2012. augusztus 27., hétfő

Kenyér maradék burgonyapüréből

















Egy nap, két recept, a bőség zavara. Ehhez a kenyérhez nem gondoltam külön receptet írni, de a facebook-on többen kérték, így legyen!
Előző napról kimaradt burgonyapürével készült, mondhatnám a maradék hasznosítása jegyében. Valójában tényleg a jól bevált tésztát kezdtem összerakni, de az öregtészta mellett megláttam a hűtőben a pürét, így az is a tésztában végezte. Hasonló, kelesztőkosárban kelesztett burgonyás kenyér már volt a blogon (itt van kép a kosárról) és van egy formában sütött, maradék püré felhasználásával készült kenyér is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1,5 tk. só (óvatosan, mert a püré is sós)
  • 220 g burgonyapüré
  • 200 g öregtészta
  • kb. 2 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és elindítottam a dagasztás programot (mint mindig, a gép tetejét most is nyitva hagytam). A szokásomtól eltérően többször is ránéztem a tésztára, hiszen a püré lágyítja a tésztát, valószínű, hogy dagasztás közben korrigálni kell, azaz ha túl lágy, kevés lisztet, ha netán túl kemény, akkor pár csepp folyadékot adnunk kell még hozzá. A tészta így is lágyabb lesz, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos.
A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tettem kelni. 20 perc után átgyúrtam és visszatettem még 20 percre.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam és a kezemmel jól kilapogattam, igyekeztem téglalap formára igazítani. Jobb és bal oldalról is visszahajtottam kb. 8-10 centimétert, alaposan lenyomkodtam, majd a tésztát fentről feltekertem. Minden tekerés után lenyomkodtam.
A kelesztőkosarat alaposan kiliszteztem és a tésztát az aljával felfelé beletettem. Egy fóliát borítottam rá és kb. egy órán át hagytam kelni. A sütőt ezalatt előmelegítettem 220 fokra.
A megkelt tésztát óvatosan átfordítottam egy sütőlemezre, pengével bemetszettem, vízzel lepermeteztem és betoltam a sütőbe.
Mivel fedetlenül sült gondoskodni kell a gőzösítésről. Én gond nélkül beöntök a sütő aljába egy pohárka vizet, de ezt csak saját felelősségre ajánlom. Helyette jó, ha pár darab jégkockát teszünk be, vagy virág permetezővel néhányszor elég sok vizet permetezünk a sütőtérbe úgy, hogy az ajtót csak a legkisebb résre nyitjuk ki.
Ha világos, vékonyabb héjú kenyeret szeretnénk, akkor kb. 20 perc után érdemes letakarni egy fóliával és a sütőt 200 fokra visszavenni. Összesen 35-40 perc sütés kell neki.
Ha kész rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük és hűlni hagyjuk




4 megjegyzés:

Lizi írta...

Egész nyáron hanyagoltam a kenyérsütést,de most, hogy lehűlt,csinálok öregtésztát izibe!!
És a burgonyás kenyér volt idáig is a kedvencünk,ezt a receptet is vizsgáztatom, mehet-e a szakácskönyvedbe:):)

Medora írta...

Ez nagyon jó, néha nálunk is kimarad a krumplipüré, legalább fel tudom használni.Köszi a receptet!

Ancsa írta...

Szia Limara elsősorban szeretnék gratulálni a csodás receptjeidert. Nagyon kezdő vagyok főleg a kenyér sütés téren,:( így lenne egy kérésem. Hogy kezdjem az öregtésztát, milyen arányok vannak?munka menet? Kérlek Neharagudj hogy zavarlak ilyen kérdéssel de nagyon szeretnék kenyeret sütni a. Te recepted alapján. Előre is köszönöm

Unknown írta...

Köszönöm szépen a szuper receptet! Nagyon jól sikerült a kenyér. Alig győztem kivárni, hogy kihűljön és megkóstoljam :D