vagyok benne biztos :)
Előre is köszönöm a segítséged!

Cukroskata írta...

Milyen arányban kell venni az összetevőket a kilófalóhoz?

Limara írta...

Sajnos fogalmam sincs...

Cukroskata írta...

Akkor hol lehet ilyen kilófaló lisztet venni?

Frézia írta...

Kedves Limara!
Próbáltad végül csak kilófaló lisztből is megsütni?Erre valami recepted van esetleg?A liszt csomagolásán van egy tipp,de nekem jobban ízlenek az öregtésztás kenyerek.Válaszod előre is köszönöm!Üdv.Betti

Limara írta...

Nem, sajnos még nem....